Nieuws

NOS | NOC*NSF Sportgala: Sluiter en De Groot genomineerd

Jaarlijks organiseert het NOC*NSF, waar negentig sportbonden bij zijn aangesloten, samen met de NOS het Sportgala. Tijdens deze feestelijke avond in AFAS Live in Amsterdam worden de verschillende sporters in het zonnetje gezet. Ook worden er prijzen uitgedeeld in de categorieën: Sportman en Sportvrouw van het Jaar, Coach van het Jaar, Sportploeg van het Jaar en Paralympiër van het Jaar. De sporters in de zaal en de jury bepalen uit de genomineerden wie er met de titel naar huis gaat. Raemon Sluiter en Diede de Groot zijn de afgevaardigden uit de tenniswereld.

NOC*NSF Sportgala: Sluiter en De Groot genomineerd

Verrassend genoeg behoort Kiki Bertens niet tot de vier genomineerde sportvrouwen die kans maken op een Jaap Eden Award voor Sportvrouw van het Jaar. Nederlands beste tennisster stond wel op de shortlist die was opgesteld door het NOC*NSF en de NOS. Maar de vakjury onder leiding van oud-volleyballer Bas van de Goor besliste dat Bertens van de tien namen op de shortlist niet aangewezen werd als één van de genomineerden. De keuze van de jury viel op Jorien ter Mors (schaatsen), Suzanne Schulting (schaatsen), Anna van der Breggen (wielrennen) en Annemiek van Vleuten (wielrennen).

NOC*NSF Sportgala: Sluiter en De Groot genomineerd 1

Coach van het Jaar
Raemon Sluiter maakt als begeleider van Bertens kans op de titel: Coach van het Jaar. De Rotterdammer werd samen met de schaatscoaches Jac Orie en Jeroen Otter genomineerd. Sluiter uitte op Twitter zijn dubbele gevoel bij zijn nominatie. ‘Tof om genomineerd te zijn als coach van het jaar, maar rare smaak in m’n mond dat Kiki, degene die toch echt al die balletjes over dat net en binnen die lijnen heeft geslagen, niet genomineerd is. Denk dat we rustig kunnen stellen dat dit zonder haar niet gelukt was.’

Bertens kende onder leiding van Sluiter het beste jaar uit haar carrière. Ze boekte drie toernooizeges, plaatste zich voor de WTA Finals en bereikte als derde Nederlandse ooit de top10 van de wereldranglijst. Bertens sloot het jaar zelfs af als mondiale nummer 9. Een knappe prestatie in de grootste individuele vrouwensport ter wereld, maar dus niet genoeg om in aanmerking te komen voor Sportvrouw van het Jaar.

‘Ik snap dat de keuze door al die geweldige prestaties bij de dames bizar lastig was. Niet te doen zelfs. Alleen coach wel en speler niet voelt niet ok… Ik denk dat we mijn nominatie maar als nominatie voor Team Bertens moeten zien, dat hebben zij denk ik ook gedaan’, vatte Sluiter het sportief samen via een vervolg tweet.

Wheelchair Doubles Masters: Spektakel in Bemmel 7

Paralympiër van het Jaar
Kersverse wereldkampioene Diede de Groot heeft een nominatie op zak voor Paralympiër van het Jaar. De rolstoeltennisster uit Oudewater won afgelopen week de titel bij de Wheelchair Tennis Masters in Florida. De nummer één van de wereld schreef dit jaar maar liefst acht toernooien, waaronder drie grandslams, op haar naam. De Groot was bij de Australian Open, Wimbledon en de US Open de sterkste. Op Roland Garros was de 21-jarige speelster runner up.

Hier kan nog een nationale titel aan toe worden gevoegd als ze bij de Nederlandse Loterij NK Tennis haar titel weet te verdedigen. Van 12 tot en met 16 december voert De Groot het speelschema aan bij het NK, dat wordt gehouden op haar thuisbasis in Alphen aan den Rijn. Aan de vooravond van de nationale titelstrijd is er op vrijdag 7 december een Diede de Groot fandag in Tenniscentrum Nieuwe Sloot. Meer informatie over deze middag/avond vind je hier.

Het zou een prachtig cadeau zijn wanneer De Groot op haar 22ste verjaardag benoemd wordt tot ‘Paralympiër van het Jaar 2018’. Dan moet ze wel verkozen worden boven de andere genomineerden Bibian Mentel (snowboarden) en de TeamNL rolstoelbasketbalsters.

De sporters, ploeg en coach van het jaar worden tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala op woensdag 19 december bekendgemaakt. Het evenement wordt vanaf 20.30 uur live uitgezonden door de NOS op NPO 1.

Meer informatie over het Sportgala en de procedure met betrekking tot de nominaties kun je hier lezen.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z