Nieuws

Jaaroverzicht: zes mijlpalen voor Kiki Bertens

Voor Kiki Bertens was 2018 het beste jaar uit haar carrière. Haar prestaties bleven dan ook niet onopgemerkt bij het grote publiek. Bertens kwam voorbij op radio en televisie in journaals en talkshows en was voorpaginanieuws bij kranten en magazines. Zeker de laatste maanden heerste er een heuse ‘Kiki-koorts’ in Nederland.

Tennis.nl neemt je aan de hand van zes mijlpalen nog een keer mee door het succesjaar van de Wateringse wereldster.

Mijlpaal 1: Mindset
Na een stroef einde van 2017, waar Bertens serieus dacht aan stoppen, werd een nieuwe aanpak ingevoerd. Alle ranking- of anderzijds resultaatgerichte doelen gingen het raam uit. De enige doelstelling die overbleef en dat met permanente viltstift in haar dagboek werd geschreven was: ‘Ik wil mij prettiger voelen op een tennisbaan’. Het proces werd centraal gesteld en niet het resultaat. Tijdens haar vakantie heeft Bertens dit zelf bedacht, opgeschreven en aan haar trainer Raemon Sluiter voorgesteld. Hij kon mee in dit proces, maar zo wilde zij het doen en anders niet. Sluiter was blij en ging hier graag in mee, omdat deze nieuwe instelling vanuit zijn pupil zelf kwam en niet was opgedragen door een ander. Een mijlpaal voor Bertens die haar hele tennisleven naar anderen had geluisterd.

Jaaroverzicht: zes mijlpalen voor Kiki Bertens

Mijlpaal 2: Hardcourttitel
In april won Bertens het Premier-toernooi van Charleston door goede vriendin Julia Göerges met 6-2 6-1 in de finale van de baan te slaan. Het betekende haar vierde WTA-toernooizege in haar loopbaan. Allen behaald op oranje of zoals in Charleston op groen gravel. Bertens wilde echter meer en vooral zichzelf bewijzen dat ze ook op een andere baansoort kan winnen. Haar vernieuwde instelling gaf haar het vertrouwen om het doel van een eindzege op hardcourt uit te spreken. Op Wimbledon kreeg Bertens het bewijs dat ze ook op snellere baansoorten uit de voeten kon door het bereiken van de laatste acht. Het graveltoernooi van Gstaad werd op haar verzoek afgezegd (Sluiter wilde wel naar Gstaad) om goed uitgerust aan het Amerikaanse hardcourtseizoen te beginnen. Bij haar tweede toernooi in Cincinnati was het raak. Maar liefst vier top10-speelsters werden verslagen, waaronder nummer één Simona Halep in de finale ondanks een matchpoint tegen. Het was de grootste toernooizege ooit en dat nog wel op een hardcourtbaan. Met recht een mijlpaal te noemen.

Jaaroverzicht: zes mijlpalen voor Kiki Bertens 3

Mijlpaal 3: Top10
Sluiter nam in het vliegtuig richting het toernooi van Montreal in augustus het woord top10 in de mond. Bertens schoot in eerste instantie in de lach, maar haar coach was serieus. Hij rekende uit dat dit zou kunnen lukken voor het toernooi van Charleston in 2019. Maar na de toernooiwinst twee weken later in Cincinnati steeg Bertens naar plek 13 en kwam de top10 opeens heel dichtbij. Het najaar van 2017 kende geen noemenswaardige uitslagen, waardoor er weinig punten te verdedigen waren en elke ronde winstpunten voor de ranking zouden opleveren. De eerste week van oktober was het raak. Bertens keerde terug uit Azië als nummer tien van de wereld en werd na Betty Stöve en Brenda Schultz-McCarthy de derde Nederlandse die in haar tijd bij de beste tien van de wereld behoorde. Bertens sloot het jaar zelfs af als nummer 9.

Jaaroverzicht: zes mijlpalen voor Kiki Bertens 4

Mijlpaal 4: WTA Finals
Niet alleen op de WTA-ranglijst bereikte Bertens de top10. Ook op de jaarranking, waarbij iedereen op nul begint in januari, steeg ze naar een plek bij de beste tien speelsters. Een uitnodiging voor de WTA Finals lonkte. Een goed resultaat bij het laatste toernooi in Moskou zou voldoende moeten zijn, echter verloor Bertens in haar eerste partij in de Russische hoofdstad. Ze eindigde nu als nummer 9 van het seizoen en moest genoegen nemen met een reserveplaats bij het prestigieuze eindejaarstoernooi in Singapore. Simona Halep trok zich echter voorafgaand aan het toernooi terug met een rug kwetsuur, waardoor in allerijl een ticket en een galajurk moesten worden gekocht om bij de loting in de Aziatische stadstaat als achtste deelneemster aanwezig te zijn. Bertens knokte zich door de poule met grandslamkampioenen Angelique Kerber, Sloane Stephens en Naomi Osaka om in de halve finale pas na drie sets tegen latere winnares Elina Svitolina te capituleren. Op het hoogste podium ontpopte Bertens zich als een wereldster in de grootste mondiale sport voor vrouwen.

WTA Finals: Bertens teleurgesteld maar ook hoopvol na nederlaag 2

Mijlpaal 5: recordwinst
Oké, met recordwinst denk je al snel aan euro’s. En natuurlijk draaide de BV Bertens een recordomzet met meer dan drie miljoen dollar aan prijzengeld. Dit is ongeveer de helft van wat ze in haar hele loopbaan bij elkaar heeft geslagen. Maar onder recordwinst valt ook het aantal top10-speelsters die Bertens dit jaar versloeg. Maar liefst 12 keer werd een speelster uit de mondiale top10 verslagen. Hiermee is Bertens het succesvolst van iedereen op de WTA Tour. En dan te bedenken dat tot mei van dit jaar ze in haar hele carrière slechts drie keer van een speelster uit de top10 wist te winnen. Waarvan de laatste keer in 2016 was en alle overwinningen op het gemalen baksteen tot stand kwamen. Dit jaar was het naast gravel, ook raak op gras en hardcourt. Dat maakte Bertens tot één van meest gevreesde speelsters op de tour.

Mijlpaal 6: Verloofd
Misschien wel de belangrijkste mijlpaal van allemaal kwam tijdens Bertens’ vakantie op Bali toen haar vriend Remko de Rijke voor haar knielde en haar ten huwelijk vroeg. De ring misschien te klein, maar haar hart groot genoeg om hun liefde te bezegelen…

Jaaroverzicht: zes mijlpalen voor Kiki Bertens 5

Bron: Instagram @kikibertens

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z