Nieuws

Drie landgenotes aan start van US Open Wheelchair

Tijdens de laatste dagen van een grandslamtoernooi worden de prijzen verdeeld. Dit is ook het moment dat het rolstoeltennistoernooi aanvangt. De beste acht mannen en vrouwen van de wereld strijden op de US Open om de laatste grandslamtitel van het seizoen. Bij de vrouwen wordt Nederland vertegenwoordigd door Diede de Groot, Aniek van Koot en Marjolein Buis.

Diede de Groot

Diede de Groot

Diede de Groot is sinds het voorjaar van 2018 de onbetwiste nummer één van de wereld. De 22-jarige speelster uit Oudewater won dit jaar al de enkelspeltitel op de Australian Open en Roland Garros. In de finale van Wimbledon moest ze haar meerdere erkennen in Aniek van Koot. De Groot verdedigt op het USTA Billie Jean King National Tennis Center in Flushing Meadows haar US Opentitel.

In het dubbelspel is De Groot als het kan nog dominanter. In New York verloor ze bij haar twee eerdere deelnames geen enkele keer. Bij de afgelopen zes grandslamtoernooien eiste ze de eindzege op in het dubbelspel. Haar succesreeks startte op Roland Garros van 2018. In New York vormt ze dit jaar met Van Koot een koppel en het duo heeft inmiddels de eindstrijd bereikt.

De ervaren Aniek van Koot weet wat winnen is op het Amerikaanse hardcourt. Ze deed voor het eerst mee in 2007 en wist in 2013 de titel in het enkelspel te grijpen. Van Koot is vast en zeker met veel zelfvertrouwen naar New York afgereisd. De speelster uit Dinxperlo won deze zomer de titel op Wimbledon door De Groot in de finale te verslaan.

Bij al haar deelnames in het dubbelspel op de US Open wist Van Koot de finale te halen. In 2013 en 2015 leverde dat de titel op. De eindstrijd dit jaar bereikte ze samen met De Groot door met 6-2 7-5 te winnen van Capocci/Kamiji. In de finale treffen zij Sabine Ellerbrock en Kgothatso Montjane.

Marjolein Buis

Marjolein Buis

Marjolein Buis is de derde Nederlandse deelneemster aan de US Open. De mondiale nummer vier kwam in het verleden nog niet verder dan de halve finale, maar won wel de dubbelspeltitel in 2017. De Roland Garroskampioene van 2016 vecht voor één van haar laatste kansen op eremetaal.

Buis heeft het Ehlers-Danlos syndroom. Dat betekent dat het bindweefsel rondom haar gewrichten zwak is, waardoor haar gewrichten niet stabiel zijn en gemakkelijk uit de kom raken. Hierdoor is ze genoodzaakt zich in een rolstoel te bewegen. Vanaf 2021 worden door het Internationaal Paralympisch Comité nieuwe richtlijnen gehanteerd voor Paralympische sporters. Het Ehlers-Danlos syndroom valt hier wrang genoeg niet binnen, waardoor Buis na de Paralympische Spelen in Tokio wordt uitgesloten van deelname aan internationale toernooien.

Het rolstoeltennistoernooi op de US Open startte donderdag met de halve finales in het dubbelspel. Vanaf vrijdag staan de partijen in het enkelspel gepland.

Meer informatie, uitslagen en planning vind je hier.

De US Open is live te volgen via Eurosport en de Eurosport Player.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z