ABN AMRO WTT

Tallon Griekspoor stunt weer in Ahoy

Vorig jaar won hij in Rotterdam van Stan Wawrinka. Maar de stunt die Tallon Griekspoor vanavond in Ahoy uithaalde, was zeker zo groot. Hij versloeg in de eerste ronde van het ABN Amro-toernooi de 200 plaatsen hoger gerankte Rus Karen Katsjanov: 3-6, 6-3, 6-2.

Tallon Griekspoor stunt weer in Ahoy

De tribunes in Ahoy waren al aardig leeggelopen. Mensen moesten morgen werken, de laatste trein halen, of dachten na de eerste set genoeg te hebben gezien. Maar de nummer 211 van de wereld draaide de partij tegen de nummer 11 helemaal om. Tallon Griekspoor zorgde voor de eerste grote verrassing van het ABN Amro-toernooi en versloeg Karen Katsjanov, één van de toptalenten van het mannentennis en als tweede geplaatst in Rotterdam. Vlak voor middernacht benutte hij zijn derde wedstrijdpunt. Een staande ovatie in Ahoy was zijn deel. ,,Ik kom uit Amsterdam, maar ik denk dat ik in Rotterdam moet gaan wonen‘’, aldus de winnaar in het interview na afloop op de baan.

In de eerste set wees nog niets op die aanstaande stunt. Griekspoor kon het spel van de lange Rus niet belopen en miste zelf de nodige ballen. Maar in de tweede set gooide hij alle schroom van zich af. Griekspoor, met 22 jaar net zo oud als zijn tegenstander, ging vol voor de aanval en ineens viel bijna alles goed. Katsjanov raakte gefrustreerd, wat zijn spel niet ten goede kwam.

Tallon Griekspoor stunt weer in Ahoy 2

In de derde set ging het helemaal snel. Griekspoor speelde uitstekend, het leek wel of hij de topspeler van de twee was. Hij brak de Rus twee keer op rij en kwam op 4-0. Bij 5-1 waren er, op de opslag van Katsjanov, al twee matchpoints maar die werden weggewerkt. Op eigen service was Griekspoor vervolgens zeer koelbloedig. Het derde wedstrijdpunt was raak.

,,Natuurlijk ben ik zelf ook verrast dat ik een wereldtopper versla. Ik ben heel blij met deze wedstrijd. Het begin was moeilijk, ik begon te voorzichtig en was misschien iets te onder de indruk van hem. Maar in de tweede en derde set ging het veel beter en heb ik echt de juiste dingen gedaan, ik wou dat het elke week zo ging. Spelen voor een thuisplek doet me goed. Deze overwinning vind ik mooier dan die van vorig jaar. Stan kwam terug van een operatie en was niet in zijn beste vorm. Vanavond heb ik iets meer zelf de partij gewonnen.‘’

Tallon Griekspoor stunt weer in Ahoy 1

Griekspoor heeft nog amper ervaring op het hoogste niveau van de ATP-tour. In 2017 en 2018 speelde hij in Rotterdam, net als dit jaar middels een wildcard van toernooidirecteur Richard Krajicek. Vorig jaar won hij in de openingsronde van Stan Wawrinka, drievoudig grand slam-winnaar. In de tweede ronde verloor hij van landgenoot Robin Haase. Pas in juli vorig jaar won Griekspoor zijn eerste challenger-toernooi, in het Finse Tampere.

,,Het doel voor dit jaar was, en blijft: fit blijven en 25 tot 30 toernooien spelen. Ik ben vorig jaar geblesseerd geweest en had daardoor weinig ritme. Daarom eindigde ik in de buurt van de top 200, maar ik wil zelf ook meer. Mijn lichaam voelt nu top, maar laat ik dat afkloppen.‘’

In de tweede ronde treft Griekspoor donderdag de Fransman Jo-Wilfried Tsonga, of zijn Italiaanse tegenstander in de eerste ronde Thomas Fabiano. Na de uitschakeling van Haase gisteren was Griekspoor al de laatst overgebleven Nederlander in het enkelspel.

Bron: AD

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z