Australian Open: De Groot topfavoriet voor titel

Terwijl Kiki Bertens, Robin Haase, Demi Schuurs en de andere dubbelspecialisten alweer in Nederland zijn om zich voor te bereiden op het volgende toernooi of Davis Cup, begint de top van het rolstoeltennis aan hun Australian Open.

Traditiegetrouw start in de tweede week van een grandslamevenement het juniorentoernooi, het invitatietoernooi voor ex-topspelers en het wheelchair evenement. Immers is meer dan de helft van de 256 singelaars reeds uit het toernooi, waardoor er ruimte is ontstaan in de kleedkamers en op de buitenbanen. De grote stadions blijven voorlopig gereserveerd voor de kwartfinales en verder in het enkelspel en dubbelspel.

Australian Open: De Groot topfavoriet voor titel 5

Nederland is door de jaren heen altijd goed vertegenwoordigd in het rolstoeltennis, met Esther Vergeer als beste speelster aller tijden als absolute vaandeldrager. 14 jaar lang voerde zij de mondiale ranglijst aan. En in een periode van acht jaar verloor Vergeer geen enkele wedstrijd, wat resulteerde in een ongeslagen reeks van maar liefst 470(!) partijen op een rij. Laat dat eens rustig op je inwerken… ongekend toch?!

Een opvolger voor Vergeer vinden is dan ook schier onmogelijk. Toch hebben ‘we’ weer een nummer één van de wereld in de persoon van Diede de Groot. De 22-jarige speelster uit Woerden is titelverdedigster bij de Australian Open. Of eigenlijk bijna bij elk grandslamtoernooi, want ze haalde vorig jaar bij alle vier de evenementen (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en US Open) de eindstrijd. Alleen in Parijs moest De Groot de zege laten aan haar tegenstandster (Yui Kamiji).

Australian Open: De Groot topfavoriet voor titel 3

Diede de Groot

Niet verwonderlijk dat De Groot de torenhoge favoriet is in zowel enkelspel als dubbelspel (samen met Aniek van Koot). De kans dat een Nederlandse de finale van de Australian Open bereikt is sowieso groot. Want in het speelschema van acht deelnemers bevinden zich ook Marjolein Buis en Van Koot. Buis kan bij winst op de Duitse Sabine Ellerbrock De Groot treffen in de halve finale. Dan moet de nummer één wel zien af te rekenen met Lucy Shuker uit Groot-Brittannië.

Van Koot prijst zich waarschijnlijk gelukkig dat ze bij de loting in de onderste helft van het schema is terechtgekomen. De speelster uit Winterswijk treft in de openingsronde de nummer één van Zuid-Afrika met de prachtige naam Kgothatso Montjane. De Japanse Kamiji en Giulia Capocci uit Italië completeren het speelschema.

Australian Open: De Groot topfavoriet voor titel 4

Aniek van Koot

In het mannentoernooi is dit jaar geen Nederlandse inbreng. Nummer tien van de wereld Maikel Scheffers en Tom Egberink, die een plek achter Scheffers op de wereldranglijst staat, vielen net buiten de toelating.

Het rolstoeltennistoernooi start woensdag in Australië. Voor de complete planning, uitslagen en schema’s klik je hier.

De Australian Open is live te volgen op Eurosport 1 en 2. Via de Eurosport Player zijn alle wedstrijdbanen live te bekijken en hiermee dus ook de Nederlandse rolstoelspelers te volgen.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z