Nieuws

Sluiter gekroond tot Coach van het Jaar: zes redenen waarom

Raemon Sluiter is bij het NOS | NOC*NSF Sportgala gekroond tot Coach van het Jaar 2018. De Rotterdammer werd door de vakjury en sporters in de zaal samen met schaatscoach Jac Orie gekozen als winnaar van deze eretitel. Opvallend genoeg kwam de pupil van Sluiter niet in aanmerking voor de titel Sportvrouw van het Jaar. Kiki Bertens behoorde niet eens bij de vier genomineerden.

In zes punten zetten we uiteen waarom Sluiter deze titel naar onze mening verdient.

1. Prestaties Bertens
Natuurlijk verdient Sluiter ook de credits voor het geweldige jaar dat Bertens heeft gehad. De input die hij heeft aangereikt is aangeslagen bij de beste speelster van Nederland. Maar Bertens zelf zorgt voor de output, want zij moet het doen op de baan. En dat heeft ze meer dan uitmuntend gedaan met onder andere drie WTA-titels, een halve finale bij de WTA Finals en een stijging op de wereldranglijst naar plaats negen. Maar zoals Sluiter zijn eigen rol begin 2018 relativeerde in TENNiS Magazine is treffend: ‘Als slechte coach kan je meer kapotmaken dan je als goede coach kan toevoegen.’

2. In dienst van
De relatie coach en speler kan soms best ingewikkeld zijn. De speler is formeel de werkgever van de coach, maar de coach vertelt de speler wat hij/zij moet doen. Deze arbeidsverhouding kan lastig zijn als de coach zich financieel en geestelijk afhankelijk voelt van zijn werkgever. De kracht van Sluiter is dat hij zich dienstbaar opstelt, maar zich wel onafhankelijk gedraagt. Sluiter zet zijn ‘Kiek’ altijd op de eerste plaats. Alle beslissingen staan in het teken van haar carrière. Als dat betekent dat Bertens beter af is zonder hem is hij de eerste die dat zal toegeven. Hij heeft in interviews meermalen gezegd dat hij hoopt dat hij straks overbodig is. Dit maakt hem tot een coach die alles durft te zeggen tegen zijn speler, zonder angst voor het verlies van zijn baan.

Sluiter Coach van het Jaar: zes redenen waarom 3

3. Gegroeid
Drie jaar geleden werd Sluiter bij het team van Bertens betrokken. Trainer Martin van den Brugghen stelde Sluiter aan als traveling coach, zodat hij zelf in Nederland op de basis kon blijven. Van den Brugghen was van jongs af aan de trainer van Bertens en kende haar door en door. Sluiter was de perfecte match, omdat hij kan tennissen als een vrouw (directe vlakke slagen), positief persoon is en een gevoelsmens. Exact wat de jonge Bertens nodig had. Een jaar later zou Sluiter doorschuiven naar de positie van hoofdcoach. Op gevoel heeft Sluiter stappen gemaakt om zijn pupil van de juiste trainingsarbeid en informatie te voorzien. Niets uit de boekjes, maar als praktijkman heeft hij zich de laatste jaren enorm ontwikkeld.

4. Juiste snaar
Sluiter praat graag vrijuit. Niet alleen in besloten gezelschap, maar ook in de pers. Die eerlijkheid is zijn kracht, maar soms ook zijn valkuil. Te vaak ging het in het verleden openlijk over de onzekerheid en spanning bij Bertens. Eind 2017 was een breuk tussen coach en pupil nabij, maar de twee vonden elkaar na hun vakanties en maakten nieuwe afspraken over de werkwijze voor 2018. Resultaatdoelen gingen het raam uit. Proces werd het nieuwe toverwoord. Bertens moest zich prettiger gaan voelen op de wedstrijdbaan, ongeacht het resultaat. De nieuwe instelling paste het tweetal als een handschoen tijdens een sneeuwbui.

Sluiter Coach van het Jaar: zes redenen waarom 4

5. Idolaat
Tennis is voor Sluiter het mooiste spelletje op de wereld. Hij is, in tegenstelling tot Bertens, een echt tennisdier. Urenlang kan hij praten, kijken en denken over tennis. Je kunt hem wakker maken voor een potje bij zijn club in Rotterdam. Hoe mooi is het dan dat hij zijn passie kwijt kan in zijn werk. Een betere uitlaatklep bestaat niet.

6. Beter doen
‘Ik heb altijd gedacht dat ik beter zou zijn als coach dan als speler. Ik verlangde er ook wel naar. Ik had als speler heel veel anders moeten doen’, zegt Sluiter over zichzelf in datzelfde TENNiS Magazine. Er zit een behoorlijke portie bewijsdrang naar zichzelf toe, omdat hij het gevoel heeft als speler er niet alles uit te hebben gehaald. Een betere motivatie is bijna niet denkbaar.

De 40-jarige Sluiter is in Nederland terecht benoemd als Coach van het Jaar. Op de WTA Tour is Sascha Bajin uitgeroepen tot Beste Coach van 2018. De Duitser begeleidt Naomi Osaka. De Japanse won dit jaar verrassend de US Opentitel en steeg naar plaats vijf op de mondiale ranglijst. Bij de ATP werd Marian Vajda benoemd als Coach van het Jaar. De Slowaak begeleidt nummer één van de wereld Novak Djokovic.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z