Davis Cup

Davis Cup Finals: Oranje niet langs Kazachstan

Het TeamNL Davis Cupteam heeft de eerste groepswedstrijd bij de Davis Cup Finals met 2-1 verloren van Kazachstan. Op de tweede dag van het evenement opende Nederland het derde stadion in het gigantische Caja Magica in Madrid.

Paul Haarhuis en Botic van de Zandschulp

Paul Haarhuis en Botic van de Zandschulp

Debutant Botic van de Zandschulp nam de eerste partij in het enkelspel voor zijn rekening. Maar kon geen potten breken en verloor met 6-2 6-2 van Mikhail Kukushkin.

De 24-jarige speler uit Veenendaal startte goed, maar zijn niveau kelderde halverwege de tweede set. De ervaren Kukushkin vond op dat moment juist zijn ritme en wist het momentum in het vervolg van de eerste set en start van het tweede bedrijf vast te houden door de eerste servicegame van Van de Zandschulp af te pakken. De 31-jarige Kazach drukte vervolgens door en liep zonder veel problemen uit naar opnieuw een 6-2 setwinst.

Van de Zandschulp had zijn debuut van te voren anders ingeschat. ‘Jammer genoeg heb ik mijn normale niveau niet kunnen halen vandaag. Dat kan komen door de spanning die ik toch wel voelde. In een team spelen gebeurt niet vaak en bovendien speelde ik vandaag tegen grotere spelers dan ik normaal tref.’

Paul Haarhuis over de keuze om Van de Zandschulp te laten debuteren: ‘Botic stond de hele week goed te spelen. Hij heeft het zelf op de training afgedwongen en hij was klaar om te spelen.’

Robin Haase

Robin Haase

Het tweede duel in de ontmoeting ging tussen kopmannen Robin Haase en Alexander Bublik en mondde uit in een ware thriller. De openingsset liep tot 5-5 gelijk op, mede door het uitstekende serveerwerk van de 22-jarige Kazach die regelmatig ook tweede opslagen met 216 kilometer naar de overkant vuurde. Haase wist de kanonskogels in de 11de game succesvol te pareren, waarna hij de eerste set op love gedecideerd naar 7-5 serveerde.

Het tweede bedrijf kende een vroege break voorsprong voor Bublik, die alleen op 5-3 tegenstand in zijn eigen servicegame te verduren kreeg. Hij weerde drie breakmogelijkheden van Haase af en sleepte de set met 6-3 binnen.

De beslissende derde set mondde uit in een spektakelstuk. Beide spelers strooiden met aces, volley-acties, passings, dropshots, returnwinners en Challenges. Bij 5-4 kreeg Haase zijn eerste wedstrijdpunt. Op de service van Bublik werd een sterke return van de Hagenaar met een dropshot afgewonden. Een game later werkte Haase een breakpoint (wat als een half matchpoint kan worden beschouwd zoals Bublik serveerde) met een geweldige volley weg.

De hoogstaande confrontatie moest worden beslist door een tiebreak. De Nederlandse nummer één liep rap uit naar een 4-1 voorsprong, maar zag die mede dankzij een dubbelfout verdampen. Een perfect getimede return van Haase op een eerste service van Bublik leverde hem een tweede wedstrijdpunt op. Ditmaal op eigen service, die hij met een ace benutte.

Na 2 uur en 12 minuten spelen zette Haase Nederland naast Kazachstan, waardoor het dubbelspel een winnaar in de interland moest aanwijzen.

Robin Haase en Jean-Julien Rojer

Robin Haase en Jean-Julien Rojer

Direct na de gewonnen single van Haase werd beslist dat hij naast dubbelspecialist Jean-Julien Rojer zou plaatsnemen. ‘Omdat ik de spannende single won had ik gehoopt het momentum mee te kunnen nemen naar de dubbel. Maar dat gebeurde helaas niet. Alles leek wel hun kant top te vallen.’

Het ervaren Davis Cupduo creëerde geen enkele breakkans tegen het ontketende koppel Kukushkin/Bublik en verloor met 6-4 7-6(2).

Serviceverlies van Rojer in de openingsset bepaalde dat de Kazachen de leiding namen. Een tiebreak in de tweede set die met 7-2 de kant op ging van Bublik en Kukushkin bracht Kazachstan de winst in de wedstrijd en daarmee ook de ontmoeting met 2-1.

Na afloop was captain Paul Haarhuis dan ook teleurgesteld. ‘Om de kwartfinale te bereiken hebben we vier punten nodig. Dat betekende dat we eigenlijk gewoon moesten winnen van Kazachstan. Want na dit verlies is morgen een 2-1 overwinning op Groot-Brittannië waarschijnlijk niet voldoende.’

Op de derde dag van de ‘World Cup of Tennis’ is het Groot-Brittannië van onder anderen Andy Murray de tegenstander. Wil Nederland een kans houden om door de groepsfase te komen zal het met 3-0 moeten winnen van het sterke Britse team, dat verder bestaat uit Daniel Evans, Kyle Edmund en de dubbelspecialisten Jamie Murray en Neal Skupski.

De interland tussen Nederland en Groot-Brittannië start woensdag om 11.00 uur en is live te volgen via Tennis.nl en ZiggoSport.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z