Nieuws

Rogers Cup; Geen Roger, wel nieuwe regels

De wereldtop is afgereisd naar Canada voor de Rogers Cup. Het Masters 1000-toernooi voor de mannen wordt dit jaar gehouden in Toronto, terwijl de vrouwen in Montreal van 6 tot en met 12 augustus acte de presence geven. De twee steden liggen iets meer dan een uur vliegen uit elkaar en nemen bij toerbeurt de organisatie van het ATP- dan wel WTA-gedeelte op zich. Maar dit is niet het enige dat opvalt aan het toernooi dat sinds 1881 bestaat en hiermee na Wimbledon en de US Open het oudste evenement op de kalender is.

Rogers Cup; Geen Roger, wel nieuwe regels

Nieuwe regels

Dit jaar zijn namelijk enkele nieuwe regels doorgevoerd om het spel vooral sneller te maken. Op een strategische plek langs de baan wordt een grote klok opgehangen die goed te zien is voor publiek, spelers en umpire. Zodra de tweede speler de baan op komt en bij zijn stoel is aangekomen gaat de stopwatch lopen. De spelers hebben dan één minuut om zich klaar te maken voor de toss. Zodra de toss bij het net is verricht telt de zogenaamde ‘warming-up klok’ af van vijf minuten naar nul. De umpire roept voor de zekerheid de tijd bij respectievelijk drie minuten, twee minuten, één minuut en dertig seconden. Als de inspeeltijd verstreken is, heeft de serveerder welgeteld één minuut om klaar te staan voor de service. Is een speler niet op tijd bij de toss of klaar om te starten dan volgt na de wedstrijd een boete.

Gedurende de game moeten de spelers de klok ook goed in de gaten houden. Tussen de punten door telt de timer terug van 25 seconden naar nul. Deze start zodra de umpire de score heeft omgeroepen. Na een even aantal games gaat de klok lopen op het moment dat alle ballen aan de overkant zijn. Indien een speler te laat aan het volgende punt begint, ontvangt hij een waarschuwing van de umpire, wat uiteindelijk kan leiden tot puntverlies. De retourneerder moet overigens het tempo van de serveerder volgen.

Rogers Cup; Geen Roger, wel nieuwe regels 4

Deze nieuwe regels zijn vorig jaar getest in het kwalificatietoernooi van de US Open en tijdens de Next Gen Finals in Milaan en worden ook tijdens het laatste grandslamtoernooi van het jaar van kracht.

Hoe de nieuwe regels in de praktijk uitpakken is niet de enige reden om dit mooie toernooi te gaan volgen. Bijna de gehele wereldtop is neergestreken in het oostelijk deel van Canada. Bij de vrouwen is de complete top25 van de wereld aanwezig. Inclusief Kiki Bertens die haar eerste toernooi na het voor haar zo succesvol verlopen Wimbledon speelt. Moeders Serena Williams en Victoria Azarenka hebben een wildcard ontvangen voor het Premier 5 evenement waar Elina Svitolina de titelverdedigster is. In totaal strijden 64 speelsters om de hoofdprijs van de met bijna drie miljoen dollar gevulde prijzenpot.

Robin Haase

Robin Haase

‘My name is Robin!’

Roger Federer heeft zich afgemeld voor de Rogers Cup. De Zwitser heeft besloten slechts één toernooi (Cincinnati) te spelen voor de US Open. De twintigvoudig grandslamkampioen versloeg vorig jaar Robin Haase in de halve finale toen het mannentoernooi dus in Montreal werd gehouden. Onze landgenoot maakte destijds niet alleen naam door zijn goede spel op het Canadese hardcourt, maar kreeg ook de lachers op zijn hand toen hij reageerde op een toeschouwer die ‘Come on, Roger’ van de tribune riep. ‘My name is Robin!’, counterde de Hagenaar gevat.

Het schema van het zesde Masters 1000-toernooi van het jaar is volgepakt met topspelers die weten hoe het is om de titel op het Canadese hardcourt te grijpen. Rafael Nadal (3x), Novak Djokovic (4x), Andy Murray (3x) en Alexander Zverev (1x) strijden deze week om de hoofdprijs van één miljoen dollar en duizend punten voor de wereldranglijst. Haase heeft maar liefst 360 punten te verdedigen door zijn plek bij de laatste vier vorig jaar.

De wedstrijden zijn live te zien via FOX Sports en de app van TennisTV. Door het tijdverschil van zes uur zullen de dagpartijen aan het einde van de middag/begin van de avond in Nederland aanvangen. Perfecte timing dus!

Voor meer informatie over het toernooi, speelschema en de deelnemers ga je naar www.rogerscup.com ( mannen) of www.couperogers.com/en (vrouwen).

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z