Advantage

Hoe voeding jouw tennisprestaties bevordert: deel 1

Het liefste blijf je je hele leven sporten, hoe oud je ook bent. Het grote voordeel van tennis is dat het een sport is dat je op elke leeftijd en op elk niveau kan beoefenen. Hierbij is het wel van belang dat je gezond bent. Goede voeding is cruciaal voor je gezondheid en vitaliteit, maar helpt ook zeker je sport- en dus tennisprestaties. Met de juiste voeding herstel je sneller van de inspanning en verminder je het risico op lichamelijke klachten. Wil je gezond tennissen en er misschien ook nog beter van worden, dan verdient voeding dus zeker je aandacht. Deze keer gaan we in op voeding & energie. Babette Pluim, bondsarts bij de KNLTB, legt uit.

Voeding & energie

Voor iedereen – en zeker voor sporters – is energielevering een zeer belangrijke functie van voeding. Want energie verbruik je de hele dag. Natuurlijk als je tennist, maar zelfs ook als je slaapt.

Hoeveel energie verbruik je dan? Dat is afhankelijk van een groot aantal factoren. Hoe actiever je bent, hoe meer je verbruikt. Maar ook: hoe ouder je bent, hoe minder. En mannen verbruiken gemiddeld weer meer dan vrouwen. Als richtlijn voor tennissen geldt dat als je een uur tennist, je per kilogram lichaamsgewicht ongeveer 7,5 kcal verbruikt. Weeg je bijvoorbeeld 70 kilo en tennis je twee uur, dan verbruik je dus 1050 kcal (7,5 x 70 x 2). Natuurlijk is je werkelijke energieverbruik ook sterk afhankelijk van je sportintensiteit.

Hoe voeding jouw tennisprestaties kan bevorderen 3

Waaruit haal je energie?

De belangrijkste energieleverende voedingsstoffen zijn koolhydraten en vetten, maar ook eiwitten en alcohol leveren energie. Vetten leveren weliswaar de meeste energie per gram (9 kcal), maar uit koolhydraten (4 kcal/gram) kan het lichaam veel sneller energie vrijmaken. Het advies is daarom om voor een training of wedstrijd een koolhydraatrijke maaltijd te eten met daarbij een portie eiwitten, zoals brood met kipfilet, yoghurt met fruit of een bordje pasta met een glas melk.

Vetten hebben een slechte naam gekregen, maar vetten hebben we echt nodig. Sommige vitamines komen alleen voor in voedingsmiddelen waarin vet zit. Ten slotte bestaan er vetsoorten die het lichaam niet zelf kan maken en die we uit de voeding moeten halen. Toch is het devies heel simpel: wees matig met vet.

Hoe voeding jouw tennisprestaties kan bevorderen 5

Tennistip

Het is belangrijk dat er minstens twee uur tussen je laatste volledige maaltijd en het tennissen zit. Als vuistregel geldt: hoe dichter op het tennismoment, hoe kleiner en lichter de maaltijd. Bij kortdurende inspanningen is het niet nodig om tijdens het tennissen het energieverbruik aan te vullen. Tennis je echter langer dan een uur, dan verdienen ook koolhydraten aandacht, want dan raken de koolhydraten langzaam op. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor je prestaties. Zorg daarom dat je altijd iets in je sporttas hebt, zoals een stuk fruit of een boterham met zoet beleg. Het heeft geen zin om heel veel koolhydraten tegelijk in te nemen, omdat je lichaam maar een beperkte hoeveelheid koolhydraten kan verwerken. Maximaal 60 tot 70 gram per uur. Als je weet dat een liter isotone dorstlesser al gauw 50 tot 60 gram koolhydraten levert, weet je ook dat veel eten niet nodig is.

Veel tennisplezier!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z