Davis Cup

Davis Cup Finals: De kansen van Oranje

Maandag start de Davis Cup Finals in Madrid, waarbij achttien landen verdeeld over zes poules in actie komen. De nummers één uit elke groep + de twee beste nummers twee plaatsen zich voor de kwartfinale.

Nederland is samen met Kazachstan en Groot-Brittannië ingedeeld in Groep E. Captain Paul Haarhuis liet eerder al weten dat de doelstelling van het TeamNL Davis Cupteam is om minimaal door de groepsfase te komen. Een pittige klus, maar niet onmogelijk.

TeamNL Davis Cupteam

TeamNL Davis Cupteam

Nederland opent dinsdag de strijd om de groepswinst tegen Kazachstan. Het format bepaalt dat eerst de nummers twee van elk land het tegen elkaar opnemen en vervolgens de kopmannen. Het landenduel wordt afgesloten met een dubbelpartij.

Dat betekent dat Tallon Griekspoor of Botic van de Zandschulp voor het eerste winstpunt moet zorgen door Mikhail Kukushkin te verslaan. Beide Nederlanders speelden nog niet eerder tegen de nummer 67 van de wereld, maar weten wel hoe het is om een top100-speler te verslaan. Griekspoor deed dat bij het ABN AMRO WTT door te winnen van wereldtoppers Stan Wawrinka en Karen Khachanov. Van de Zandschulp versloeg onlangs bij de challenger in Hamburg Salvatore Caruso.

Robin Haase treedt aan tegen Alexander Bublik. We hoeven niet onder stoelen of banken te schuiven dat de Nederlandse nummer één een niet zo succesvol seizoen achter de rug heeft. Maar volgens Haarhuis kan dat ook een voordeel zijn, want in de Davis Cup gelden andere wetten en kan Haase vanuit de underdogpositie de onvoorspelbare Kazach bestrijden. Bovendien heeft de Hagenaar bewezen iets extra’s te kunnen brengen zodra hij voor het Davis Cupteam uitkomt.

Aangezien elk punt telt is bij 1-1 en een eventuele 2-0 voorsprong of achterstand het dubbelspel van belang in de strijd om de tweede plaats in de groep. Nederland beschikt met Wesley Koolhof, Jean-Julien Rojer en Haase over drie toppers in deze discipline. Kazachstan moet het hebben van Aleksandr Nedoryesov en Andrey Golubev, die speciaal voor de Davis Cup zijn racket weer uit de kast heeft gehaald.

Tallon Griekspoor

Tallon Griekspoor

Woensdag wacht de grote favoriet in de poule: Groot-Brittannië.

Eyecatcher in het Britse team is uiteraard Andy Murray. De Schot werd begin dit jaar afgeschreven, maar staat met een metalen heup amper een half jaar later weer te presteren. Hij won in oktober het ATP-toernooi van Antwerpen door in de finale Wawrinka te verslaan.

Door zijn lage ranking is Murray de derde singelaar in het Britse team. Als captain Leon Smith hem opstelt zal hij aantreden tegen Griekspoor of Van de Zandschulp. Voor Griekspoor zou het een droom zijn om tegen de drievoudig grandslamkampioen te spelen, want als kind was Murray zijn idool.

Uiteraard is Murray de grote favoriet om het eerste punt voor zijn team binnen te halen. Dat betekent dat Haase moet zien te winnen van Daniel Evans of Kyle Edmund. Dat deed hij tegen Evans in 2017, toevalligerwijs ook in Madrid. In de eerste ronde van het Masters 1000-toernooi won Haase. Dit jaar echter was Evans hem de baas in het kwalificatietoernooi van Rome. De head-to-head tegen Edmund is ook in balans. Haase won in 2015 en Edmund was in 2017 onderling de sterkste.

In het dubbelspel bezit Groot-Brittannië over een topteam. Meervoudig grandslamkampioen Jamie Murray en Neal Skupski vormen een ijzersterk koppel.

Het voordeel voor Nederland kan zijn dat de spelers al een wedstrijd hebben gespeeld in het Caja Magica. Zij hoeven minder aan de baan en de omstandigheden te wennen dan de Britten die voor het eerst in actie komen.

Kazachstan en Groot-Brittannie spelen op donderdag tegen elkaar en kan Oranje vanaf de tribune toekijken. Wellicht als groepswinnaar en anders met een rekenmachine in de hand. In de hoop om als één van de twee beste nummers twee door te mogen naar de kwartfinale.

De Davis Cup Finals wordt live uitgezonden door ZiggoSport. De wedstrijden van Nederland zijn ook via een livestream op Tennis.nl te bekijken.

In de podcast van Inside Out Tennis blikt captain Paul Haarhuis vooruit op de ontmoeting tegen Kazachstan en Groot-Brittannie.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z