Advantage

Hoe kies je de juiste tennisschoen?

Tennisschoenen vormen een belangrijk onderdeel van de uitrusting van de tennisspeler. Het is belangrijk dat de juiste tennisschoen gekozen wordt die comfortabel zit, voldoende grip biedt op het baanoppervlak waarop gespeeld wordt, zowel flexibel als stabiel is en voldoende schokdemping heeft. Tennisschoenen moeten voldoende zijwaartse stabiliteit hebben, om te voorkomen dat je voeten te veel naar binnen of te veel naar buiten kantelen. Een stevige hielkap (het deel dat je hiel omsluit) helpt daarbij. Kijk of je de hielkap met je vingers in kan drukken. Lukt dat niet of slechts met veel moeite, dan is deze stevig genoeg.

 

De binnenzool van de schoen

De binnenzool moet voldoende ondersteuning van het lengtegewelf van de voet bieden, vooral aan de binnenzijde van de voet. Biedt de schoen dat niet of heeft jouw voet extra ondersteuning nodig, dan kun je ook overwegen individuele supplementen aan te laten meten.

Buigpunt en schokabsorptie

Een goede tennisschoen heeft het buigpunt van de zool rond de bal van de voet (het natuurlijke buigpunt) en niet rond de middenvoet. Houd met de ene hand de schoen stevig vast rond de hiel en duw met de andere hand de tenen omhoog en kijk waar de schoen buigt. Een tennisschoen moet in staat zijn om landen op de hiel, bal van de voet en op binnen- en buitenzijde van de voet op te vangen. Kijk daarom bij het aanschaffen goed of er speciale demping in de zool van de tennisschoen zit die in staat is om de klappen op te vangen.

Het profiel van de zool

Tijdens het tennissen is het belangrijk dat je voldoende grip hebt en toch kunt glijden. Dit krijg je door het profiel van de zool af te stemmen op de ondergrond waarop je speelt. Voor een gladde ondergrond met weinig wrijving kies je een grof profiel en voor een stroeve ondergrond met veel wrijving een glad profiel.

Draag op gravel een zool met visgraatprofiel, zodat je grip hebt en toch kunt glijden en draaien. Draag op gras een schoen met kleine nopjes en op tapijt een schoen met gladde zool of afgesleten buitenschoen. Kies op kunstgras/smashcourt voor een schoen met een relatief grof profiel (omnicourt).

Veters en bovenwerk

Hoe meer vetergaten er in een schoen zitten, hoe beter hij de wreef fixeert. Dubbele veters stelt spelers ertoe in staat om een deel van de schoen strakker of losser vast te maken, zonder dat dit het andere deel van de schoen beïnvloedt. Neem een schoen met minimaal 5 vetergaten per kant en ga voor dubbele veters indien je een opvallend hoge of juist lage wreef hebt of bij chronische voetklachten.

Een schoen met een stevig bovenwerk en een solide vetersysteem voorkomt overmatig naar buiten kantelen (voorkomen van enkelbandletsels!). Door het bovenwerk te verstevigen met niet-rekbaar materiaal (zogeheten zadels) wordt de schoen in de breedterichting extra gesteund. Let er wel op dat het bovenwerk voldoende soepel aanvoelt voor voldoende draagcomfort.

Materiaal en hoogte

De schoen mag niet te soepel, maar ook niet te stug zijn. Te soepele schoenen kunnen leiden tot pijnklachten van de wreef van de voet en het scheenbeen, terwijl bij te stugge schoenen vooral problemen bij de tenen, enkels en knieën optreden. De te soepele schoen laat vaak te veel en de te harde schoen te weinig naar buiten kantelen van de voet toe.

Ben je vaak door je enkels gegaan en heb je extra stabiliteit nodig? Je kunt dan kiezen voor een brace of voor een extra hoge tennisschoen.

Schoenmaat

De juiste maat is belangrijk, vooral voor kinderen, omdat hun voeten en tenen nog groeien en zich vormen naar de omgeving. Tussen de leeftijd van 10 en 14 jaar groeit de kindervoet gemiddeld 12-15 mm per jaar in de lengte en 3-4 mm in de breedte, hetgeen neerkomt op ongeveer 2 maten verschil per jaar.

De schoen dient direct te passen en comfortabel te zitten, niet alleen als je zit maar ook als je gaat staan. Pas beide schoenen aan en loop even in de winkel rond. Maak even een sliding en kijk of je voet niet in de schoen beweegt. Draag de sokken die je normaal tijdens het spelen ook zou dragen als je de schoen past. De tenen moeten volledig gestrekt kunnen worden wanneer je staat. De hielpartij moet de hiel nauw omsluiten en moet stevig zijn, om zijwaartse bewegingen van de voet tegen te gaan.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z