Nieuws

Honderd(!) ATP-titels voor Federer

Een gemiddeld artikel op deze website bedraagt ongeveer 600 woorden. Een aardige lengte voor een online stuk, maar natuurlijk veel te weinig om de loopbaan van Roger Federer te omschrijven.

De Zwitser won afgelopen weekend het ATP 500-toernooi van Dubai en bracht zijn totaal aan toernooizeges hiermee op het ongelooflijke aantal van honderd. Alleen Jimmy Connors, die tot zijn 44ste doorspeelde, won meer toernooien. De Amerikaan is recordhouder met 109 titels.

Honderd(!) ATP-titels voor Federer

Ruim 35.000 games heeft Federer tot nu toe in zijn rijke carrière gespeeld. De eerste was in 1998 in Gstaad toen hij als 17-jarige speler zijn debuut maakte op de ATP Tour (verlies tegen de Argentijn Lucas Arnold Ker). Drie jaar later schreef hij het indoortoernooi van Milaan op zijn naam door Julien Boutter in de eindstrijd te verslaan. Dit bracht de (tennis)bal aan het rollen en vanaf 2001 zou hij, met uitzondering van 2016, elk jaar titels vergaren.

Zijn eerste grandslamtitel kwam in 2003. Op Wimbledon versloeg hij Mark Philippoussis in de finale, nadat hij eerder in de kwartfinale afrekende met Sjeng Schalken. Op het heilige gras in Londen haalde Federer maar liefst acht kampioenschappen binnen. Wimbledon is hiermee zijn meest succesvolle grandslamtoernooi.

Honderd(!) ATP-titels voor Federer 3

Federer met zijn eerste Wimbledonbeker

Zes keer was Federer de beste op de Australian Open. Zijn eerste titel in Melbourne won hij in 2004, zijn laatste in 2018. Bij de US Open was hij van 2004 tot en met 2008 onverslaanbaar. Maar liefst vijf keer op rij mocht hij de beker in New York boven zijn hoofd tillen. In die tijdspanne van vijf jaar won Federer 13 majors. Deze werden veroverd in Melbourne, Londen of New York. De titel op Roland Garros ontbrak nog op de erelijst om zijn carrière grandslam compleet te maken. Grote rivaal Rafael Nadal heerste vanaf 2005 in Parijs. Maar toen de Spanjaard in 2009 verloor van Robin Söderling greep Federer zijn kans. Hij versloeg de Zweedse hardhitter in de finale van het gravel grandslamtoernooi en werd zodoende winnaar van alle vier de grandslamtoernooien.

In totaal staat de teller van de 37-jarige Federer ondertussen op twintig grandslamtitels.

Honderd(!) ATP-titels voor Federer 4

Federer in 2005 tijdens finale ABN AMRO WTT

In Nederland
Drie van zijn honderd toernooizeges boekte Federer in Nederland. In 2005, 2012 en 2018 schreef hij het ABN AMRO World Tennis Tournament op zijn naam. Zijn eerste eindstrijd speelde hij tegen zijn huidige coach Ivan Ljubicic. In 2012 versloeg hij Juan Martin del Potro in de finale en vorig jaar was hij Grigor Dimitrov de baas. In Ahoy werd hij vorig jaar ook gekroond als oudste nummer één van de wereld. Dit was ook één van de redenen waarom hij voor de negende keer deelnam aan het ATP 500-toernooi in Rotterdam.

In 2001 en 2002 maakte hij als jonge speler ook indruk bij het toernooi van Rosmalen. Bij zijn debuut op het Brabantse gras haalde hij de laatste vier, waarin Lleyton Hewitt hem versloeg. In 2002 was het Sjeng Schalken die hem in de kwartfinale de voet dwars zette. Zowel Hewitt als Schalken zou later het toernooi, dat nu Libéma Open heet, winnen. Federer kwam daarna niet meer naar het ATP 250-toernooi van Rosmalen.

Honderd(!) ATP-titels voor Federer 5

Federer met zijn laatste titel in Rotterdam (2018)

Het meeste succesvolle toernooi van Federer is dat van Basel. In zijn geboortestad staat maar liefst negen keer zijn naam in de beker gegraveerd. Ook in Halle, waar een straat naar hem is vernoemd, won hij negen keer de hoofdprijs.

De honderd toernooititels van de Zwitser zijn onder te verdelen in twintig grandslamtitel, zes ATP World Tour Finals eindzeges, 27 Masters 1000-titels, 22 ATP 500-titels en 25 ATP 250-titels.

De vraag is nu of Federer het record van Connors kan overnemen door nog tien toernooien op zijn naam te schrijven. De kersverse winnaar in Dubai liet tijdens de prijsuitreiking in het oliestaatje in ieder geval weten in 2020 van plan te zijn om zijn titel te komen verdedigen. Het einde van zijn carrière is dus nog niet in zicht.

Meest aantal toernooizeges:

Jimmy Connors     109
Roger Federer        100
Ivan Lendl               94
Rafael Nadal           80
John McEnroe       77
Novak Djokovic   72
Pete Sampras         64
Björn Borg              64
Guillermo Vilas    62
André Agassi         60

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z