Davis Cup

TeamNL Davis Cupteam in hol van de leeuw op zoek naar revanche

Ver weg van het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen speelt het TeamNL Davis Cupteam vrijdag en zaterdag tegen Kazachstan.

Ruim vijfduizend kilometer oostwaarts in Nur-Sultan, de hoofdstad die in het noorden van het immense land ligt, strijden Robin Haase, Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor, Wesley Koolhof en Jean-Julien Rojer in de zogenoemde Davis Cup Qualifiers voor een plaats in de Davis Cup Finals in november.

Paul Haarhuis en Botic van de Zandschulp

Paul Haarhuis en Botic van de Zandschulp

Nur-Sultan telt 1 miljoen inwoners en is sinds maart vorig jaar vernoemd naar de eerste president van Kazachstan, Noersoeltan Nazarbajev. Daarvoor droeg deze stad, die ligt in het midden van een vlak steppegebied, de waarschijnlijk iets bekender in de oren klinkende naam Astana.

Alexander Bublik en Mikhail Kukushkin zijn de twee beste spelers van het land. De geboren Russen zorgden afgelopen herfst tijdens de Davis Cup Finals in Madrid hoogstpersoonlijk voor een 2-1 overwinning op Nederland.

Captain Paul Haarhuis liet destijds in het Caja Magica Van de Zandschulp debuteren. De Venendaler was niet opgewassen tegen Kukushkin. Haase versloeg nog wel Bublik in een thriller door de tiebreak van de derde set te pakken, maar was aan de zijde van Rojer in het beslissende dubbelspel de mindere van het duo Kukushkin/Bublik.

Zowel Oranje als Kazachstan kwam niet door de groepsfase, doordat Groot-Brittanniƫ een maatje te groot was.

Davis Cup Finals: Nederland strijdend ten onder 3

Tallon Griekspoor

In het Nationaal Tennis Center van Kazachstan staat komend weekend dus naast opnieuw plaatsing voor het prestigieuze eindtoernooi van de Davis Cup ook revanche op het spel. Dit zal echter een zware klus worden voor het team van Haarhuis, omdat de Kazachen maar liefst 11 van de 12 thuiswedstrijden wisten te winnen. Alleen Tsjechiƫ lukte het om in 2013 met een zege de reis terug naar huis te maken.

Het team van Kazachstan staat onder leiding van Yuri Schukin. De voormalig nummer 119 van de wereld nam dit jaar het stokje over van Dias Doskarayev en selecteerde voor het duel tegen Nederland naast Bublik (ATP-47) en Kukushkin (ATP-89) ook Dmitry Popko (ATP-167) en de dubbelaars Aleksandr Nedovyesov en Andrey Golubev.

Davis Cup Finals: Het teamgevoel van de tennissers 1

Foto: Rien Hokken

Het duel in het Nationaal Tennis Center wordt op hardcourt gespeeld. De loting is op donderdag. Vrijdag start de eerste van de twee enkelspelen om 14.00 uur lokale tijd. In Nur-Sultan is het vijf uur eerder dus dat betekent dat het dan 09.00 uur in de ochtend in Nederland is.

Voor zaterdag staat een dubbelspel en twee enkelspelen in deze volgorde op het programma. De wedstrijddag begint dan om 12.00 uur lokale tijd (07.00 uur Nederlandse tijd).

Alle wedstrijden zijn live te zien op Ziggo Sport. Op Tennis.nl zijn de duels via een livestream te bekijken.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z