Nieuws

The Hague Open: Nostalgie en talent in Scheveningen

Een middag tennis kijken op het park van de Mets is echt een feestje.
Deze week is er van maandag tot en met zondag 22 juli tennis van hoog niveau te bewonderen in Scheveningen. Het challengertoernooi op de Mets Tennisbanen in de Zuid-Hollandse kustplaats vindt voor de 26ste keer plaats. Tegenwoordig gaat het met $75.000,- gedoteerde toernooi door het leven als de The Hague Open, maar wellicht ken je het nog als Siemens Open of Sport1 Open.

Het eerste internationale tennistoernooi in Nederland werd vanaf 1928 georganiseerd op de roemruchte banen van de Mets. Twee jaar eerder, in 1926, werd in het hartje van Scheveningen het eerste tennisstadion van Nederland geopend. De contouren van dat stadionnetje zijn nog steeds zichtbaar langs het huidige centre court waar rondcirkelende zeemeeuwen verraden dat het strand dichtbij is. De nostalgie is na al die jaren bewaard gebleven tussen de woonhuizen, waar men vanaf het balkon misschien wel het beste uitzicht heeft. Prinses Juliana was dan ook een graag geziene gast op de Mets Tennisbanen en sloeg regelmatig zelf een balletje.

The Hague Open: Nostalgie en talent in Scheveningen 1

Grote namen
Sinds 1993 is het challengertoernooi aan de Berkenbosch Blokstraat 20 de aangewezen plek om op een toegankelijke manier toekomstige topspelers te spotten. Grote namen als Marat Safin en Marcelo Rios stonden voor hun grote doorbraak aan de start in de badplaats. Voormalig nummer 14 van de wereld Jerzy Janowicz en huidig nummer 9 van de ATP-ranglijst David Goffin tilden in 2012 en 2014 de prachtige zilveren beker boven hun hoofd. Terwijl de revelatie van dit jaar Stefanos Tsitsipas bij de afgelopen editie in Scheveningen aan de deur klopte van de top100.

Maar ook de vaderlandse spelers boekten succes bij het evenement dat in 2006 door de ATP werd uitgeroepen als beste challenger van de wereld. Dennis van Scheppingen is de eerste Nederlander die het toernooi op zijn naam schreef. De hardhitter uit Mijdrecht was in 1996 de beste. Raemon Sluiter en Jesse Huta Galung wisten zelfs twee keer met de hoofdprijs aan de haal te gaan. De huidige coach van Kiki Bertens verdedigde in 2002 met succes zijn toernooiwinst van een jaar ervoor. Huta Galung was zowel in 2008 als in 2013 niet te stoppen door zijn 31 concurrenten. Peter Wessels (2004), Melle van Gemerden (2005) en Robin Haase (2016) completeren het lijstje landgenoten dat op de erelijst staat vereeuwigd.

The Hague Open: Nostalgie en talent komen samen in Scheveningen 1

Dit jaar staat het speelschema wederom vol met Nederlanders die de competitie aan gaan met sterke buitenlandse spelers. Thiemo de Bakker staat voor zijn zevende deelname. Vorig jaar reikte de voormalig nummer 40 van de wereld het tot de halve finale en versloeg hij in de openingsronde Robin Haase. De broers Scott en Tallon Griekspoor zijn de nummer 2 en 3 van Nederland. De 21-jarige Tallon is tevens een vast lid van het Nederlands Davis Cupteam en won in februari bij het ABN AMRO World Tennis Tournament van wereldtopper Stan Wawrinka. Botic van de Zandschulp en de door Richard Krajicek gecoachte Tim van Rijthoven zijn ook van dichtbij te bewonderen.

De The Hague Open is na het ABN AMRO WTT en het Libéma Open het grootste internationale tennistoernooi van ons land. Een middag tennis kijken op het park van de Mets is echt een feestje. Nergens anders in ons land zit je zo dichtbij de gravelbaan als hier. Naast het nostalgische centre court is baan 1 een plaatje van een piste. Zoek een plekje op het gras onder een boom en bewonder de krachtige topspinslagen van de matadors in de ring. Hier zie je veel beter dan op televisie met hoeveel snelheid en rotatie de bal naar de overkant van het net wordt gestuurd, het opspringen van de bal en het tempo van handelen van de spelers.

The Hague Open: Nostalgie en talent komen samen in Scheveningen

Bezoek brengen
Kaarten voor de The Hague Open zijn per dag vanaf €8,50 in het begin van de week tot €17,50 voor de finale verkrijgbaar via www.thehagueopen.nl of bij de kassa aan de deur. Kinderen krijgen korting. Het ticket voor een volwassene is bovendien tot 30 september te gebruiken als gratis entreebewijs voor het Holland Casino Scheveningen. Wil je de hele week in Scheveningen vertoeven dan is een passe partout voor €59,- aan te raden. Parkeren kan op één van de aangewezen pareerterreinen, maar reizen met het openbaar vervoer of fiets wordt aangeraden. Het park ligt slechts op vijf minuten lopen van de boulevard, de welbekende Pier van Scheveningen en het wereldberoemde Kurhaus.

Kijk voor actuele toernooi-informatie, uitslagen en dagprogramma op www.thehagueopen.nl. Mocht het niet lukken om dit jaar een bezoek te brengen aan dit prachtige evenement dan kun je de wedstrijden vanaf het centre court ook volgen via de live stream op de website van het toernooi.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z