Fed Cup

Nederland in thriller onderuit tegen Wit-Rusland

Het TeamNL Fed Cupteam heeft zich niet weten te plaatsen voor de Fed Cup Finals in Boedapest. In Sportcampus Zuiderpark was Wit-Rusland in een thriller met 3-2 te sterk voor Nederland.

Nederland verslaat Wit-Rusland en plaatst zich voor Fed Cup Finals

Kiki Bertens

Na het verlies van de openingsset in haar enkelspel op vrijdag wist Bertens de volgende vier sets op haar naam te schrijven. Waar op de eerste speeldag Aliaksandra Sasnovich werd verslagen, bond ze een dag later Aryna Sabalenka met 6-4 6-4 aan de zegekar.

Bertens begon scherp in het duel der kopvrouwen. De 21-jarige Sabalenka had in haar eerste partij tegen Arantxa Rus indrukwekkend spel laten zien op de speciaal voor dit duel aangelegde gravelbaan.

De Nederlandse nummer één kon mee in het powertennis van haar in Minsk geboren tegenstandster en kreeg middels twee dubbelfouten de zevende game in haar schoot geworpen. Dit buitenkansje gaf Bertens niet meer uit handen en serveerde bij 5-4 de openingsset uit: 6-4.

Nederland verslaat Wit-Rusland en plaatst zich voor Fed Cup Finals 1

Kiki Bertens

De start van het tweede bedrijf was voor Sabalenka, maar die leverde haar 2-0 voorsprong snel weer in. Ook in deze set was de zevende game cruciaal. Met een niet te missen bal bij het net, een dubbele fout en een gemiste volley leek de nummer 13 van de wereld de draad kwijt. Bertens rook bloed en kreeg bij 5-3 op de service van Sabalenka haar eerste wedstrijdpunt. Die benutte ze niet, maar een game later was de overwinning na het vijfde matchpoint wel raak: 6-4.

Door haar twintigste enkelspelzege in de Fed Cup te boeken zette Bertens het TeamNL Fed Cupteam op een 2-1 voorsprong en had Oranje nog één punt in de komende twee partijen nodig voor de eindzege.

Nederland verslaat Wit-Rusland en plaatst zich voor Fed Cup Finals 3

Arantxa Rus

Het beslissende punt leek in het enkelspel van Arantxa Rus te gaan vallen. Maar de speelster uit Monster rekende ondanks een kickstart niet af met Aliaksandra Sasnovich. De 25-jarige in Minsk geboren speelster won met 0-6 7-5 6-2.

De Wit-Russische nummer twee leek haar kruit op de eerste dag tegen Bertens te hebben verschoten en produceerde veel afzwaaiers waar de immer onverstoorbare Rus dankbaar van profiteerde. Binnen het half uur en zonder gameverlies was het eerste bedrijf voor de nummer twee van Nederland: 6-0.

Nederland verslaat Wit-Rusland en plaatst zich voor Fed Cup Finals 4

Aliaksandra Sasnovich

Sasnovich kwam na een toiletpauze aan de start van de tweede set op het scorebord. Ze behield voor het eerst in de partij haar servicegame en leek weer te geloven in een goed resultaat. Een break naar 4-2 en later naar 5-3 kon de nummer 113 van de wereld echter niet vasthouden. Nieuw serviceverlies in de 12de game werd Rus uiteindelijk fataal. Sasnovich dwong middels 7-5 een derde set af.

Vanaf 2-2 in de beslissende set stond Sasnovich geen enkele game meer af. Op haar derde matchpoint in de opslaggame van Rus scoorde ze fraai met een return winner: 6-2.

Sasnovich bracht door haar zege Wit-Rusland naast Nederland, waardoor een vijfde partij de beslissing moest brengen. Bertens en Demi Schuurs traden daarvoor aan tegen Sabalenka en Sasnovich.

Nederland verslaat Wit-Rusland en plaatst zich voor Fed Cup Finals 5

Demi Schuurs en Kiki Bertens

Het Nederlandse duo dat komende zomer ook op de Olympische Spelen ons land zal vertegenwoordigen, brak de eerste opslaggame van Sasnovich en dat was voldoende om de openingsset te bemachtigen. Net als in haar single serveerde Bertens ijzersterk de set uit: 6-4

Twee breakpunten in de eerste servicegame van Bertens in de tweede set werden sterk weggewerkt, waarna het Nederlandse koppel een grote stap richting de winst leek te zetten door de opslag van Sabalenka te kraken. Echter kon Schuurs de voorsprong middels haar service niet uitbouwen.

Naarmate het einde naderde en de spanning toenam ging het spel en het scoreverloop op en neer, waarbij Wit-Rusland uiteindelijk het koelst bleef en de tweede set naar zich toetrok: 6-3.

Onder aanvoering van Sabalenka, de nummer vijf op de dubbelranking, maakte Wit-Rusland een sterke start van de beslissende set, maar het was vervolgens Schuurs die haar gouden handjes liet spreken en met creatieve oplossingen kwam tegen het powerspel van de tegenstandsters.

Op sensationele wijze werd een 4-3 achterstand door Bertens en Schuurs omgezet naar een 5-4 en 6-5 voorsprong, waarbij ze in de laatste reguliere game bij een 0-30 voorsprong op de service van Sabalenka heel dichtbij de winst kwamen.

De kopvrouw van Wit-Rusland toonde haar spierballen en serveerde haar land naar een tiebreak. De bezoekers liepen daarin rap uit naar 5-2, maar Schuurs en Bertens knokten zich terug. De Oranjedames wisten drie wedstrijdpunten ongedaan te maken zonder zelf op één punt van de overwinning te komen. Op 9-8 maakte Sabalenka een einde aan de thriller middels een door de zenuwen niet zuiver, maar wel voldoende, geraakte smash: 10-8

De winst in het dubbelspel bepaalde de 3-2 einduitslag voor de bezoekers en plaatste Wit-Rusland zich voor de eerste editie van de Fed Cup Finals.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z