Dunlop rolstoeltennis

Rolstoeltennissers

Je bent een rolstoeltennisser als je een permanente handicap hebt en daardoor niet goed in staat bent om staand te tennissen. Je kunt als rolstoeltennisser meedoen aan KNLTB-rolstoeltennistoernooien in de open klasse. Wil je op een hoger niveau toernooien spelen, dan moet je ook daadwerkelijk geclassificeerd worden als rolstoeltennisser.

Open klasse

De KNLTB-rolstoeltennistoernooien behoren tot de open klasse. In deze klasse spelen rolstoeltennissers met een permanente beperking aan één of beide benen. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een dwarslaesie of amputatie. Deze rolstoeltennissers hebben een normale arm- en handfunctie. In de open klasse hoef je niet geclassificeerd te worden. In principe mag iedereen die niet (goed) in staat is om staand te tennissen mee doen in deze klasse.

Quad klasse

In deze klasse hebben de rolstoeltennissers zowel een beperking aan de armen als aan de benen. Hierdoor zijn zij beperkt in het voortbewegen van hun rolstoel en het vasthouden van het racket.

Onder deze groep rolstoeltennissers vallen spelers met een beschadiging van het ruggenmerg (hoog in de wervelkolom), spelers met een halfzijdige verlamming, gebruikers van elektrische rolstoelen en spelers met een amputatie aan een arm en een been. Spelers die niet beide armen kunnen gebruiken om de stoel te bewegen, mogen hun benen hierbij gebruiken. Hierbij wordt de regel gehanteerd dat bij balcontact de voet geen contact mag maken met de grond.

Quad-spelers die mee willen doen aan KNLTB-rolstoeltennistoernooien moeten een medisch formulier invullen. Meestal is dat voldoende om in de quad-categorie geplaatst te worden. Is er enige onduidelijkheid, dan kun je als speler opgeroepen worden voor een classificatie door een Nederlandse ‘classifier’.

ITF-rolstoeltennistoernooien

Als je als rolstoeltennisser of quad-speler wilt deelnemen aan internationale rolstoeltennistoernooien, georganiseerd door de ITF, moet je geclassificeerd worden door een internationale ‘classifier’. Voorheen bepaalde een speler zelf of hij/zij voldeed aan de richtlijnen. Momenteel is er sprake van een overgangsperiode en wordt de zelfbeoordeling in 2020 en 2021 geleidelijk afgebouwd.

Tegen het einde van de overgangsperiode moeten alle spelers geclassificeerd zijn om te kunnen deelnemen aan ITF-rolstoeltennistoernooien. Alleen huidige bevestigde quad-spelers hoeven niet opnieuw te worden geclassificeerd.

Classificatie

De classificatie bestaat uit:

  • Het aanleveren van persoonlijke, medische en diagnostische informatie voor de beoordeling van een beperking;
  • Een evaluatiesessie bijwonen met een classificatiepanel, georganiseerd door de ITF.

Paralympische Spelen

Om deel te kunnen nemen aan de Paralympische Spelen moet een speler vóór de start van het evenement geclassificeerd zijn

Vragen of meer informatie?

Wil je meer weten over de regelgeving van de ITF kijk dan op de website van de ITF. Heb je vragen of opmerkingen laat het dan weten via rolstoeltennis@knltb.nl.