Fed Cup

Fed Cup: Voorbeschouwing dag 1

‘Op papier is Canada favoriet, maar het feit dat we op gravel spelen trekt de balans dichter naar elkaar.’ Aan het woord is Paul Haarhuis, de captain van het Team NL Fed Cupteam dat zaterdag en zondag in ’s-Hertogenbosch aantreedt tegen Canada.

Het wordt de zevende krachtmeting tussen beide landen, waarbij de stand 3-3 is. De winnaar van deze interland in Wereldgroep II speelt in april een promotieduel voor de Wereldgroep I.

Fed Cup: Voorbeschouwing dag 1

Voor Nederland opent Richel Hogenkamp zaterdag de tweestrijd met een enkelspelwedstrijd tegen Bianca Andreescu. De 18-jarige Canadese is tot nu toe de revelatie van het WTA-seizoen met maar liefst 16 gewonnen wedstrijden tegen slechts twee nederlagen. Ondanks de uitstekende vorm van Andreescu ziet Richel Hogenkamp kansen op een overwinning. ‘Ik heb vorig jaar twee keer tegen haar gespeeld, waarvan één keer winnend. Het is een speelster met een goede service die daarnaast graag uitdeelt met haar forehand. Bovendien beweegt ze ook goed. Maar ik denk dat zij mijn speelstijl niet prettig vindt, want ik ga proberen haar spel te ontregelen. Toch zal ik niet alleen moeten leunen op mijn slice backhand en zal ik ook zelf het initiatief moeten nemen.’

De wedstrijden worden gespeeld in de Maaspoort, waar speciaal voor dit Fed Cupweekend een gravel tennisbaan over het basketbalveld is gelegd. Het knusse stadion biedt plaats aan 2500 toeschouwers en die zullen er ook allemaal zijn, want de hal is uitverkocht.

Na uitwedstrijden in de Verenigde Staten en Australië is Hogenkamp blij met een thuisduel: ‘Mijn tegenstandster op de eerste dag speelt met vertrouwen. Ik zal daarom zelf goed moeten spelen, maar ik hoop dat met de steun van het publiek dat gaat lukken.’

Fed Cup: Voorbeschouwing dag 1 3

Heidi El Tabakh is de captain van Canada en maakt haar debuut als Fed Cupcoach. Dat ze tegen de Nederlandse speelsters heeft gespeeld was voor El Tabakh een voordeel, maar de Nederlandse dames konden daar weinig waarde aan hechten. Hogenkamp wist het zich in ieder geval niet meer te herinneren. Al won de Doetinchemse vijf jaar geleden in het kwalificatietoernooi van Wimbledon nog in straight sets van de Canadese met Egyptische roots.

Arantxa Rus: ‘Ik ken Heidi (El Tabakh, red.) al heel lang, want we zijn ongeveer van dezelfde leeftijd. Ik heb in de jeugd met haar gespeeld en haar later veel op de toernooien gezien. Ik had toen echter niet verwacht dat zij ooit Fed Cupcaptain zou worden. Dat ik voor het laatst met haar heb getraind is misschien zeven jaar geleden. Het is dus niet zo dat dit echt een voordeel voor hen is. Bovendien kun je natuurlijk altijd beelden op internet bekijken van hoe iemand speelt.’

Fed Cup: Voorbeschouwing dag 1 4

Het duel tussen Nederland en Canada start zaterdag om 13.00 uur met de eerste enkelspelwedstrijd tussen Hogenkamp en Andreescu. Aansluitend is het centre court voor Rus en de Canadese nummer twee Francoise Abanda.

Zondag staan er drie wedstrijden op het programma. Om 12.00 uur kruisen Rus en Andreescu de degens, gevolgd door de partij Hogenkamp tegen Abanda. De dag wordt afgesloten met een dubbelspel tussen de koppels Schuurs/Schoofs en Dabrowski/Andreescu.

Het land dat als eerste drie wedstrijden heeft gewonnen plaatst zich voor het promotieduel voor de Wereldgroep I in april.

Alle wedstrijden zijn te volgen via ZiggoSport en Tennis.nl. Op twitter wordt via @tennispuntnl live verslag gedaan van de partijen.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z