Nieuws

Het slopende seizoen 2019 van Bertens

Voor het tweede jaar op rij eindigt Kiki Bertens het tennisseizoen in de top10 van de wereld. Opnieuw beleefde ze dus een uiterst succesvol tennisjaar. Maar daar heeft de Wateringse hard voor moeten werken, want ze speelde maar liefst 28 toernooien.

Kiki Bertens: Van WTA-debuut tot achtste toernooizege

Twee keer wist Bertens een toernooizege te boeken. Bij het grote WTA-toernooi van St. Petersburg versloeg ze Donna Vekic in de finale. De eindzege kwam op een prettig moment, want kort daarvoor was ze vrij verrassend vroeg bij de Australian Open uitgeschakeld. In de tweede ronde in Melbourne was Anastasia Pavlyuchenkova te sterk. Bovendien toonde ze met de winst in de Russische speelstad aan ook op een snelle indoorbaan te kunnen winnen. Een bevestiging dat Bertens een allround topspeelster was geworden.

Kiki Bertens

Kiki Bertens

Toch blijft gravel de favoriete ondergrond van de 27-jarige Bertens. Niet geheel toevallig wist ze dan ook op het gemalen baksteen haar grootste titel te winnen. Sterker nog, de eindzege bij het Premier Mandatory toernooi van Madrid was de grootste triomf van een Nederlandse speelster in de geschiedenis. Maar dat was nog niet het enige dat haar naam in de geschiedenisboeken plaatste. Door haar overwinning in de Spaanse hoofdstad steeg ze naar de vierde plaats op de wereldranglijst. Een verbetering van het ranglijstrecord van Betty Stöve, die in 1977 tot de vijfde positie reikte.

Als vierde reekshoofd begon Bertens aan het tweede grandslamtoernooi van het jaar. Door collega’s, pers, analisten en publiek werd ze tot één van de topfavorieten benoemd om de titel te pakken in Parijs. Het liep echter totaal anders. In de tweede ronde tegen Karolina Kuzmova moest ze de strijd na vier games al staken in verband met buikgriep.

Riske klopt Bertens en wint Libéma Open 2019

Foto: Edwin Verhoef

Opgeknapt en opgefrist begon Bertens in Rosmalen aan het grasseizoen. Voor eigen publiek bereikte ze bij de Libéma Open de finale. Vijf wedstrijdpunten tegen Alison Riske werden niet benut en de Amerikaanse greep de titel. Een deceptie, maar ook fijn dat ze veel wedstrijden op gras heeft kunnen spelen. De voorbereiding op Wimbledon was goed en de verwachtingen opnieuw hoog. Helaas bleef een herhaling van vorig jaar, waar ze de kwartfinale in Londen haalde, uit. In de derde ronde was Barbora Strycova te sterk, maar het had ook zomaar een ronde eerder afgelopen kunnen zijn. Taylor Towsend hoefde de bal op matchpoint alleen nog maar in het open veld te spelen, maar ze sloeg het gele projectiel in het net.

Na Wimbledon schakelde Bertens nog één keer over op gravel. In Palermo was ze de grote publiekstrekker en haalde ze zonder ook maar een speelster uit de top100 te hebben gezien de finale. Hierin was Jil Teichmann verrassend de betere.

 

Kiki Bertens

Kiki Bertens

Het Amerikaanse hardcourt leverde een winst-verlies balans op van 3-3. Net als op Wimbledon was de derde ronde bij de US Open het eindstation. Op Flushing Meadows timmerde Julia Goerges haar van de baan.

Vanaf dat moment legde Bertens zichzelf een slopend schema op met als doel het bereiken van de WTA Finals. Hiervoor moesten offers worden gebracht. Eén daarvan was Raemon Sluiter. De succescoach werd verzocht om thuis te blijven. Elise Tamaela nam de begeleiding over.

Bertens speelde aaneengesloten acht toernooien en maakte de volgende trip over de aardbol: Nederland – Zhengzhou (China) – Osaka (Japan) – Wuhan (China) – Peking (China) – Linz (Oostenrijk) – Moskou (Rusland) – Zhuhai (China) – Shenzhen (China).

In Peking was ze één punt af van het bereiken van de WTA Finals. Maar de halve finale tegen Ashleigh Barty ging in de derde set tiebreak verloren. Bertens plaatste zich wel voor de WTA Elite Trophy in Zhuhai waar ze in de eindstrijd tegen Aryna Sabalenka uitgeblust leek.

Als invaller voor Naomi Osaka mocht ze halverwege de WTA Finals toch meedoen. Dit keer wist ze in de groepsfase wel te winnen van Barty, maar in haar tweede groepsduel ging het mis. Tegen Belinda Bencic moest Bertens na het verlies van de eerste set de strijd staken. Er was de afgelopen periode te veel van het lichaam en geest gevraagd. Het lichaam protesteerde en in overleg met de dokter op de baan werd besloten de handdoek te werpen.

Het seizoen voor de Nederlandse nummer één zat erop. Maar niet voordat ze via Instagram bekendmaakte definitief afscheid te nemen van Sluiter. De coach van het jaar 2018 werd bedankt voor de bewezen diensten. Tamaela en Remko de Rijke zullen volgend jaar het afgeroomde ‘Team Bertens’ vormen.

Maar nu eerst gaat ze op vakantie. Daarna stapt ze niet in het zoveelste vliegtuig, maar in het huwelijksbootje met De Rijke, voordat tennis weer op de voorgrond komt te staan.

2020 begint Kiki Bertens-De Rijke als top10speelster aan haar eerste toernooi in Australië. Wij kijken er in ieder geval al naar uit.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z