Nieuws

Wheelchair Tennis Masters: drie Nederlanders actief

Van 28 november tot en met 2 december stond het afsluitende toernooi van de UNIQLO Wheelchair Tennis Tour op het programma. De NEC Wheelchair Tennis Masters was het eindejaarstoernooi dat voor de 25ste keer werd georganiseerd voor de internationale top van het rolstoeltennis en vergelijkbaar is met de ATP – en WTA Finals. Het prestigieuze evenement, voor zowel mannen als vrouwen, werd dit jaar gehouden op het hardcourt van de USTA National Campus in Orlando, Florida en kende drie Nederlandse deelneemsters.

Aniek van Koot tijdens de training in Florida

De acht hoogstgeplaatste spelers op de wereldranglijst hadden een uitnodiging ontvangen om naar Orlando af te reizen. Het was de eerste keer dat het toernooi op het tenniscentrum van de Amerikaanse tennisbond werd gehouden. Bij de mannen voerde Shingo Kunieda het deelnemersveld, waar helaas geen Nederlander was terug te vinden, aan. Nationale toppers Maikel Scheffers en Tom Egberink kwamen dit jaar net te kort om zich te plaatsen. In het vrouwentoernooi waren Diede de Groot, Marjolein Buis en Aniek van Koot namens Nederland wel van de partij. De Groot prolongeerde haar titel als wereldkampioene en blijft de nummer één van de wereldranglijst. Bondscoach Dennis Sporrel was meegereisd naar de Sunshine State om het drietal te begeleiden.

In onderstaande profielen stellen we de speelsters één voor één voor.

Diede de Groot

Diede de Groot
Diede de Groot begon op zevenjarige leeftijd met rolstoeltennis. Bij de junioren was ze al snel de beste en 16 jaar na haar eerste geslagen bal voert ze in zowel enkelspel als dubbelspel de wereldranglijst bij de professionals aan. De 21-jarige Woerdense kende een topseizoen en won dit jaar maar liefst 39 van de tot nu toe 43 gespeelde wedstrijden. Drie van de vier grandslamtoernooien schreef De Groot dit jaar op haar naam. Zelfs zonder setverlies was ze de sterkste bij de Australian Open en op Wimbledon. In de finale van de US Open wist landgenote Van Koot een set af te snoepen van de in topvorm zijnde mondiale nummer één. Op Roland Garros strandde ze in de finale, waarin Yui Kamiji uit Japan nipt te sterk was. De Groot prolongeerde haar titel bij de NEC Wheelchar Tennis Masters.

Marjolein Buis met haar privécoach Wouter Kropman

Marjolein Buis
De 30-jarige Marjolein Buis speelt sinds 2010 professioneel rolstoeltennis. Haar talent en harde werken brachten haar in twee jaar tijd naar plek drie op de wereldranglijst. Dit is nog altijd haar hoogste ranking in het enkelspel. In 2016 won Buis de titel op Roland Garros. In het dubbelspel was de speelster uit Nijmegen in 2012 de beste van de wereld. Samen met Esther Vergeer won ze dat jaar bij haar eerste deelname op de Paralympische Spelen in Londen een gouden medaille. Later volgden nog meerdere grandslamtitels in het dubbelspel, waaronder de Australian Open dit jaar. Buis versloeg samen met Kamiji in de finale van het eerste grandslamtoernooi van het seizoen het koppel De Groot/Van Koot. Bij de NEC Wheelchair Masters bleef Buis steken in de groepsfase.

Aniek van Koot

Aniek van Koot
Tot de grootheden binnen het rolstoeltennis behoort zeker ook Aniek van Koot. De speelster uit Winterswijk nam de eerste plaats op de wereldranglijst in 2013 over van tennislegende Esther Vergeer. Bovendien won ze in datzelfde jaar alle grandslamtoernooien in het dubbelspel samen met Jiske Griffioen. In 2014 werd Van Koot wereldkampioen door het winnen van de titel bij de Wheelchair Tennis Masters. De 28-jarige linkshandige speelster heeft meer dan achthonderd toernooien in het enkel- en dubbelspel gewonnen. De drie zilveren en één gouden medaille van de Paralympische Spelen maken de indrukwekkende cv van Van Koot compleet.

Bij de Wheelchair Masters in Florida moest Van Koot in de halve eindstrijd haar meerdere erkennen in latere winnares De Groot.

Diede de Groot in actie op het USTA trainingscentrum

De Nederlandse vrouwen werden tijdens de Wheelchair Tennis Masters bijgestaan door bondscoach Dennis Sporrel. Het speelschema bestond uit een Round-Robin-format. Dat betekende dat de acht spelers en speelsters eerst werden ingedeeld in een poule met vier deelnemers. De nummers een en twee in de poule speelden vervolgens in de halve finale tegen de nummers een en twee uit de andere poule voor een plek in de eindstrijd.

Meer informatie over het toernooi en het speelschema vind je hier.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z