Nieuws

Davis Cup: Kroatië wint laatste finale ‘oude stijl’

Van vrijdag 23 tot en met zondag 25 november werd de Davis Cupfinale tussen Frankrijk en Kroatië gespeeld. In Lille won Kroatië de laatste eindstrijd in de huidige vorm. Vanaf volgend jaar kent het Davis Cuptoernooi een ander format. Het 118 jaar oude landentoernooi wordt compleet hervormd.

Davis Cup: laatste finale ‘oude stijl’ 2

De oorsprong van de Davis Cup ligt in 1900 in Boston, Verenigde Staten. Vier spelers van het universiteitsteam van Harvard wilden graag een wedstrijd spelen tegen Groot-Brittannië. Toen beide naties akkoord waren, werd door een van de vier spelers een toernooiformat opgesteld. Omdat de winnaar van deze ontmoeting (de Verenigde Staten racete naar een 3-0 voorsprong) natuurlijk een mooie beker verdiende, werd door dezelfde speler een trofee aangeschaft. Deze betaalde hij van zijn eigen geld. Zijn naam? Dwight Davis.

Vijf jaar later werden vier landenteams toegevoegd, waardoor het toernooi bestond uit: Amerika, Groot-Brittannië, Frankrijk, Oostenrijk, België en Australasia (combinatie van Australië en Nieuw-Zeeland). De naam was intussen veranderd van International Lawn Tennis Challenge naar Davis Cup, vernoemd naar oprichter Dwight Davis. Het succes van het landentoernooi bleef niet onopgemerkt en in 1920 namen meer dan twintig landen deel, waaronder Nederland. In 1972 veranderde het format drastisch. Waar eerst de winnaar van het jaar ervoor direct in de finale stond en de andere landen onderling moesten knokken om de titelverdediger in de eindstrijd uit te dagen, moest vanaf nu de houder van de Davis Cup ook instromen in de eerste ronde.

Davis Cup: laatste finale ‘oude stijl’ 3

Davis Cuptennis in voetbalstadion Gelredome

Nederland heeft in 91 jaar 163 keer gespeeld, waarvan het 73 keer de confrontatie winnend afsloot. Henk Timmer is de meest succesvolle speler met 43 winstpartijen. Paul Haarhuis nam als speler het vaakst deel en stond maar liefst 27 keer in zijn trainingspak klaar voor het volkslied. Nederland wist het toernooi vooralsnog niet te winnen. In 2001 bereikte Oranje de halve finale, wat nog steeds als beste resultaat in de boeken staat.

Davis Cup: laatste finale ‘oude stijl’ 4

Jo-Wilfried Tsonga (FRA)

De Verenigde Staten is koploper met 32 titels, gevolgd door Australië met 28 en op een gedeelde derde plaats Groot-Brittannië en Frankrijk met tien eindzeges. Frankrijk kon in Lille een 11de hoofdprijs aan het totaal toevoegen, maar Kroatië, die de Davis Cup ook in 2005 wist te bemachtigen, zette het gastland met 3-1 de voet dwars.

Op de gravelbaan in het Stade Pierre Marroy was Marin Cilic de grote man door zijn beide enkelspelen te winnen. Op vrijdag versloeg de Kroatische kopman Jo-Wilfried Tsonga en op zondag pakte hij het beslissende punt tegen Lucas Pouille. Borna Coric had zijn land al op een 1-0 voorsprong gezet door in de openingspartij thuisspeler Jeremy Chardy het nakijken te geven. Alleen het dubbelspel op dag twee was een prooi voor Frankrijk. Het ingespeelde duo Nicolas Mahut/ Pierre-Hugues Herbert versloeg het gelegenheidskoppel Mate Pavic/Ivan Dodig.

 

Davis Cup: laatste finale ‘oude stijl’ 5

Marin Cilic (KRO)

De finale tussen Frankrijk, dat Nederland in de eerste ronde met 3-1 versloeg, en Kroatië gaat de boeken in als historisch, want zoals gezegd verandert het speelschema van het eeuwenoude landentoernooi vanaf komend jaar drastisch.

In een finaleweek in november 2019 strijden 18 landen in Madrid om de eindzege. De twee enkelspelwedstrijden en een dubbelpartij worden tevens ingekort naar best-of-three sets en in een dag afgewerkt. Om toegelaten te worden tot deze finaleweek moeten 12 landen zich in februari kwalificeren in een onderling duel.

Nederland speelt op 1 en 2 februari in Ostrava tegen Tsjechië voor een plek in de finaleweek. De halve finalisten van dit jaar (Frankrijk, Kroatië, Spanje en Amerika) zijn direct geplaatst, alsmede Groot-Brittannië en Argentinië die een wildcard krijgen

Meer informatie over de Davis Cup vind je hier.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z