Nieuws

WTA Elite Trophy: Verscholen toptoernooi

Terwijl Kiki Bertens genoot van een welverdiende vakantie, streden enkele van haar collega’s van 30 oktober tot en met 4 november nog om de WTA Elite Trophy.

In het Chinese Zhuhai namen de elf beste speelsters van dit jaar, maar die niet bij de beste acht behoorden die hebben meegedaan aan de WTA Finals in Singapore, het tegen elkaar op.

WTA Elite Trophy: Verscholen toptoernooi

Garbine Muguruza (SPA)

Het speelschema van de WTA Elite Trophy was zo opgezet dat er eerst in vier poules van drie speelsters werd gestreden. Dat betekende dat er naast de elf direct gekwalificeerden ook ruimte was voor één wildcard. In dit geval was de Chinese thuisspeelster Shuai Zhang niet geheel verrassend de gelukkige.

Groep Azalea bestond uit: Daria Kasatkina, Madison Keys en Qiang Wang. Groep Camellia bevatte Anastasija Sevastova, Garbine Muguruza en Shuai Zhang. Groep Orchid werd gevormd door Aryna Sabalenka, Ashleigh Barty en Caroline Garcia. Terwijl groep Rose bestond uit Elise Mertens, Julia Goerges en Anett Kontaveit.

De winnaressen van elke poule, die vernoemd waren naar de bloemen Azalea, Camellia, Orchid en Rose gingen door naar de halve finale. Voor een plek in de finale versloeg Barty vervolgens Goerges in drie sets en was Wang veel te sterk voor Muguruza.

WTA Elite Trophy: Verscholen toptoernooi 4

Ashleigh Barty (AUS)

Het toernooi in zijn huidige vorm bestaat sinds 2015 en werd voor de derde keer op rij gehouden in Zhuhai. Deze stad is een echte toeristische trekpleister met maar liefst 690 kilometer aan kustlijn. Het wordt ook wel de Chinese Riviera genoemd. Het gebied kent 146 eilanden in de Zuid-Chinese Zee die allemaal verbonden zijn met bruggen en dijkwegen. In Zhuhai wonen in totaal zo’n 1,3 miljoen mensen.

De twaalf singelaars en zes dubbelduo’s waren echter niet als toerist naar China gereisd, want ze speelden in dit laatste grote toernooi van het WTA-seizoen om flink wat punten voor de wereldranglijst en geld voor de portemonnee. Er werd maar liefst 2,3 miljoen dollar aan prijzengeld uitgekeerd. Barty versloeg in de finale op het blauwe hardcourt Wang en ontving een cheque van 700.000 dollar. Een aardig ‘zakcentje’ zo vlak voor de vakantie.

30/10 - 4/11: WTA Elite Trophy

Julia Goerges (DUI)

De afgelopen edities kenden stuk voor stuk een andere winnares. De Australische Barty werd de opvolger van Goerges en in 2016 was het Petra Kvitova die er met de titel vandoor ging. Venus Williams, die zich ook dit jaar kwalificeerde net als overigens Serena maar samen met haar zus verstek liet gaan, was de beste in het debuutjaar van het voor het grote publiek nog redelijk onbekende evenement.

Vanaf volgend jaar wisselt de WTA Elite Trophy met de WTA Finals van plaats op de kalender. Waardoor het de aandacht hoopt te krijgen die het verdient en het als opwarmer zal gelden voor het grootste eindejaarstoernooi van de vrouwentour.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z