Nieuws

NEXT GEN FINALS: BLIK OP DE TOEKOMST

Tijdens de Next Gen Finals (van 6 tot en met 10 november) zagen we de toekomst van tennis aan het werk. De Next Gen Finals is het jaarlijks terugkerende eindejaarstoernooi voor de beste zeven ATP-spelers tot 21 jaar aangevuld met één wildcard.

Niet alleen zagen we toekomstige sterspelers in actie, want het toernooi in Milan zat namelijk ook boordevol vernieuwingen en experimenten met betrekking tot de spelregels en fanbeleving.

NEXT GEN FINALS: BLIK OP DE TOEKOMST

Alles werd tijdens dit evenement uit de kast getrokken om het spel sneller, spectaculairder en verrassender te maken en tevens dichter bij de fans te brengen. Om te beginnen waren de sets ingekort naar wie het eerste vier games won in plaats van de gebruikelijke zes. Het aantal sets was opgeschroefd naar maximaal vijf. Dit alles om meer spannende momenten in de wedstrijd te creëren, zonder dat het aantal games werd verminderd. De winnaar moest namelijk nog steeds 12 games zien te veroveren (drie sets van vier games i.p.v. twee sets van zes games). Het aantal gespeelde punten kon wel iets teruglopen, want bij deuce werd een beslissend punt gespeeld.

Om verrassing in het spel te brengen was de let bij een netservice afgeschaft. Naast onverwachte momenten zorgde dit ook voor minder discussie en is de regel hetzelfde als tijdens een rally; wel zo duidelijk. De Shot Clock werd vorig jaar bij het debuut van de Next Gen Finals getest en is inmiddels door de grandslamtoernooien omarmd. De klok op de baan die de 25 seconden tussen de punten door aangeeft was al te zien bij de US Open en is begin volgend jaar bij de Australian Open ook van toepassing.

NEXT GEN FINALS: BLIK OP DE TOEKOMST 1

Andrey Rublev (RUS, ATP-68)

Voor de toeschouwers viel het ook vooral op dat er geen lijnrechters stonden op de baan. Het menselijk oog was vervangen door Hawk-Eye Live. Een elektronische stem gaf aan wanneer de bal buiten de lijnen stuitte. Dit maakte de baan op het centre court van de Fiera Milano volgens de organisatie strak en ‘schoon’. Opvallend was ook dat de dubbelspellijnen waren verdwenen. De tramrails waren overbodig, want er werd alleen in het enkelspel gespeeld.

Om de aandacht van de televisiekijker ook tijdens de pauzes gedurende de wisseling van speelhelft vast te houden, kon er worden meegeluisterd wanneer de coach zijn speler via een headset toesprak. Dit leidde vorig jaar tot grappige momenten, want toen was de coaching nog verplicht in het Engels. Zo zagen we winnaar van vorig jaar Hyeon Chung uit Zuid-Korea, die amper de Engelse taal machtig is, een taalstrijd voeren met zijn eigen coach. Dit jaar mocht daarom de coaching gedaan worden in een taal naar keuze.

Voor de vooral jonge fans op de tribune zorgde een deejay tijdens de kantwissels voor het nodige entertainment. Overigens mocht het publiek gedurende het spel vrij bewegen op de tribune aan de lange kanten van de baan. Er hoefde dus niet meer een aantal games worden gewacht totdat de spelers op hun bankje plaatsnamen.

NEXT GEN FINALS: BLIK OP DE TOEKOMST 2

Taylor Fritz (VS, ATP-47)

De acht spelers die dit jaar in Milan in actie kwamen waren verdeeld in twee groepen. Groep A bestond uit Stefanos Tsitsipas (Gri), Frances Tiafoe (VS), Jaime Munar (Spa) en Hubert Hurkacz (Pol). Groep B bevatte Andrey Rublev (Rus), Taylor Fritz (VS), Alex de Minaur (Aus) en wildcardspeler Liam Caruana (Ita).

De nummer één van een groep speelde in de halve finale tegen de nummer twee uit de andere groep. Zo was het dat Tsitsipas als groepswinnaar in de halve eindstrijd afrekende met Rublev en De Minaur via Munar de finale bereikte. De nummers drie en vier in de eindstand van de groep verlieten het toernooi. De verliezers van de halve eindstrijd hoefden niet meteen naar huis, want zij spelen voorafgaand aan de finale op zaterdag om de derde plaats die werd gewonnen door de Rus Rublev.

Het prijzengeld in de Italiaanse modestad was aanzienlijk. Alle deelnemers ontvingen een deelname fee van 52.000 dollar. Daar kwam per gewonnen groepswedstrijd 32.000 dollar bij. Tsitsipas die ongeslagen de titel won door De Minaur met 2-4 4-1 4-3(3) en 4-3(3) in de finale te verslaan ontving een cheque van in totaal 407.000 dollar. Niet gek voor een speler van onder de 21 jaar…

In onderstaand filmpje worden nog een keer de speciale spelregels uitgelegd.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z