Davis Cup

Davis Cup Finals: Nederland strijdend ten onder

Het TeamNL Davis Cupteam is niet door de groepsfase van de Davis Cup Finals gekomen. Na de 2-1 nederlaag tegen Kazachstan moest op de tweede speeldag het sterke Groot-Brittannië met 3-0 worden verslagen om uitzicht te houden op de kwartfinale. De ploeg van Paul Haarhuis streed voor wat het waard was, maar moest met 2-1 buigen.

Davis Cup Finals: Nederland strijdend ten onder 3

Tallon Griekspoor

De wedstrijd van de dag was de openingspartij tussen Tallon Griekspoor en Andy Murray. Na bijna drie uur spelen stapte de Brit met 6-7 (7) 6-4 7-6(5) als winnaar van de baan. Maar na afloop gaf de drievoudig grandslamkampioen eerlijk toe dat het misschien wel andersom had moeten zijn. ‘Tallon verdiende vandaag om te winnen. Het was moeilijk, want hij speelde geweldig. Ik hield de bal zo lang mogelijk in het spel en bleef vechten en ik was aan het einde van de partij wat gelukkig.’

Dat Murray tegen Griekspoor moest aantreden werd de voormalig nummer één van de wereld pas een uur voor de wedstrijd duidelijk. ‘Ik had mij helemaal voorbereid op Botic van de Zandschulp. Ik had een aantal wedstrijden van hem bekeken. Griekspoor had ik nog nooit zien spelen. Vlak voor de partij heb ik alleen wat statistieken van hem geanalyseerd, maar die bleken in de praktijk niet te kloppen, want onder andere zijn service was veel beter dan de cijfers deden vermoeden.’ De jonge Nederlander sloeg in totaal 24 aces.

Davis Cup Finals: Nederland strijdend ten onder 4

Tallon Griekspoor

Griekspoor speelde misschien wel zijn beste wedstrijd van zijn leven tegen zijn idool. De speler van TC Zandvoort wilde als jongeling net zo spelen als Murray. Vandaag winnen van zijn grote voorbeeld zou daarom een enorme impuls aan zijn zelfvertrouwen geven en het wisselvallige seizoen met een persoonlijk hoogtepunt afsluiten. Maar de Nederlandse nummer twee kon een 4-1 voorsprong in de derde set niet over de streep trekken. Ook in de tiebreak van de beslissende set gaf Griekspoor een 4-1 voorsprong uit handen.

Na de laatste klap verliet Griekspoor verslagen het kleinste stadion van de Caja Magica. Maar een paar uur later stond hij monter de pers te woord.

‘Niemand had verwacht dat ik deze partij zou winnen, maar uiteindelijk was ik zo dichtbij en heb ik mijn kansen gehad. Misschien had ik het wel verdiend om te winnen, maar uiteindelijk niet gedaan.’

Dat Griekspoor bevangen was door enige spanning, omdat hij tegen zijn idool aantrad daar was geen sprake van. ‘Ik heb totaal geen last van spanning gehad gedurende de wedstrijd. Ik ben fan van hem, maar je moet verder dan dat denken. Het maakt niet uit tegen wie je speelt, je wilt altijd winnen.’

Davis Cup Finals: Nederland strijdend ten onder 1

Robin Haase

Robin Haase begon dus net als op de eerste dag aan zijn singlepartij met een 1-0 achterstand van het team en moest dus zijn punt binnenhalen om de confrontatie in leven te houden. En dat deed hij (zoals zo vaak) met 3-6 7-6(5) 6-4. De kopman van het Nederlands team kwam tegen Daniel Evans terug van een set en een break achterstand.

‘De sfeer was fantastisch. Het is alleen jammer dat je voor heel weinig mensen speelt. Onze eigen fans zijn altijd geweldig en de toeschouwers uit Groot-Brittannië en Kazachstan gedroegen zich ook sportief. Het maakte wel het Davis Cupgevoel dat je wilt hebben.’

Davis Cup Finals: Nederland strijdend ten onder 2

Wesley Koolhof en Jean-Julien Rojer

De laatste partij van de dag werd door vier dubbelspecialisten ingevuld. Voor Nederland kwamen Wesley Koolhof en Jean-Julien Rojer de baan van Stadion 3 op en captain Leon Smith koos voor Neal Skupski en Jamie Murray.

Het waren de Britten die met een paar punten het verschil maakten en via 6-4 7-6(6) de interland in hun voordeel beslisten. Nederland ging daardoor net als tegen Kazachstan met 2-1 onderuit en kon groepswinst en eventueel als één van de beste nummers twee de kwartfinale vergeten.

Paul Haarhuis: ‘Ik ben zwaar teleurgesteld in het resultaat, maar trots op de jongens. Niks viel onze kant op. Als de wedstrijden zo close zijn dan moet het ook een beetje meezitten. Als dat was gebeurd dan waren we gewoon door geweest en dat zou een bizarre prestatie zijn. Het is nu een bitter pil die we moeten slikken.’

Groot-Brittannië en Kazachstan gaan op donderdag onderling uitmaken wie als groepswinnaar de kwartfinale bereikt. De Nederlandse equipe zit dan al in het vliegtuig richting huis of zonnige oorden. Het seizoen 2019 zit er op.

Zondag wordt geloot voor de Davis Cup Qualifiers die op 6 en 7 maart 2020 wordt gespeeld en Oranje weet wie het volgend jaar moet verslaan om zich opnieuw in Madrid te mogen melden.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z