Davis Cup

Haarhuis wil minimaal door groepsfase komen

Over een maand is Madrid het epicentrum van de internationale tenniswereld. Bijna alle topspelers vertegenwoordigen hun land dat samen met 17 andere naties strijdt om de eerste winnaar van de Davis Cup Finals te worden.

Onder anderen Rafael Nadal (Spanje), Novak Djokovic (Servië) en Andy Murray (Groot-Brittannië) zullen van de ‘Grote Vier’ aanwezig zijn. De zogenaamde Designated Survivor is Roger Federer. Zwitserland plaatste zich namelijk niet voor het ‘WK Tennis’.

Nederland is er van 18 tot en met 24 november wel bij en neemt het in de groepsfase op tegen Kazachstan en Groot-Brittannië.

Paul Haarhuis

Paul Haarhuis

Paul Haarhuis coachte het TeamNL Davis Cupteam in februari langs Tsjechië, waardoor Oranje zich plaatste voor de eindronde in Madrid. In totaal nemen 18 landen het in zes poules van drie tegen elkaar op. Alle nummers één plus de twee beste nummers twee plaatsen zich voor de kwartfinale, waarna het toernooi als afvalschema verder gaat.

‘Ik denk dat het een ontzettend gaaf evenement gaat worden. Veel topspelers die voor hun land strijden zijn aanwezig. Vanaf de eerste dag zullen er clashes zijn tussen wereldtoppers. Dat maakt het toernooi op voorhand uniek. Maar omdat het de eerste keer is in de nieuwe opzet van de Davis Cup, zullen we achteraf moeten bekijken wat goed en wat minder goed is gegaan. Het is daarom wel fijn dat we als Nederland erbij zijn’, laat Haarhuis via de telefoon weten.

Paul Haarhuis

Paul Haarhuis

Nederland speelt dinsdag (19 november) tegen Kazachstan en een dag later is Groot-Brittannië de tegenstander. Een ontmoeting bestaat uit twee singles en een dubbel, waarbij elke winstpartij voor een punt in de poule zorgt. De groepswinnaar plaatst zich voor de knock-out fase.

‘Het mag duidelijk zijn dat we in geen van deze interlands de favoriet zijn, maar dat we in alle wedstrijden wel een kans maken. Als wij één van de twee singles weten te winnen dan beschikken we over heel sterke dubbelcombinaties waar we zeker hoge ogen mee kunnen gooien. Dat maakt het ontzettend interessant. Ons doel is dan ook om door de groepsfase te komen. Dat hoeft niet per sé als poulewinnaar, maar dat kan ook als één van de beste nummers twee.’

Robin Haase

Robin Haase

Het TeamNL Davis Cupteam zal bestaan uit vijf spelers; drie singelaars en twee dubbelspecialisten. De bondscoach maakt hier bekend welke spelers hij meeneemt naar de Spaanse hoofdstad. Dat Robin Haase is geselecteerd zal geen verrassing zijn. De ervaren kopman presteert altijd uitstekend wanneer hij het oranjeshirt aantrekt. Echter maakt de Hagenaar een moeilijke periode door en is inmiddels afgezakt naar plaats 150 op de ranking. Toch maakt Haarhuis zich geen zorgen over de Nederlandse nummer één, die de ATP-toernooien heeft ingeruild voor de challengers.

‘Robin heeft altijd graag Davis Cup gespeeld en ook altijd goed gespeeld. Bovendien vind ik dat hij zijn beste tennis speelt vanuit een underdogpositie. Dat zal tegen Kazachstan en Groot-Brittannië zo zijn. De druk ligt bij de tegenstander en dat maakt zijn positie een stuk prettiger. Dat neemt niet weg dat ik ook liever had gezien dat Robin in de top20 zou staan en net een aantal toernooien waanzinnig goed had gespeeld om zodoende met veel vertrouwen te arriveren. Dat zou natuurlijk nog prettiger zijn, maar dat geldt voor elke speler. Dat het nu anders is, baart me geen zorgen. Spelen in de Davis Cup is totaal wat anders dan op de gewone tour. Bovendien heeft Robin meerdere keren aangetoond dat hij op die momenten juist goed kan spelen.’

Davis Cup Finals: Haarhuis wil minimaal door groepsfase komen

Jean-Julien Rojer

Voor de Nederlandse spelers staan nog tot begin november toernooien op het menu. Donderdag 14 november vertrekt het team naar Madrid om te starten met de voorbereiding in het gigantische Caja Magica. Op zaterdag worden de teams verwacht bij het officiële diner en maandag is er de openingsceremonie, waarna de eerste wedstrijden om 16.00 uur beginnen.

Het evenement wordt in drie hallen afgewerkt. Vanaf dinsdag is er in elk stadion een sessie om 11.00 uur en een avondsessie die niet voor 18.00 uur begint. Nederland start zowel tegen Kazachstan als Groot-Brittannië in Stadium 3 in de ochtend.

De wedstrijden van het TeamNL Davis Cupteam worden live uitgezonden door Ziggo Sport. Via Tennis.nl is er een livestream met de wedstrijdbaan in Madrid.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z