Nederlandse Loterij NK Tennis: De strijd barst los

Na een aantal tennisloze weken kan er de komende dagen weer worden genoten van live toptennis. De Nederlandse Loterij NK Tennis wordt tot en met zondag 16 december gehouden in Alphen aan den Rijn. Onder anderen Robin Haase, de gebroeders Griekspoor, Jelle Sels, Richel Hogenkamp, Bibiane Schoofs, Demi Schuurs, Maikel Scheffers en Diede de Groot strijden bij Tenniscentrum Nieuwe Sloot om de nationale titels.

Nederlandse Loterij NK Tennis: De strijd barst los 3

De afgelopen 16 jaar was Topsportcentrum Rotterdam de locatie voor de NK Tennis. De evenementenhal naast het Feyenoord Stadion is dit jaar ingeruild voor een echte tennislocatie. Jacco Eltingh, Technisch Directeur van de KNLTB, is blij met de keuze voor Nieuwe Sloot als nieuwe gastheer. ‘We willen de NK dichter bij de mensen brengen in een meer tennis specifieke omgeving. Nieuwe Sloot is daar zeer geschikt voor. Bovendien hebben de mensen in Alphen aan den Rijn in het verleden laten zien dat zij goede evenementen neer kunnen zetten. Het jaarlijkse challengertoernooi TEAN International ging dit jaar helaas niet door, maar toch kunnen we met de NK tennis blijven vieren in tennisstad Alphen aan den Rijn.

Nederlandse Loterij NK Tennis: De strijd barst los 5

Herenenkelspel
Drievoudig Nederlands kampioen Haase is de titelverdediger in het herenenkelspel. De nummer één van Nederland versloeg vorig jaar in de finale Jasper Smit. Het servicekanon uit Volendam wist de nationale titel in het herenenkelspel in totaal al vijf keer op te eisen. De laatste keer in 2011. De 38-jarige Smit heeft voor dit jaar een wildcard ontvangen om opnieuw een gooi te doen naar de titel. De 19-jarige Ryan Nijboer heeft ook een wildcard ontvangen van organisator KNLTB. Het ‘Talent van het jaar 2017’ is de huidige nummer 14 van Nederland. Tallon Griekspoor en Scott Griekspoor zijn respectievelijk de nummer twee en drie van de plaatsingslijst.

(Lees hier meer over de 22-jarige Tallon Griekspoor die een seizoen met ups en downs kende)

Nederlandse Loterij NK Tennis: De strijd barst los 9

Damesenkelspel
In het vrouwentoernooi was Richel Hogenkamp de hoogstgeplaatste speelster. De Doetinchemse, die het toernooi in 2009, 2014 en 2015 won, heeft zich echter vlak voor haar eerste partij terug moeten trekken. Bibiane Schoofs en Lesley Kerkhove zijn nu de hoogstgeplaatste speelsters. Voor Kiki Bertens past het nationale evenement niet in haar schema. De nummer 9 van de wereld is in volle voorbereiding op het nieuwe WTA-seizoen. Bertens staat op 31 december aan de start van het sterk bezette toernooi in Brisbane, Australië. Chayenne Ewijk is de huidige Nederlands Kampioene en zal als vierde geplaatste speelster haar titel proberen te verdedigen.

Eva Vedder en Arianne Hartono hebben een wildcard ontvangen. De 19-jarige Vedder is de nummer 22 op de KNLTB-ranglijst. Hartono is aan een bijzondere opmars bezig. De 22-jarige speelster uit Meppel won dit jaar het NCCA Championship in de Verenigde Staten. Hiermee kroonde zij zich tot beste speelster van alle universiteiten in Amerika. De bijbehorende hoofdprijs van een wildcard voor de US Open ging helaas aan Hartono voorbij, omdat zij niet de Amerikaanse nationaliteit heeft. Toch klom ze in een paar maanden tijd naar een plek bij de beste 700 speelster van de wereld.

(Bekijk hier de lijst met alle Nederlands Kampioenen van 1899 tot en met 2017)

Nederlandse Loterij NK Tennis: De strijd barst los 7

Rolstoeltennis
In het rolstoeltennistoernooi is Diede de Groot de grote ster. De huidige nummer één van Nederland én de wereld werd onlangs in Florida gekroond tot wereldkampioene. De Groot won dit jaar maar liefst drie grandslamtoernooien. Uitdagers Aniek van Koot en Marjolein Buis zullen echter alles in de strijd gooien om de titelverdedigster, die Tenniscentrum Nieuwe Sloot als thuisbasis heeft, het zo moeilijk mogelijk te maken.

Maikel Scheffers is de te kloppen man in het herenenkelspel van het rolstoeltennistoernooi. De speler uit Den Bosch heeft vanaf 2013 al zijn wedstrijden bij het NK Tennis gewonnen. Nummer twee Ruben Spaargaren werd in de finale van vorig jaar geklopt, terwijl hardhitter Tom Egberink het jaar daarvoor in de eindstrijd zijn meerdere moest erkennen.

Nederlandse Loterij NK Tennis: De strijd barst los 8

Dubbelspel
Naast de Nederlandse titels het enkelspel wordt er ook gestreden in het dubbelspel. Dit levert vaak bijzondere combinaties op. Haase vindt bijvoorbeeld aan zijn zijde de relatief onbekende Sem Verbeek, terwijl zijn vaste dubbelpartner Matwé Middelkoop deze week een duo vormt met Sander Arends.

Demi Schuurs behoort bij de beste tien dubbelspeelsters van de wereld. De Limburgse is dan ook samen met Kerkhove de torenhoge favoriete voor de winst. Rosalie van der Hoek en Ewijk zijn het als tweede geplaatste koppel in het vrouwendubbelspel.

De loting van het hoofdschema van de Nederlandse Loterij NK Tennis heeft maandagavond plaatsgevonden. Bekijk hier de speelschema’s.

Alle wedstrijden zijn tot en met donderdag gratis te bezoeken. Voor de wedstrijden van vrijdag, zaterdag en zondag koop je vanaf €5,- hier je toegangskaarten.

(Klik hier voor een routebeschrijving)

Geen mogelijkheid om naar Alphen aan den Rijn af te reizen? Volg dan alle ontwikkelingen op de speciale NK Tennis pagina of vanaf zaterdag via de livestream op Tennis.nl.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z