pickleball speelster

Starten met pickleball

Wat is pickleball?

Pickleball is een combinatie van badminton, tafeltennis en tennis en wordt gespeeld op een veld met vergelijkbare afmetingen als een dubbelspel badmintonveld. Pickleball is een toegankelijke sport voor iedereen, mede door de lagere balsnelheid.

Spelregels 

Het spel wordt gestart door een onderhandse service, startend aan de rechterzijde van het veld. Deze bal wordt diagonaal gespeeld naar het tegenoverliggende servicevak. De ontvangende partij moet de bal eerst laten stuiten voor deze teruggeslagen mag worden. Vanaf de derde bal mag er ook worden teruggeslagen door middel van een volley.
Punten kunnen alleen door de serverende partij worden gescoord en zijn te verkrijgen wanneer de tegenstander er niet in slaagt om de bal terug te slaan, de bal uit slaat, de geserveerde bal niet eerst laat stuiten, volleyt vanuit de non-volley-zonde of zelf wordt geraakt door de bal.

Wanneer er een punt wordt gescoord door de serverende partij, serveert dezelfde persoon door, maar dan vanaf de andere kant. Wanneer het punt verloren wordt, serveert de medespeler vanaf de kant waar hij op dat moment staat. Wanneer ook dit punt wordt verloren gaat de service over naar de tegenstander. Hier begint de speler die rechts staat met serveren.
De game eindigt als één van de partijen elf punten heeft behaald waarbij er twee punten verschil moeten zijn.

Bij het enkelspel begint een speler links met serveren als hij een oneven aantal punten heeft en rechts bij een even aantal punten.

De score werkt als volgt: 1-0-1 betekent dat de serverende partij 1 punt heeft, de tegenstander heeft nog geen punt en de eerste serveerder serveert nu.

Uitrusting

Om pickleball te kunnen spelen wordt gebruik gemaakt van een paddle, een racket zonder snaren en is gemaakt van hout of carbon. De bal lijkt qua afmetingen op een tennisbal, maar deze bevat gaten en is van plastic gemaakt.