Second Serve

Ik stofte ieder jaar wel twee keer mijn racket af

Ik begon op mijn zevende met korfbal, in mijn woonplaats Nieuwerkerk aan den IJssel. Tot mijn twaalfde heb ik dit als enige sport beoefend. Tussendoor heb ik, net zoals veel kinderen, nog wel aan judo gedaan. Mijn ouders begonnen rond die tijd met tennissen. Zij pakten samen met vrienden elke week hun racket op om een balletje te slaan en werden lid van een tennisvereniging in Rotterdam.

Mijn vader nam mij toen ook elke dag mee naar de tennisbaan. Voordat ik naar school ging, stond ik samen met hem een uurtje op de baan. Uiteindelijk vond ik dat zo leuk, dat ik lid werd van TC Nieuwerkerk. Mijn ouders volgden en wisselden ook van vereniging.

Elke ochtend voordat ik naar school ging, stond ik met mijn vader een uurtje op de tennisbaan.

Combineren

Vanaf mijn dertiende ging ik korfbal combineren met tennis. Ik trainde op dinsdag en donderdag op de korfbal en speelde er op zaterdag mijn wedstrijden. De overige dagen stond ik op de tennisbaan. En wanneer het korfbalseizoen afgelopen was, begon voor mij het tennisseizoen. Zo kon ik de hele zomer door blijven sporten en zelfs meedoen aan toernooien. Dit bleek een goede combinatie te zijn. Ik kende vroeger niemand die korfbal of voetbal combineerde met tennis, nu is de sport veel toegankelijker geworden en makkelijker te combineren met andere sporten.

Tot mijn twintigste heb ik altijd met leeftijdsgenoten getennist. Appgroepjes waren er nog niet, dus maakte je elke dag een belrondje om te kijken of er iemand was die met jou de baan op wilde. Zo stond ik in de zomer soms zes uur per dag op de baan.

Ik stofte ieder jaar wel twee keer mijn racket af 4

De toernooikaravaan

Naast het vrij tennissen deed ik ook fanatiek mee aan open toernooien. De toernooikaravaan trok door heel Rotterdam en je kwam elke week dezelfde mensen tegen. Leeftijdsgenoten die je ook tijdens het uitgaan tegenkwam. Tijdens mijn studententijd maakte dat de sport natuurlijk nog extra leuk omdat je er zoveel sociale contacten aan overhield. Tijdens de open toernooien kon je nog tot 23:00 uur de baan op geroepen worden. Als student vond ik dat geen probleem, toen ik ging werken kon ik dat veel lastiger combineren.

Tijdens toernooien kon je nog tot 23:00 uur de baan op geroepen worden. Als student vond ik dat geen probleem.

Gebrek aan tijd, door de korfbal en door mijn werk, ging op een gegeven moment zwaar wegen ten opzichte van de investering in tennis. Zowel in tijd als in contributie. Toen heb ik voor mezelf de keuze gemaakt om mijn lidmaatschap op te zeggen. Ik bleef korfballen, één sport bleek nog wel goed te combineren met werk en mijn sociale leven.

Alsof ik nooit was gestopt

Ondanks het feit dat ik geen lid meer was, behield ik wel het contact met mijn tennissende vrienden. Ik stofte dus ieder jaar wel twee keer mijn racket af om vervolgens weer de baan op de stappen.

Die uurtjes op de tennisbaan hebben mij altijd doen beseffen dat wanneer ik weer in de gelegenheid zou zijn, ik het racket weer structureel op zou pakken. Dit moment kwam twee jaar geleden. Ik verhuisde terug naar Nieuwerkerk aan den IJssel en werd weer lid van TC Nieuwerkerk. Ik stap nu elke week op m’n fiets en er is altijd wel iemand die even een uurtje wil tennissen. Of dat nu vrienden zijn of mijn eigen vader. Ik doe het eigenlijk te weinig maar soms zit ik in de auto, bel ik die ouwe op en vraag ik of hij even tijd heeft om een balletje te slaan. Het mooie aan tennis is, dat je de techniek die je vroeger goed beheerste, zo weer oppakt. En wat je minder beheerste, kun je ook op latere leeftijd nog goed proberen te verbeteren. Wat mij betreft is dat ook een van de grote voordelen van tennis.

Pa, ik zit in de auto. Heb je al gegeten? Ik zie je over een halfuur op de baan!

Mijn vader is ook nog steeds lid, hij staat elke week minimaal twee keer op de baan met leeftijdsgenoten. De “pensionados”, een clubje mannen die het heerlijk vinden om nog een balletje te slaan en na afloop samen een biertje drinken. Zo zie ik mezelf ook wel staan over een aantal jaar. Hopelijk dan ook met mijn vrouw, die ik nog moet overtuigen lid te worden van de tennisvereniging!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z