Fed Cup

Fed Cup: Voorbeschouwing Nederland – Wit-Rusland

In een volgepakt Sportcampus Zuiderpark in Den Haag speelt het TeamNL Fed Cupteam op 7 en 8 februari tegen Wit-Rusland om een plaats in de Fed Cup Finals. Dit is het eindtoernooi dat half april in Boedapest voor de eerste keer plaatsvindt en waaraan 12 landen mogen meedoen.

Fed Cup: Voorbeschouwing Nederland - Wit-Rusland

Arantxa Rus en Paul Haarhuis

Titelverdediger Frankrijk en finalist van vorig jaar Australië plaatsten zich door hun goede resultaat in 2019 al voor die finaleweek. Gastland Hongarije en Tsjechië (via een wildcard) zijn ook al verzekerd van deelname in de Laszlo Budapest Sports Arena.

Nederland en Wit-Rusland vechten via een kwalificatieduel voor één van de overige acht finaletickets. De equipe onder leiding van Paul Haarhuis bestaat uit Kiki Bertens, Arantxa Rus, Lesley Pattinama Kerkhove, Indy de Vroome en Demi Schuurs. Wit-Rusland reist met Aryna Sabalenka, Victoria Azarenka, Aliaksandra Sasnovich, Olga Govortsova, Anna Kubareva en dubbelspecialiste Lidziya Marozava naar de gravelbaan in de Hofstad af.

Fed Cup: Voorbeschouwing Nederland - Wit-Rusland 2

Kiki Bertens

In onderlinge ontmoetingen leidt Nederland met 3-1, maar de laatste krachtmeting in 2017 werd door Wit-Rusland gewonnen. De tussen Polen en Rusland ingeklemde natie stootte dat jaar verrassend door naar de eindstrijd van het landentoernooi, waarin de Verenigde Staten te goed was. In 1994, 1999 en 2014 was Oranje onderling de sterkste.

Volgens Haarhuis en Bertens is Wit-Rusland, ondanks dat Nederland het thuisvoordeel heeft, de favoriet voor de komende interland. De nummer vijf op de Fed Cupranglijst (Nederland bezet plaats 19) wordt vooral geroemd om de breedte van de selectie en de vechtersmentaliteit van de individuen.

Fed Cup: Voorbeschouwing Nederland - Wit-Rusland 3

Victoria Azarenka

Als we ervan uit gaan dat Bertens, Rus, Sabalenka (WTA-12) en voormalige nummer één van de wereld Azarenka (WTA-50) de singels voor hun rekening nemen, dan zien we dat Bertens een positieve balans heeft tegen Sabalenka en nog niet eerder tegen Azarenka speelde. De eerste vier partijen van Bertens tegen de huidige nummer één van Wit-Rusland werd door de Wateringse gewonnen. Aan het einde van vorig seizoen was Sabalenka in zowel Wuhan als Zhuhai de betere van de twee.

Rus verloor in 2012 een keer van Azarenka. Een duel tegen Sabalenka is nog niet in de geschiedenisboeken te vinden. Mocht nummer drie Sasnovich in het enkelspel in actie komen dan weet ze dat ze zowel van Rus als Bertens kan winnen. In het verleden deed de huidige nummer 94 van de wereld dat twee keer, maar moest ook twee nederlagen tegen Rus slikken en vier keer Bertens feliciteren.

De opstelling van beide teams zal donderdag 6 februari tijdens de loting worden bekendgemaakt.

Fed Cup: Voorbeschouwing Nederland - Wit-Rusland 4

Kiki Bertens

Het belooft hoe dan ook een spannend duel te worden tussen Nederland en Wit-Rusland.

De wedstrijden starten vrijdag 7 februari om 14.00 uur. Zaterdag 8 februari wordt een uur eerder begonnen, omdat bij een eventuele gelijke stand na de singels een beslissende dubbelpartij op het programma staat.

Alle wedstrijden zijn te volgen via ZiggoSport en een livestream op Tennis.nl.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z