Nieuws

Ons tennissucces op de Olympische Spelen

De Olympische Winterspelen in Zuid-Korea zijn inmiddels halverwege. De twee weken topsport zijn in alle facetten niet alleen voor de sporters een hoogtepunt, maar ook voor veel sportliefhebbers voor de televisie. Al wordt er natuurlijk niet getennist tijdens de wintervariant, het is een mooi moment om terug te blikken op het Nederlands tennissucces op de Olympische Spelen.

 

Terug in de tijd

Tennis maakte deel uit van de eerste editie van de Olympische Spelen in 1896, maar het duurde tot 1924 voordat het eerste Nederlandse tennissucces werd behaald. Kea Bouman en Henk Timmer namen in het gemengd dubbelspel de bronzen medaille uit Parijs mee naar huis. In Amsterdam (1928) was dit koppel graag in eigen land voor goud gegaan, maar helaas was tennis destijds van het Olympisch programma verdwenen. Demonstratietoernooien in 1968 en 1984 hebben ervoor gezorgd dat tennis sinds 1988 weer een volwaardig onderdeel van het Olympisch programma is, met een toevoeging van het gemengd dubbelspel in 2012.

Dubbel succes

Nederlands bekendste dubbelaars, Paul Haarhuis en Jacco Eltingh, kenden grote successen in de jaren ’90. Samen hebben ze vijf Grand Slams op hun naam geschreven, net als de Wereldkampioenschappen van 1993 en 1998. In Nederland werden ze tweemaal vereerd met de prijs voor Sportploeg van het jaar. Atlanta 1996 moest dan ook hun Olympische Spelen worden. Teleurgesteld kwamen ze met lege handen thuis. Anders dan bij een Grand Slam wordt tijdens de Spelen om brons gespeeld, maar de vierde plek was helaas het hoogst haalbare voor Haarhuis en Eltingh.

In 2000 heeft een ander bekend Nederlands duo, de dames Kristie Boogert en Miriam Oremans, zilver behaald in Sydney. Ze haalden verrassend de finale, waarin ze het aflegden tegen de zusjes Venus en Serena Williams, geen schande.

Recente deelname

In Rio de Janeiro (2016) deden Jean-Julien Rojer en Robin Haase samen mee in het mannendubbelspel. Helaas troffen ze Rafael Nadal in de eerste ronde en bleek dit direct het eindstation. Rojer, meervoudig Grand Slam winnaar in het dubbelspel, kwam met Kiki Bertens uit in het gemengd dubbel. Ook hier kwamen ze helaas niet door de openingsronde.

Paralympisch succes

Waar op de Olympische Spelen nog nooit Nederlands tennisgoud is behaald, is dat op de Paralympische Spelen wel anders. Huidig Chef de Mission van de Paralympics, Esther Vergeer, heeft meerdere gouden medailles in huis hangen. In 2012 won ze opnieuw het enkel- en dubbelspel en was het damespodium in deze categorieën volledig oranje! Ronald Vink behaalde brons in het enkelspel. In Rio in 2016 hebben Jiske Griffioen, Aniek van Koot, Marjolein Buis en Diede de Groot dit kunstje herhaald. Ongekend knap.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z