Nieuws

Even voorstellen: Tallon Griekspoor

Volgende week begint in Alphen aan den Rijn de Nederlandse Loterij NK Tennis. Het evenement waar de beste spelers van Nederland strijden om de nationale titels in het enkelspel en dubbelspel. Titelverdediger Robin Haase is al jaren de beste speler van ons land en de enige Nederlander in de top100 van de ATP Tour. Op de tweede plek staat Tallon Griekspoor. De 22-jarige speler uit Nieuw-Vennep barst van de ambities en wil zo snel mogelijk naar de ‘magische’ top100.

Even voorstellen: Tallon Griekspoor 2

Tennis zat er al vroeg in bij Griekspoor die als kind op de eigen tennisbaan in de tuin dagelijks te vinden was. Tallon heeft namelijk twee vijf jaar oudere broers die ook veel tennistalent bezitten. Scott is de huidige nummer drie van Nederland en Kevin heeft na fysiek ongemak het fulltime tennis achter zich moeten laten en werkt in het familiebedrijf. Toen Tallon nog jong was werd er voor zijn ogen veel en hard getraind door Scott en Kevin. De kleine Tallon zag zijn broers aan het werk met trainer Dick Suijk en later Dennis van Scheppingen. Hetzelfde pad werd door hem gevolgd.

Even voorstellen: Tallon Griekspoor 3

Tennis Magazine regelde in 2010 een masterclass voor Tallon met Raemon Sluiter. De huidige coach van Kiki Bertens maakte dat jaar zijn rentree in het profcircuit onder leiding van Tjerk Bogtstra. De toen 14-jarige Tallon werd behoorlijk getest in het uurtje sparren met Sluiter. De conclusie van Bogtstra na afloop was dat Griekspoor goed kon tennissen, maar dat hij zijn fysieke gesteldheid goed in de gaten moest houden. Dat had de voormalige bondscoach goed gezien, want blessureleed remt vooralsnog de carrière van Griekspoor. Zo miste hij enkele maanden door onder andere kwetsuren aan zijn voet en bovenbeen. Zijn eindejaarsranking is dan ook precies gelijk gebleven aan die van vorig jaar: 232. Ook al stond hij in de zomer al even op plek 181 van de mondiale ranglijst.

Griekspoor, die zijn wedstrijden altijd met een petje achterstevoren speelt, behaalde zijn hoogste ranking nadat hij zijn eerste challengertitel op zijn naam wist te schrijven. Na twee maanden blessureleed kende hij een geweldige rentree in het Finse Tampere om daar direct het toernooi te winnen. Een maand eerder moest hij vanuit de lappenmand toezien hoe zijn broer Scott het challengertoernooi in Blois (Frankrijk) winnend afsloot. Het is overigens pas de vierde keer sinds 2004 dat twee broers een challengertoernooi op dezelfde achternaam wisten te schrijven. In 2004 waren het Giovanni en Nicolas Lapentti (ECU), in 2005 Olivier en Christophe Rochus (BEL) en in 2017 Jürgen en Gerald Melzer (OOS) die het tweetal voorgingen.

Even voorstellen: Tallon Griekspoor 4

De toernooiwinst in Frankrijk behoort dan ook vooralsnog tot het hoogtepunt in de loopbaan van de jongste Griekspoor die wordt gecoacht door de Belgische ex-prof Kristof Vliegen. Al zal hij dinsdag 13 februari 2018 ook voor altijd blijven herinneren. Door blessureleed speelde hij die dag pas zijn eerste partij van het nieuwe jaar. In een volgepakt Rotterdam Ahoy versloeg Griekspoor in de eerste ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament Stan Wawrinka. De drievoudig grandslamwinnaar pakte de eerste set, maar Griekspoor gooide vervolgens alle schroom van zich af en zegevierde in drie sets. De geboren Haarlemmer was voor even wereldnieuws en toonde zich zowel op als buiten de baan aan het grote publiek. In de tweede ronde van het ATP 500-toernooi was Haase de betere, maar die zege op Wawrinka pakt niemand hem meer af.

(Bekijk ook de video die Tennis.nl met Tallon maakte voorafgaand aan zijn deelname in Rotterdam.)

Even voorstellen: Tallon Griekspoor 5

Een revanche tegen Haase is er nog niet van gekomen, maar dit kan komende week bij het NK Tennis gebeuren als de als eerste geplaatste Hagenaar en nummer twee Griekspoor de finale weten te halen.

Het Nederlandse Loterij NK Tennis waar onder anderen ook Thiemo de Bakker, Richel Hogenkamp, Lesley Kerkhove en Diede de Groot in actie komen, is van 10 tot en met 16 december bij Tenniscentrum Nieuwe Sloot in Alphen aan den Rijn. De toegang tot en met donderdag is gratis. Entree voor de dagen er na koop je vanaf €5,- hier een kaartje.

En die speler met dat petje achterstevoren? Daar ga jij nu extra op letten!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z