Fed Cup

Haarhuis: ‘We zitten in een lastig parket’

Het Nederlands Fed Cupteam bevindt zich in een penibele situatie na speeldag één in ‘s-Hertogenbosch. Gastland Canada heeft een 2-0 voorsprong genomen in de wedstrijd in Wereldgroep II. Paul Haarhuis zag achtereenvolgens Richel Hogenkamp en Arantxa Rus verliezen op het indoor gravel van de Maaspoort.

Automatische concepten 40

‘Het is een moeilijke en vervelende situatie na zo’n eerste dag. Om überhaupt te overleven en een puntje te halen moeten we van hun sterkste speler (Bianca Andreescu, red.) winnen zondag. Dat wordt gewoon een zeer moeilijk verhaal. We zitten in een lastig parket, waar we niet hoopten na de eerste dag te staan’, stelde de teleurgestelde teamcaptain, die vooralsnog niet voornemens is wijzigingen in de opstelling aan te brengen.

‘Normaal gesproken is het zo dat degenen die aanvankelijk zijn gekozen om de singles te spelen dat ook de dag erna zullen doen. Er moeten rare dingen gebeuren om dat te wisselen. Arantxa heeft gewoon goed gespeeld, maar haar tegenstandster heeft op de allerbelangrijkste momenten net even betere ballen geslagen’, zo luidde de analyse van Haarhuis na de 7-6(8) 4-6 6-4 overwinning van Francoise Abanda op Rus.

Automatische concepten 39

De handdoek in de ring gooien zit er niet in voor Oranje. ‘Het zal de dood of de gladiolen worden zondag. Desnoods met 6-0 6-1 verliezen, maar wel met een tactiek waarbij elke tweede bal keihard word geslagen. Je zult iets moeten doen om van zo’n speelster te winnen’, vervolgde de coach, doelende op de 18-jarige Andreescu, die met 6-4 6-1 te sterk bleek voor Hogenkamp in de openingswedstrijd. Haarhuis blikte terug op het duel.

‘Richel begon goed en Andreescu maakte wat foutjes. Maar vanaf punt één had zij de intentie om het initiatief te nemen en Richel te sturen. Dat deed ze goed, waardoor Richel een stapje naar achteren moest zetten, omdat het anders te snel gaat. Vanaf die verdedigende positie is het moeilijk om uit die situatie te komen. Dat was eigenlijk het verhaal van de wedstrijd, dat je de hele tijd met de rug tegen de muur staat.’

Automatische concepten 41

Hoewel er logischerwijs veel meer oranje fans in het stadion waren, lieten de Canadezen van zich horen. Haarhuis ziet met oog op zondag dan ook graag een nóg actiever Nederlands publiek.

‘Als de Nederlanders ook wat trommels meenemen dan kunnen die dertig Canadezen niet net zoveel lawaai maken. Aan de andere kant heb ik heel veel steun gehoord en het enthousiasme van het publiek gezien. Het is hartstikke gaaf om weer eens thuis te spelen.’

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z