Senior forhehand focus

Hilpert pakt weer drie keer goud, Theelen bekroont topjaar

Met drie gouden medailles voor Marcus Hilpert en een gouden plak voor Bart Theelen was het een succesvolle week voor de Nederlandse equipe op de ITF Seniors World Individual Championships in Umag, Kroatië. Liselot Prechtel veroverde ook nog zilver in het gemengddubbelspel.

Hilpert (FOTO) heeft de zegetocht die hij de afgelopen edities voerde op de WK Young Seniors (35-50 jaar) door getrokken op de WK Seniors (50-65 jaar). Ook daar staat er geen maat op de Nederlandse tennisser, die met drie gouden medailles terugkeert. Al is er van terugkeren nog geen sprake voor Hilpert, die ook meedoet aan de WK Young Seniors deze en volgende week. Met het 45+-team en daarna op de individuele kampioenschappen gaat hij voor goud.

Op de WK Seniors in Umag, Kroatië, won hij goud in drie disciplines, net zoals hij in 2018 en 2019 deed op de WK Young Seniors. Wederom stond hij daarbij geen set af. In de finale van het enkelspel 50+ won Hilpert met 7-6 (6), 6-3 van de Australiër Terry Deeth. Onderweg kreeg onze landgenoot met drie opgaves te maken.

Mooi Oranje-succes was er in het gemengddubbelspel, waarin Hilpert met Mirjam Swarte de wereldtitel opeiste. In de finale klopte onze landgenoten de Brit Timur Shadiev en de Estse Piret Ilves met 7-5, 6-1.

Samen met de Brit die hij versloeg won Hilpert juist de titel in het herendubbelspel. Hilpert en Shadiev waren oppermachtig in de finale tegen de Duitser Mathias Huning en de Tsjech Petr Kovocka: 6-1, 6-2.

De vijftigjarige Hilpert heeft nu maar liefst zestien individuele wereldtitels veroverd, waarvan de eerste al in 2008.

Theelen pakt 'dubbel'

Bart Theelen pakte na het goud op de Team Championships 55+ ook het goud op de individuele kampioenschappen. Hij stond geen set af, ook niet in de halve finales tegen de nummer één van de wereld Christian Greuter. De Duitser gooide de handdoek in de ring bij een 6-1, 4-1 stand. In de finale klopte Theelen een andere Duitser, Ronald Jung, met 6-1, 6-4.

Voor Theelen is het de bekroning van een geweldig jaar waarin hij slechts één wedstrijd verloor. Na een verloren finale in april boekte hij maar liefst 36 achtereenvolgende zeges in het enkelspel. De wereldtitels (team en individueel) zijn dus de bekroning van een ongekend knap seizoen voor Theelen, die net als Hilpert ook al heel wat jaren meeloopt. Zo succesvol als nu is hij echter nooit geweest. Theelen kwam in al die voorgaande jaren twee keer dichtbij de wereldtitel; in 2010 en 2015 veroverde hij zilver in respectievelijk de 45+ en de 50+.

Amerikaanse zit Prechtel dwars

Liselot Prechtel sloeg zich naar de halve finales van het enkelspel 55+ en moest daarin met 4-6, 6-2, 6-2 haar meerdere erkennen in de Amerikaanse Jenny Klitsch (de latere wereldkampioene).

Met de Duitser Christian Greuter pakte ze wel zilver in het gemengddubbelspel. Opnieuw zat Klitsch haar dwars. Die Amerikaanse won de finale aan de zijde van R. Thomas Coulton met 6-4, 2-6, 10-7. Klitch en Coulton hadden in de halve finales afgerekend met Theelen en de Ierse Lesley O'Halloran: 6-2, 6-3.

Mieke Smits haalde de kwartfinales in het damesenkelspel 60+ en moest daarin met 6-2, 6-2 haar meerdere erkennen in de Amerikaanse Fran Chandler.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de ITF Seniors World Individual Championships.

De WK Young Seniors zijn zaterdag van start gegaan met de Team Championships. Nederland is in vier van de zes categorieën (m/v) vertegenwoordigd. Marcus Hilpert gaat met het 45+-team voor de titel.