Nieuws

Davis Cup: Canada vs Nederland

Deze week staat in het teken van de Davis Cup. Frankrijk neemt het in de halve finales van het landentoernooi thuis op tegen Spanje, terwijl Kroatië de Verenigde Staten ontvangt. Het Nederlands Davis Cupteam is neergestreken in Toronto, Canada. Oranje speelt van vrijdag 14 tot en met zondag 16 september een play-off wedstrijd voor behoud in de Wereldgroep tegen het gastland.

De Davis Cup heeft vanaf volgend jaar een compleet nieuwe opzet. Het landentoernooi dat sinds 1900 bestaat wordt rigoureus aangepast. Waar de spelers 118 jaar lang verspreid over het jaar voor een uit- of thuisduel de wereld overvlogen, wordt dit vanaf 2019 teruggebracht naar slechts twee aparte weken. Te beginnen in februari waar 24 landen strijden om plaatsing voor de eindronde negen maanden later. De 12 winnende naties aangevuld met de vier halve finalisten van dit jaar (Frankrijk, Spanje, Kroatië en de Verenigde Staten) en twee wildcards strijden vervolgens in november om de eindoverwinning op een nog nader te bepalen locatie in Europa.

Play-off duel

Inzet voor Nederland en Canada is een geplaatste status in de voorronde in februari 2019. De winnaar van het play-off duel in Toronto zal bij de loting tot één van de 12 geplaatste landen behoren en daardoor een op papier minder sterk land treffen. Er staat dus wel degelijk iets op het spel en Nederland steekt daarom met het sterkst mogelijk team de Atlantische Oceaan over. Robin Haase is de onbetwiste kopman. Verder heeft captain Paul Haarhuis gekozen voor Thiemo de Bakker,  Scott Griekspoor en de dubbelspecialisten Jean-Julien Rojer en Matwé Middelkoop.

Op de website van de Davis Cup blikt Haase vooruit op de laatste landenwedstrijd “oude stijl”. ‘Het wordt een totaal verschillende ontmoeting in vergelijking met voorgaande play-off wedstrijden, omdat het format gaat veranderen en niemand weet hoe belangrijk deze play-off eigenlijk is. Het is een raar gevoel, maar uiteindelijk speel je voor je land en dat wil je goed doen. Ik verwacht veel toeschouwers en ik hoop dat we een aantal geweldige wedstrijden zullen spelen. Maar het zal zwaar worden tegen Canada, want het heeft een sterk team.’

Getalenteerde en atletische spelers

Het team van Canada heeft met Milos Raonic, Denis Shapovalov en Vasek Pospisil drie spelers die behoren tot de beste honderd spelers op de wereldranglijst. De deze eeuw geboren Felix Auger-Aliassime maakt een stormachtige ontwikkeling door en staat op de rand van die magische top100. Oudgediende Daniel Nestor staat al meer dan 25 jaar aan de top in het dubbelspel en zal gebrand zijn op een waardig afscheid.

Haase is de enige speler van het Nederlandse team die op de ATP tour eerder tegen Raonic en Shapovalov heeft gespeeld. De Nederlandse nummer één kent de kracht van de spelers die onder leiding van de pas 33-jarige captain Frank Dancevic in actie komen. ‘Het team bestaat uit getalenteerde en atletische spelers als Shapovalov en Auger-Aliassime. Zij bewegen goed en slaan de bal erg hard. Deze spelers gaan in de toekomst hoge ogen gooien. Dat hebben ze al wel bewezen. Auger-Aliassime staat nu nog buiten de top100, maar hij heeft wel al een paar mooie overwinningen geboekt. Het zal niet lang duren voordat hij bij de eerste honderd staat. In het dubbelspel zijn ze sterk met Pospisil en Nestor. De singelaars kunnen zich helemaal focussen op hun eigen wedstrijd.’

Kansloos is het Nederlandse team zeer zeker niet. De formatie onder leiding van Haarhuis heeft bewezen goed voor de dag te komen tegen sterker geachte tegenstanders. Begin dit jaar was een stunt bijna in de maak toen de Oranje equipe door De Bakker op voorsprong kwam tegen titelhouder Frankrijk. Haase speelde zoals zo vaak met een leeuwenhart en dwong in Albertville bijna een beslissende vijfde wedstrijd af. De Bakker is de laatste jaren gezakt op de ranking, maar lijkt altijd iets extra’s te kunnen brengen, zodra hij zijn oranje shirt aantrekt. De voormalige nummer veertig van de wereld houdt van het spelen in teamverband en heeft genoeg kwaliteiten om van elke tegenstander te kunnen winnen.

Het play-off duel tussen Canada en Nederland wordt gespeeld in het Coca-Cola Coliseum in Toronto. Vrijdag 14 september speelt Thiemo de Bakker (ATP, 236) de eerste enkelspelpartij tegen Milos Raonic (ATP, 20). In het tweede enkelspel neemt Robin Haase (ATP, 44) het op tegen Denis Shapovalov (ATP, 34). Op zaterdag 15 september wordt de dubbelpartij gespeeld tussen Jean-Julien Rojer en Matwé Middelkoop en Vasek Pospisil en Daniel Nestor. Het Davis Cupduel eindigt op zondag 16 september met de enkelspelpartijen tussen Haase en Raonic, gevolgd door de partij tussen De Bakker en Shapovalov.

Wedstrijdprogramma

Vrijdag 14 september: twee enkelspelwedstrijden vanaf 22.00 uur Nederlandse tijd

Zaterdag 15 september: dubbelspelwedstrijd vanaf 20.30 uur Nederlandse tijd

Zondag 16 september: twee enkelspelwedstrijden vanaf 20.00 uur Nederlandse tijd

Alle wedstrijden zijn live te zien op Ziggo Sport en online via Tennistv en het YouTubekanaal van tennis.nl.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z