Toernooicommissie

Column Erik Poel: Ondernemerschap loont

We hebben een bijzonder en bizar jaar achter de rug. Een jaar waarin corona een enorme impact heeft gehad op de manier waarop we samen tennis en padel konden beleven. Maar gelukkig was 2020 ook het jaar waarin dankzij de inzet van alle vrijwilligers meer dan een miljoen Nederlanders de baan op konden. En het was het jaar waarin we 30.000 nieuwe leden hebben mogen verwelkomen – de eerste ledengroei in tien jaar. Daarvoor wil ik onze verenigingen en alle vrijwilligers heel erg bedanken.

Dat zoveel mensen lid zijn geworden van een tennis- en/of padelvereniging is een fijne opsteker. ‘Het gaat niet zo goed met tennis’ hoor ik al jaren, maar dat beeld is niet helemaal terecht. Er wordt al jaren steeds meer getennist, alleen niet in verenigingsverband. Niet iedereen wil nog lid worden van een vereniging. Liever huren zij zonder verplichtingen een baan. Het is daarom goed dat we de groeiende populariteit van tennis nu ook bij de verenigingen terug zien.

Niet zo gek, want in deze coronatijd wil iedereen graag veilig buiten sporten en dat kan bij onze verenigingen. Tennis en padel zijn sporten die veilig, op 1,5 meter afstand zijn te spelen. En door de nieuwe gravelsoorten kan je nu het hele jaar door buiten spelen. Zelfs nu in december wordt er nog volop getennist en padel gespeeld. Met 1650 tennisverenigingen – bijna twee keer zoveel als er winkels van Albert Heijn zijn! – is er bovendien voor iedereen een vereniging in de buurt. Je kan gewoon lekker op de fiets naar de club.

Daarbij hebben verenigingen heel snel geschakeld toen de parken in april weer open mochten. Toezichthouders, looproutes, richtlijnen; verenigingen hebben dit ongelofelijk goed opgepakt. Vooraf een baan reserveren was een must. Dus stapten de meeste verenigingen over op digitaal afhangen. Op sommige dagen hadden we meer dan 30.000 baanreserveringen. Dat zijn giga aantallen. Sommige leden zetten zelfs de wekker om op tijd een baan te kunnen reserveren.

Ik ben vooral trots op de verenigingen. Zij hebben zelf de schouders eronder gezet en ondernemerschap getoond. Een groot aantal verenigingen heeft meegedaan aan het initiatief van Robin Haase ‘Balletje slaan?’. Omdat er geen competitie en toernooien gespeeld mochten worden, organiseerden verenigingen zelf activiteiten. Clinics voor de jeugd, clubkampioenschappen, interne toernooien, noem maar op. En maar liefst 549 verenigingen hebben mee gedaan aan de Zomer Challenge, twee keer zoveel dan in andere jaren. Goed om te zien dat voetbal- en hockeyverenigingen zijn benaderd om die sporters tijdens de zomerstop hun conditie bij tennis- en padelverenigingen op peil te laten houden. En zij hebben massaal ontdekt hoe leuk tennis en padel is.

Dus van mij krijgen alle verenigingen een dikke pluim.

Wat deze initiatieven tonen is dat ondernemerschap loont, dat eigen activiteiten vruchten afwerpen. We willen daarom niets liever dan dat verenigingen de handen uit de mouw steken, al beseffen we ook dat al veel gevraagd wordt van vrijwilligers. Ik merk dat zelf ook. Ik ben dit jaar diverse malen toezichthouder geweest, heb gelukkig weer mijn jaarlijkse jeugdtoernooi kunnen organiseren en ben VCL geweest. De Zomer Challenge opzetten komt daar dan nog bij. Maar… het werkt wel!

Zo dragen we allemaal ons steentje bij. Wij zullen de verenigingen zoveel als we kunnen ondersteunen. Na het digitaal afhangen zijn nu bezig met een template voor een digitale kalender. Daarin kunnen verenigingen alle activiteiten voor komend seizoen zetten, die dan automatisch in de agenda van de leden verschijnen. Zo hopen we het ondernemerschap en de initiatieven van verenigingen te stimuleren, zodat we samen de positieve tendens van dit jaar vast kunnen houden.

Op naar een iets normaler, maar hopelijk net zo succesvol jaar!

 

Erik Poel

Algemeen Directeur KNLTB