Advantage

Waarom tennis zo gezond voor je is: deel 2

Een beter uithoudingsvermogen, een slanker lichaam, een kleinere kans op hart- en vaatziekten, sterke beenspieren en stevige botten..… Wie wil dat niet? Tennissen zorgt daarvoor! Wetenschappelijk onderzoek heeft onomstotelijk bewezen dat tennissen vele gezondheidsvoordelen biedt.

Dat bewegen gezond is, weten we inmiddels allemaal. Keer op keer verschijnen er in de media berichten over onderzoeken die dat bevestigen. Regelmatig matig intensief bewegen gaat gepaard met sterkere botten en een lager risico op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

Onderzoek wijst ook uit dat van alle sporten tennis de meest gezonde keuze is. Niet alleen vanwege de directe gevolgen voor de fysieke en geestelijke gezondheid, maar ook omdat je tennis je leven lang kunt beoefenen. Juist dat maakt dat je optimaal van de gezondheidsvoordelen kunt profiteren.

De voordelen op een rij:

Slank met tennis

Tennissen is een uitstekende manier om calorieën te verbranden, niet alleen tijdens het sporten, maar ook nog enige tijd daarna. Onderzoek bevestigt dan ook dat tennissers gemiddeld een lager lichaamsvetpercentage hebben dan minder actieve mensen.

Goed voor hart en bloedvaten

Tennissen heeft een gunstig effect op de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Zo verbetert regelmatig tennissen het cholesterolgehalte in het bloed, draagt het bij aan een gezonder lichaamsgewicht en draagt het bij aan een verlaging van de bloeddruk. Tennissers hebben op middelbare leeftijd een 55% lagere kans op hart- en vaatziekten dan niet-tennissers. Dit kwam naar voren uit een onderzoek waarin studenten die aan tennis, golf, basketbal en honkbal deden ruim 20 jaar werden gevolgd.

Sterke botten

Een goede manier om je botten te verstevigen – en het risico op botontkalking te verkleinen – is een sport te beoefenen die je botten belast, waaronder tennissen. In de tennissport worden niet alleen je benen belast, maar ook je armen (bij het slaan van de bal), zodat tennissers niet alleen sterkere botten in het onderlichaam hebben, maar ook in de romp en het bovenlichaam. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen in alle leeftijdscategorieën. Daarnaast geldt dat niet alleen voor diegenen die al van jongs af aan tennissen; ook als je pas later in je leven met tennis begint, profiteren je botten daarvan.

Sterke beenspieren

Een grote laatste pas, het bovenlichaam opzij hellend, de arm is tot het uiterste gestrekt… ja, de bal gehaald! Tennissers moeten regelmatig hun beenspieren belasten om nog net de bal te kunnen slaan. Vooral de beenspieren, maar ook de romp en armspieren worden getraind. Tennissers hebben dan ook sterkere beenspieren dan niet-tennissers, wat vooral op oudere leeftijd grote voordelen biedt.

Benieuwd naar de andere voordelen van tennis of wil je ze nog eens teruglezen? Check dan hier deel  1!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z