Nieuws

ATP Antwerpen: Toptennis bij de buren

Het ATP 250-toernooi van Antwerpen staat, na een absentie van acht jaar, sinds 2016 weer op de kalender. De European Open is het enige ATP-toernooi in België en wordt van 15 tot en met 21 oktober gehouden in de Lotto Arena nabij de ringweg van Antwerpen.

ATP Antwerpen: Toptennis bij de buren 7

Van 1982 tot en met 1991 werd er in de diamantstad alleen om geld gespeeld, er waren geen punten voor de ranglijst te verdienen. Toch kwamen er in die jaren grote namen naar Antwerpen. De hoofdprijs van de eerste acht edities werd afwisselend een prooi voor Ivan Lendl (5x) dan wel John McEnroe (3x). Toen de ATP World Tour besloot het evenement in 1992 te omarmen, was het Richard Krajicek die de eerste editie van het officiële ATP-toernooi op zijn naam schreef. Het was destijds de derde titel voor de beste speler die Nederland heeft gekend. Later zouden daar nog 14 toernooizeges bij komen, waaronder Wimbledon in 1996.

ATP Antwerpen: Toptennis bij de buren

Krajicek won op het tapijt in Antwerpen echter niet alleen de titel, het prijzengeld en de bijbehorende punten voor de wereldranglijst. De Hagenaar kwam ook een stap dichterbij een met diamanten ingelegd gouden racket ter waarde van 1 miljoen dollar. De extra prijs was namelijk gereserveerd voor een speler die het toernooi drie keer binnen vijf jaar op zijn naam wist te schrijven. Maar zover kwam het uiteindelijk niet voor Krajicek. De enige speler in de geschiedenis die dit wel voor mekaar kreeg, is Lendl. De Amerikaan met Tsjechisch bloed won het ‘Gold Racket Tournament’, zoals de bijnaam van het evenement luidde, drie keer in vier jaar.

Na een pauze van acht jaar is het toernooi in Antwerpen, dat geleid wordt door oud-prof Dick Norman en zijn vrouw Ilse van Parys, sinds 2016 terug. De European Open valt in de 250-categorie (net als bijvoorbeeld het Libéma Open in Rosmalen). Dit is het laagste niveau op de ATP World Tour en houdt in dat er 250 ranglijstpunten voor de toernooiwinnaar klaarligt. Jo-Wilfried Tsonga onttroonde vorig jaar zijn landgenoot Richard Gasquet als titelhouder.

ATP Antwerpen: Toptennis bij de buren 6

De lijst met deelnemers is ook dit jaar zeker de moeite waard om in de auto te stappen richting de Scheldestad. Op ongeveer 50 minuten rijden van Breda kun je onder anderen wimbledonfinalist Milos Raonic, Britse nummer één Kyle Edmund, tweevoudig finalist in Antwerpen Diego Schwartzman en de Fransen Gasquet, Tsonga en baltovenaar Gaël Monfils in actie zien.

Robin Haase vertoonde dit jaar ook zijn kunsten in het stadion waar 4500 toeschouwers in kunnen en de tapijtbaan vervangen is door hardcourt. De Nederlandse nummer één verloor in de openingsronde van Ilya Ivashka. Het werd 7-6(5) 7-6(8) voor de 24-jarige qualifier uit Wit-Rusland. Tallon Griekspoor knokte zich knap via de kwalificaties naar een plek in het hoofdtoernooi, maar moest zich helaas wegens ziekte afmelden voor zijn eerste ronde.

ATP Antwerpen: Toptennis bij de buren 8

Kaarten voor dit topevent zijn vanaf 15 euro te bestellen via de site van de European Open of telefonisch via +32 34000034.

Ben je niet in de gelegenheid om het toernooi te bezoeken dan kun je de wedstrijden vanaf woensdag ook volgen via de livestream van Sporza.be of op de Vlaamse televisiezender Canvas. De betaalde app van TennisTV.com zendt ook dagelijks partijen vanuit Antwerpen uit.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z