Advantage

Drie redenen waarom tennis leuk is op elke leeftijd

Voetballen met papa of opa, dat doen kinderen geregeld op een veldje in de buurt. Maar een wedstrijd spelen, dat is een ander verhaal. Datzelfde geldt voor hockey, volleybal, en veel andere (team)sporten. Bij tennis zit het anders. Tennis is uitermate geschikt om met mensen van verschillende leeftijden te spelen. (Oppas)opa’s of oma’s die met kleinkinderen een balletje overslaan, ouder-kind toernooien op verenigingen of met je broer of zus een officiële wedstrijd spelen, het is zeker geen uitzondering op de tennisbaan. Starten met tennissen en samen op de baan staan, of je nou 8 op 88 bent, het kan allemaal. Benieuwd waarom? We zetten drie redenen op een rij.

Alle niveaus

Natuurlijk vergt de tennissport – een aan te leren – techniek en is balgevoel een voordeel. Maar tennis kan worden beoefend op het spelniveau en tempo van de speler.  Dit maakt tennis een lifetime sport waar je op elke leeftijd mee kan beginnen. Tennissen met iemand van een ander niveau is dus ook geen probleem.

Competitieve sport of vorm van beweging

Als je het spelen van wedstrijden belangrijk vindt, kun je meedoen aan officiële toernooien en competities waarbij punten voor de ranglijst en je speelsterkte te verdienen zijn. Dit wordt voor elke leeftijd georganiseerd; van jeugdcompetities tot toernooien voor 35+ en senioren. Maar dit is niet verplicht: tennis leent zich ook heel goed als een manier om te bewegen zonder competitief aspect. Bijvoorbeeld samen lekker een balletje overslaan of meedoen aan niet-officiële tennistoernooien zonder ranglijstpunten. Veel verenigingen organiseren toernooien voor de fun, zonder leeftijdsbeperkingen, waarbij er niet direct iets op het spel staat.

Geschikte materialen

Een laatste reden waarom tennis op jonge én hoge leeftijd gespeeld kan worden is de ontwikkeling van nieuwe tennismaterialen. Denk aan verschillende kleuren tennisballen (rood, oranje, groen en geel). Op televisie en om je heen kom je de gele bal het vaakst tegen. Echter zijn er gradaties in de hardheid van de tennisbal en de grootte van het speelveld, waardoor ook kinderen en volwassenen met weinig ervaring of mobiliteit kunnen (blijven) tennissen.

Tenniskids

Tenniskids is een mooi voorbeeld hoe de verschillende materialen gebruikt worden om de jongste jeugd te leren tennissen. Met speciale ballen, banen, oefeningen en een vrijwillig wedstrijdprogramma leren kinderen t/m 12 jaar de sport razendsnel te spelen. Veel verenigingen in Nederland bieden dit KNLTB tennisprogramma aan, waarbij kinderen direct in een team met leeftijdsgenootjes geplaatst worden. Zo maken kinderen snel nieuwe vriendjes en leren ze fysieke en sociale vaardigheden. De grootte van de baan, het racketblad en type tennisbal zijn per categorie aangepast aan de behoeften van de kinderen, hun leeftijd en niveau. Nieuwsgierig naar Tenniskids? Kijk dan eens op de site van het tennisprogramma.

Overtuigd om een keertje te gaan tennissen? Of je (oudere) buurvrouw, neef of vriend uit te dagen voor een potje tennis? Doe sociale contacten op en vind een tennisvereniging bij jou in de buurt.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z