Nieuws

Jaaroverzicht: het seizoen van Haase

Robin Haase is sinds 2005 tennisprof en eindigde dit jaar voor de negende keer op rij in de top100. Een bijzonder knappe prestatie voor de 31-jarige Hagenaar die het tennisjaar afsloot op plaats 50 van de mondiale ranglijst. De Nederlandse nummer één steekt in ons land met kop en schouders boven de rest uit, want nummer twee Tallon Griekspoor staat bijna 200 plekken lager op de ATP-ranking.

Haase laat in een interview met TENNiS Magazine dan ook weten zeer blij te zijn met het seizoen dat hij heeft gedraaid. ‘Het is een geweldig jaar geweest. 2017 beschouw ik als mijn topjaar, maar afgelopen seizoen doet daar niet veel voor onder. Ik heb fantastische resultaten gehaald op het hoogste niveau. Vergeet niet dat de lat voor mij hoger is komen te liggen, omdat ik door mijn constante resultaten voor alle Masters 1000-toernooien, op Parijs na, rechtstreeks in aanmerking ben gekomen. Daarin heb je nooit een makkelijke partij, omdat de top50 verplicht is deel te nemen. Ik heb dit seizoen vaker een hoger niveau gehaald dan vorig jaar.’

Robin Haase

Robin Haase

Memorabele momenten
Dit jaar verscheen Haase in 28 toernooien aan de start. Hij speelde in totaal 55 wedstrijden op de ATP Tour en in de Davis Cup, waarvan hij er 24 winnend wist af te sluiten en 31 keer de felicitaties aan de tegenstander moest geven. Tennis.nl volgde de beste tennisser van Nederland gedurende het seizoen op de voet en pikte enkele memorabele momenten c.q. prestaties van dit jaar eruit.

Bij het tweede toernooi van het jaar speelde Haase een geweldige partij tegen Roberto Bautista Agut. In de halve finale van het ATP 250-toernooi van Auckland trakteerden de twee spelers het publiek gedurende drie spannende sets op prachtige slagenwisselingen. Drie uur lang werd er op hoog niveau en op elke centimeter van het centre court gestreden voor een plek in de finale. De wedstrijd was een reclame voor tennis en verdiende eigenlijk geen verliezer. Helaas was het Haase die in drie tiebreak sets aan het kortste eind trok. Hij verliet het stadion onder een staande ovatie en groot applaus van de toeschouwers. Bautista Agut zou een dag later het toernooi op zijn naam schrijven door Juan Martin del Potro te verslaan.

Jaaroverzicht: het seizoen van Haase 1

Historische avond in Ahoy
Roger Federer meldde vlak voor de start van het ABN AMRO World Tennis Tournament bij de organisatie dat hij graag naar Rotterdam wilde komen. De Zwitser had net de Australian Open gewonnen en kon in Ahoy tot oudste nummer één van de wereld worden gekroond. Dan moest de beste speler aller tijden wel de halve finale bereiken bij het ATP 500-toernooi, waar Richard Krajicek de toernooidirecteur is. In een volgepakt Ahoy speelde Federer en Haase op vrijdagavond de kwartfinale van het grootste internationale tennistoernooi in Nederland. De spanning in de zaal was voelbaar. Een grieperige Haase won de eerste set van de twintigvoudig grandslamkampioen. Een sensatie hing in de lucht, maar Federer had uiteindelijk de langste adem. Haase kon niet anders dan de nieuwe nummer één van de wereld de hand schudden en feliciteren met zijn zege en behaalde mijlpaal. Het was een historische avond die de hele wereld over ging. Haase vertolkte een zeer goede rol door Federer het vuur aan de schenen te leggen, waardoor de prestatie van de Zwitser in een nog sterkere spotlight kwam te staan.

Jaaroverzicht: het seizoen van Haase 2

Knappe zeges
Verderop in het jaar boekte Haase knappe zeges op hoog gerangschikte spelers. In Madrid veegde hij Hyeon Chung met 6-2 6-0 van het gravel. Ook de overwinning op Ivo Karlovic bij het Libéma Open in Rosmalen was een uitmuntende prestatie. Want de 2.11 meter lange Kroaat is met name op gras een bijzonder moeilijk te bespelen tegenstander. Op Masters 1000-niveau in Amerika versloeg Haase met sterk spel Kei Nishikori en supertalent Denis Shapovalov in Toronto in straight sets. Wereldtopper Alexander Zverev werd op het hardcourt van Cincinnati in drie spannende sets aan de zegekar gebonden. Bij de US Open kwam Haase, die wordt gecoacht door Raymond Knaap, knap terug van een 2-0 achterstand in sets tegen thuisspeler McDonald Mackenzie. Vooral mentaal een puike prestatie.

Jaaroverzicht: het seizoen van Haase 3

In actie zien
Het spel van Haase is voor de toeschouwer leuk om te zien. De wedstrijden van de nummer 50 van de wereld kenmerken zich vaak door lange slagenwisselingen, tactische zetten en emoties. Deze combinatie zorgt ervoor dat het bezoeken of bekijken van een wedstrijd van Haase zeker de moeite waard is. Zo ook bij de Nederlandse Loterij NK Tennis in Alphen aan den Rijn, waar hij zijn titel zal verdedigen.

De Nederlandse Loterij NK Tennis is van 10 tot en met 16 december bij Tenniscentrum Nieuwe Sloot in Alphen aan den Rijn. De top van Nederland strijdt in Zuid-Holland om de titels in het heren- en damesenkelspel, heren- en damesdubbelspel en in het heren- en damesrolstoeltennis. De toegang is tot en met donderdag gratis. Kaarten voor de kwartfinales en verder zijn hier te reserveren.

Het eerste toernooi op de ATP Tour staat voor Haase gepland in Doha. Het ATP 250-toernooi, waar Novak Djokovic de deelnemerslijst aanvoert, staat van 31 december tot en met 6 januari op de agenda.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z