Davis Cup

Nederland en Kazachstan na eerste speeldag in balans

Het TeamNL Davis Cupteam speelt in Nur-Sultan tegen Kazachstan voor een plek in de Davis Cup Finals. De tussenstand na de eerste speeldag is 1-1.

Robin Haase versloeg Mikhail Kukushkin met 6-4 6-7(2) 6-3. Tallon Griekspoor moest met 7-6(4)  7-6(4) zijn meerdere erkennen in Alexander Bublik.

Nederland speelt tegen Kazachstan in Davis Cup Qualifiers 2020

Robin Haase

In twee eerdere ontmoetingen met Kukushkin op de ATP Tour trok Haase aan het kortste eind. Maar zoals zo vaak weet de Nederlandse nummer één iets extra’s te kunnen brengen zodra hij uitkomt voor het TeamNL Davis Cupteam.

In de openingsset kwam Haase 4-2 achter, maar vond toen zijn momentum en wist maar liefst vier games op rij te winnen. Van de laatste 17 punten gingen er 14 naar de Nederlandse kopman: 6-4.

De start van het tweede bedrijf was voor Kukushkin. De Kazachse nummer twee liep rap uit naar een 3-0 voorsprong, maar zag die voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen en keek bij 3-3 tegen een 00-40 achtstand op eigen service aan. De vier breakpoints die Haase in deze game kreeg wist hij echter niet te verzilveren. Beiden spelers behielden hun opslaggames en in de tiebreak die volgde had de 32-jarige Kukushkin het betere van het spel (7-2).

Wie speelt waar? Van topwedstrijden in Ahoy tot titelverdediging in Sint-Petersburg 1

Robin Haase

Een breakpoint in de openingsgame van de beslissende set wist Haase weg te werken. In de achtste game sloeg de Hagenaar zelf toe, waarna hij bij 5-3 voor het eerste winstpunt mocht gaan serveren.

Het eerste wedstrijdpunt werd middels een lange rally weggewerkt, maar op het tweede matchpoint was het wel raak. Opvallend was dat Haase een onderhandse service sloeg en vervolgens de bal met een machtige forehand in de open hoek stuurde.

Haase boekte met zijn eerste overwinning op Kukushkin een belangrijk punt voor Nederland. ‘Mikhail Kukushkin is een heel goede speler. Zeker als hij voor zijn land speelt is hij ijzersterk. Om hem dan hier in eigen land voor het eerst te verslaan is geweldig’, sprak Haase na afloop tijdens het baaninterview.

Davis Cup Finals: Nederland strijdend ten onder 4

Tallon Griekspoor

Griekspoor begon voortvarend aan pas zijn derde wedstrijd in Davis Cupverband. Hij brak servicekanon Bublik meteen met enkele dwingende returns en behield vervolgens overtuigend zijn eigen opslaggame.

Na een lange vierde game zorgde de kopman van Kazachstan met een subtiel lobje ervoor dat hij op gelijke hoogte kwam met de Nederlandse nummer twee. Beide spelers behielden vervolgens hun servicegames, waar Bublik ook een onderhandse service produceerde, zodat een tiebreak de beslissing moest brengen.

In een rommelig eindspel was het uiteindelijk de 22-jarige Kazach die de minste fouten maakte en met 7-4 aan het langste eind trok.

Davis Cup Finals: Nederland strijdend ten onder 3

Tallon Griekspoor

Gevoed door de set voorsprong toonde Bublik aan het begin van de tweede set al zijn kwaliteiten. Met krachtige opslagen, stevige groundstrokes en subtiele dropshots overklaste de mondiale nummer 51 zijn bijna 150 lager geklasseerde tegenstander en liep rap uit naar een 3-1 voorsprong.

De indruk werd gewekt dat Bublik over Griekspoor heen zou walsen, maar de speler uit Nieuw-Vennep bleef knokken en zag zijn vechtlust worden beloond. Hij kwam terug tot 3-3 en behield vervolgens met de nodige moeite zijn servicegame voor een voorsprong in de set. Bij 6-5 kreeg Griekspoor een setpunt, maar kon zijn Kazachse tegenstander tot drie keer toe niet passeren aan het net.

De start van de tiebreak was met drie fouten met de forehand niet prettig voor de Nederlandse nummer twee. De cadeautjes werden met plezier aangenomen door Bublik en dat was de inleiding voor de winst in de tiebreak (7-4) en daarmee de partij voor de kopman van Kazachstan.

Door de nederlaag van Griekspoor is de tussenstand na de eerste speeldag 1-1.

Davis Cup Finals: Nederland strijdend ten onder 2

Wesley Koolhof en Jean-Julien Rojer

Op de tweede speeldag staan drie wedstrijden op het programma in het National Tennis Center in de hoofdstad van Kazachstan.

Om 07.00 uur Nederlandse tijd (12.00 uur lokale tijd) nemen  Jean-Julien Rojer en Robin Haase het in het dubbelspel op tegen Andrey Golubev en Aleksandr Nedovyesov.

Aansluitend staan de omgedraaide enkelspelen van vrijdag op het menu: Haase-Bublik en Griekspoor-Kukushkin.

De winnaar van deze ontmoeting plaatst zich voor de Davis Cup Finals in Madrid.

Alle wedstrijden zijn live te volgen via Ziggo Sport en Tennis.nl.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z