Sophie Asberg

Blog Sophie: Beau de tennisgekke tennisleraar

Hee Tennisplayer! Als je tennisleraar of tennislerares bent dan moet je wel héél véél van tennis houden, denk je niet? Ik heb het eens aan Beau (spreek uit: Bo) gevraagd, en het klopt. Hij is tennisleraar en staat wel veertig uur per week op de baan. Soms slaat hij in zijn vrije tijd ook zelf nog een balletje. Het was niet altijd zijn droom om trainer te worden, maar het kwam min of meer op zijn pad omdat hij in zijn jeugd zelf altijd heel fanatiek speelde en sportte. Rond zijn zestiende maakte hij een uitstapje naar rugby omdat hij opeens zin had in een teamsport met vrienden. Maar toen hij een jaar of twintig was, lokte de tennisbaan weer en pakte hij opnieuw de draad op. Wil je deze tennisgek beter leren kennen? Lees dan het interview! En ik ben óók een beetje nieuwsgierig naar jou…

Waarom vind je tennistrainer een leuk beroep?
“Ik vind het heel leuk om mensen te laten bewegen en ze iets te leren waaraan ze plezier beleven. Iets waaraan ik vroeger zelf ook heel veel plezier heb beleefd.” (Weet jij al wat je later zou willen worden?)  

Aan wie geef je les?
“Ik geef aan kinderen en volwassenen les, alle doelgroepen dus. Die afwisseling vind ik eigenlijk ook het leuke van het vak. Ik zou me niet per se willen specialiseren in één doelgroep.”

Waar ben je goed in als trainer?
“Dat vind ik wel raar om over mezelf te zeggen. Maar ik heb een hele actieve houding. Wat je geeft op de baan krijg je ook terug. Dus als ik actief ben als leraar, dan worden mijn leerlingen ook actiever. Ik denk dat daar wel een kracht ligt. Kinderen, leerlingen, laten bewegen door mijn eigen enthousiasme.” (Wie vind jij een leuke tennisleraar of -lerares?)

Heb je wel eens iets heel geks meegemaakt in de les?
“Er gebeuren regelmatig rare dingen. Omdat we midden in het Vondelpark zitten zien we bijvoorbeeld regelmatig konijnen op de baan. En laatst hebben we een vogel uit de lucht geslagen, een geelstaartparkiet. Niet expres natuurlijk, maar die vloog over de baan en was op slag dood toen hij geraakt werd.” (Heb jij wel eens iets geks meegemaakt in de tennisles?)

Wie vind je de leukste leerlingen?
“Ik vind het fijn als leerlingen enthousiast worden van mijn lessen, van de sport, en als ik zie dat zij er meer tijd in gaan stoppen.” (Doe je altijd lekker mee in de les, of heb je wel eens geen zin?)

Kun je ook wel eens leerlingen achter het behang plakken?
“Bij sport komt natuurlijk ook een stukje emotie kijken, dus ik kan het meestal wel plaatsten als iemand venijnig reageert of een beetje boos wordt. Toen ik begon met lesgeven vond ik het wel eens lastig maar tegenwoordig kan ik er steeds beter mee omgaan.” (Voel jij tijdens het spelen wel eens een emotie opborrelen? Word je bijvoorbeeld wel eens boos als je een fout maakt? Of word je misschien héél blij van een mooi geslagen bal?)

Hoe voelen je voeten na een hele dag op de tennisbaan staan?
“Voldaan. Ik ga altijd wel met een voldaan gevoel naar mijn bed, maar ik ga vooral ook met heel veel zin naar mijn werk toe.” (Hoe voelen jouw voeten na een tennisles?)

Wedstrijdtip van Beau

Heb jij ten slotte een tip voor de kinderen die deze zomer wedstrijden gaan spelen?
“Als je goed voorbereid wil zijn op je wedstrijden, dan raad ik aan om veel te tennissen. Niet alleen wedstrijdjes oefenen maar vooral ook vrij spelen helpt enorm goed om alle slagen te kunnen doornemen. Probeer ook altijd met genoeg rust aan een wedstrijd te beginnen. Zorg dus voor een goede voorbereiding. Die begint ’s morgens al, zodra je opstaat. Let er bijvoorbeeld op dat je op tijd je bed uitgaat, zodat je lichaam wakker kan worden voordat je je wedstrijd gaat spelen, en dat je alles gedaan hebt voordat je de baan opgaat. Tas inpakken, fles met water vullen enzovoorts, zodat je niet op het laatste moment nog vanalles in orde moet maken. Zorg ook dat je een wedstrijdplan voor jezelf klaar hebt waar je op kan terugvallen.” (Speel jij ook wedstrijden en hoe bereid jij je dan voor?)

Goeie tip hè van Beau. Ik vind van wel! Succes met je wedstrijden!  

Sophie

Sophie Asberg

Blogger voor KNLTB