Dubbelspel

Tennis is meer dan een spelletje

Tennis is gezond, tennis is gezellig en het is meer veel dan gewoon een spelletje op de baan. Voor Jesse (37) en Björn (26) van Tennisvereniging Heusden is dit zeker het geval. Nooit hadden ze verwacht dat tennis zo’n belangrijke rol in hun leven zou spelen. Jesse: “Tennis heeft mij veel meer gebracht dan ik ooit had gedacht.”

Tennis is meer dan een spelletje 1

Taaislijmziekte

De twee vrienden staan allebei van jongs af aan op de tennisbaan. Jesse pakt het racket op zijn achtste op en Björn begint op zijn tiende. Beide mannen leerden elkaar kennen op de tennisclub. De meeste mensen kijken er raar van op dat Jesse al zo vroeg tennist. Hij heeft namelijk taaislijmziekte; een ongeneeslijke ziekte met een gemiddelde leeftijdsverwachting van slechts veertig jaar. “Tot mijn zestiende moest ik heel veel naar het ziekenhuis. Tussen deze bezoekjes door ging ik naar school of stond ik op de tennisbaan. Mijn doktoren schrokken af en toe wel van mijn actieve leven, maar het was mijn manier om met mijn ziekte om te gaan. Ik krijg er energie van als ik op de baan sta,” aldus Jesse.

Tennis is meer dan een spelletje 8

Vriendschap

Jesse blijkt talent te hebben en als het wat beter gaat met zijn ziekte mag hij zelfs met de regioselecties meetrainen. Uiteindelijk staat zijn ziekte een echte doorbraak in de weg, maar gevoel voor het spelletje heeft hij zeker. Voor Björn geldt dat in eerste instantie niet, maar ook hij pakt de sport goed op. Björn: “Jesse gaf mij training en hij keek vaak bij mijn wedstrijden. Daarna gingen we steeds vaker samen tennissen en dat beviel zo goed dat we in 2008 zijn gaan dubbelen.”

Ondanks het leeftijdsverschil van tien jaar, klikt het meteen tussen Jesse en Björn. Ze vullen elkaar aan op de baan en winnen samen vele wedstrijden en toernooien. Ze staan letterlijk tot het laatste moment dat het nog kon samen op de baan. “Op een bepaald moment had ik nog maar 17% van de functionaliteit van mijn longen, maar twee dagen voor mijn longoperatie stonden we nog op de baan,” vertelt hij. Jesse kreeg in mei 2017 een dubbele longtransplantatie waarvoor hij negen weken in het ziekenhuis verbleef. Björn zat drie keer per week aan zijn bed.

Drie maanden na zijn operatie wil Jesse weer op de baan staan voor de clubkampioenschappen. De dokters verklaarden hem voor gek, maar het lukt hem! “Tennis is goed voor je gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Het zorgt ervoor dat ik mij fit voel en het heeft mij enorm geholpen in mijn herstel. Daarnaast heeft het mij een vriendschap voor het leven opgeleverd. Daarom kan ik mij een leven zonder tennis echt niet voorstellen,” vertelt de vrolijke Jesse.

Momenteel gaat het goed met Jesse, hij is nog steeds regelmatig op zijn vertrouwde tennisbanen in Heusden terug te vinden.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z