Tennis in Nederland

Friesland in vogelvlucht

Denk je aan Friesland, dan denk je waarschijnlijk aan rust, ruimte, platteland afgewisseld met bosrijke omgeving. Ook hebben Friezen een rijke cultuur, met veel eigen gewoontes en gebruiken. Zo ook een eigen taal, volkslied en sport: Fierljeppen. Hierbij spring je over slootjes met behulp van een polsstok. Naast Fierljeppen kun je ook bij veel tennisverenigingen terecht, Friesland beschikt over 103 tennisverenigingen met in totaal ongeveer veertienduizend leden. Wij nemen je mee langs een aantal mooie clubs in deze provincie.

 

 

Tennis in Sneek

Tennisclub L.T.C. IJlst is een actieve en bloeiende vereniging dichtbij Sneek en beschikt over vijf gravelbanen en één minibaan voor kinderen. In Sneek, grenzend aan uitgestrekte weilanden, kun je ook tennissen bij NOMI. Hier kun je op tien gravelbanen terecht of in de koudere maanden in de tennishal. NOMI telt ruim vijfhonderd leden en het bestuur ziet deze club in de toekomst ook graag als club voor niet alleen recreatietennis, maar ook prestatietennis. Daarom is er sinds 2011 een pilot gestart voor NOMI-talenten, die op kosten van de vereniging extra trainingsuren mogen maken.

Tennis in Harlingen

Tennisvereniging Ready uit Harlingen is opgericht in 1923. Het is een prachtig tenniscomplex gelegen in een oude boomgaard met fruitbomen. Het is een toegankelijke en recreatieve vereniging met ongeveer vierhonderd leden en beschikt over zes gravelbanen, twee kunstgrasbanen en een oefenkooi met miniveld.

Verborgen parel

Een ware verborgen parel tussen de Hepkemabosjes is tennisvereniging Oranjewoud uit Heerenveen, opgericht in 1934. Het is de oudste vereniging in de omgeving en staat bekend om het Open Oranjewoud Toernooi (beter bekend als Open Oenematoernooi). Dit officiële KNLTB-toernooi is bekend in de directe omgeving en trekt jaarlijks minimaal 150 deelnemers.

Ten Woude is een tweede Heerenveens tennisvereniging en biedt acht gravelbanen, vier kunstgrasbanen, een oefenkooi en minibaan. In de koudere periode oktober t/m maart kun je hier tennissen in de ballonhal, deze wordt over twee gravelbanen geplaatst. Deze ballonhal is ook toegankelijk voor niet-leden, andere verenigingen en scholen. Gezelligheid heeft een hoge prioriteit, deze vereniging dient als een ontmoetingsplaats voor jong en oud.

Sander Arends

Friesland kent ook toptennis. Leeuwarder Sander Arends won in december 2018 het NK-tennis in dubbelspel. In de finale was hij, samen met Matwé Middelkoop, te sterk voor Scott Griekspoor en Botic van Zandschulp. Arends is hiermee de eerste Friese nationaal kampioen ooit.

Eerder in 2018 deed Arends mee aan Roland Garros en haalde de tweede ronde op Wimbledon. Daarna gooide een blessure roet in het eten en zakte de Leeuwarder eind vorig jaar van plaats 55 op de wereldranglijst naar plaats 94. Dit jaar richt hij zich dan ook op de kleinere challengertoernooien in Europa om hier punten te pakken en weer terug te gaan naar het ATP-niveau. Zijn huidige ATP-dubbelspelpositie is 86.

Begin dit jaar tijdens het ATP-toernooi in Marseille zorgde Arends en zijn nieuwe dubbelpartner Weissborn direct voor een verrassing, ze klopte de Griekse broers Tsitsipas direct in de eerste ronde. Het duo Arends – Weissborn is uiteindelijk in de halve finale uitgeschakeld door het Franse koppel Chardy – Martin.

 

Ben je benieuwd naar alle tennislocaties in Friesland, of dichter bij jou in de buurt? Alle verenigingen en hun informatie vind je dan ook in de verenigingszoeker.

Tennis in Nederland

Flevoland in vogelvlucht

Dat Nederland een echt tennisland is, dat is alom bekend. Bijna alle Nederlanders hebben (wel eens) getennist, van fanatiek aangesloten bij een vereniging tot een recreatief potje op de camping. Wij trekken door het land, langs alle provincies op zoek naar de allermooiste tennisbanen.

Deze keer reizen we af naar Flevoland: een man-made land, drie polders ruim vier meter onder zeeniveau, beschermd door kilometers dijk. Deze provincie wordt gekenmerkt door strakke landbouwgronden, weidse ruimte en rust. Ook zijn hier genoeg tennisbanen te vinden, waar zowel recreatief als toptennis gespeeld wordt.

Tennis & Padel

B.A.S. Tennis is een gezellige tennisvereniging in Biddinghuizen, gelegen in het prachtige groen omringd door weilanden. Deze club beschikt naast reguliere tennisbanen sinds het voorjaar van 2017 over een verlichte padelbaan en kortgeleden is de aanleg van een tweede baan gestart. De club heeft rackets en ballen tot haar beschikking, zodat mensen het spel zelf kunnen ervaren.

Nog een vereniging waar padel wordt aangeboden is L.T.V. Lelystad, gelegen in een bosrijke omgeving van het sportpark Langezand. Deze vereniging beschikt over twee padelbanen en organiseert padelclinics voor bedrijven, verenigingen of instellingen die kennis willen maken met de sport. Bovendien biedt L.T.V. Lelystad op haar zeven gravel- en drie smashcourtbanen ruim aanbod voor zowel recreatieve tennissers als tennistalenten, van diverse competities tot racketavonden en koffietennis.

Tennis in Almere

L.T.V. Almere is opgericht in 1977 en daarmee de oudste tennisvereniging van Almere. Door de schitterende ligging is dit zonder twijfel ook het groenste sportpark van Almere. L.T.V. Almere beschikt over acht Advantage Red Court banen en twee oefenkooien, en staat bekend als een gezellige club met veel vrijwilligers.

ATC-Buiten is met ongeveer 800 leden de grootste tennisvereniging van Almere én de provincie en beschikt over 11 all-weather tennisbanen, 9 Pro-Bounce en 2 French Court. Deze banen maken het mogelijk om het hele jaar door te tennissen. Vanaf begin mei kun je hier naast tennissen ook meedoen aan tenniscardio. Dit is een combinatie van hoge intensiteit tennisdrills met bootcamp, speciaal voor mensen die graag in de buitenlucht trainen. Met deze training wordt kracht en uithoudingsvermogen verbeterd. Meer informatie over tenniscardio en inschrijven vind je hier.

Gaat jouw voorkeur uit naar een kleinere buurtgerichte tennisvereniging? Dan kun je terecht bij T.V. Koriander, gelegen in het sportpark Rie Mastenbroek. Het huidige ledental is uitgegroeid tot 350 leden, waarvan een derde bestaat uit jeugdleden.

Ryan Nijboer

Ryan Nijboer, het 19-jarige tennistalent uit Dronten, zorgde afgelopen december voor een enorme verassing tijdens het NK tennis. De wildcardspeler versloeg de titelverdediger Robin Haase in drie sets: 7-6 2-6 6-4. Bekijk hier het interview met Nijboer na deze bijzondere wedstrijd.

In januari dit jaar won Nijboer de ABN AMRO supermatch. Hij versloeg in de finale van het toernooi Jesper de Jong. Na drie sets mocht hij zich de winnaar van een wildcard voor de kwalificatie van het 46eABN AMRO WTT noemen. Tijdens de supermatch deden acht van de grootste talenten uit Nederland een gooi naar een plaats voor dit toernooi. Meer over deze supermatch is hier te lezen.

In de eerste ronde van de kwalificaties van de 46eABN AMRO WTT zorgde Nijboer opnieuw voor een grote verassing. Hij won in 67 minuten van de Duitser Jan-Lennard Struff, de nummer 51 van de wereldranglijst. Uiteindelijk is Nijboer in de laatste kwalificatieronde  blijven steken, daar ging hij strijdend ten onder tegen de Kroatische dubbelspecialist Franko Skugor: 6-4, 2-6, 4-6

Ben je nieuwsgierig naar alle tennislocaties in Flevoland, of dichter bij jou in de buurt? Alle verenigingen vind je in de verenigingzoeker. Wil je een overzicht van de mooiste tennisparken in andere provincies, check dan onze Tennis in Nederland pagina.

 

Tennis in Nederland

Indoortennis is ideaal in de wintermaanden

Na een warme nazomer, heeft de winter nu toch echt zijn intrede gedaan.  De drempel om buiten te tennissen lijkt groot, maar er zijn genoeg indoorbanen in Nederland te vinden zodat je je niet druk hoeft te maken over een aanstaande regenbui. Dit zijn al lang niet meer de stoffige sporthallen van vroeger, maar prachtige indoor tennislocaties waar je het hele jaar door naar hartenlust kunt spelen. Genoeg reden om tijdens de koude wintermaanden het racket niet in de kast te leggen maar juist te blijven tennissen! Wij doken in het indoortennis en zagen vooral redenen om de tennishal bij jou in de buurt eens te gaan opzoeken.

Indoortennis is ideaal in de wintermaanden 7

Ongeveer een miljoen Nederlanders staan regelmatig op één van de ruim 13.000 tennisbanen verspreid door het hele land. Dit doen ze zeker niet alleen buiten, want er zijn zo’n 300 accommodaties waar binnen kan worden getennist. Samen hebben deze accommodaties circa 1.300 overdekte tennisbanen waar het hele jaar op gespeeld kan worden. En dan hebben het nog niet eens over de tennisverenigingen die hun park ook in de wintermaanden openstellen of de ongeveer 30 clubs die een blaashal plaatsen over één of meerdere buitenbanen.

Tussen deze indoorlocaties zitten schitterende tennishallen. Bij tennisvereniging Bastion Baselaar in Rosmalen was een enorme behoefte onder de leden om gedurende de winter nog meer te tennissen. Dat leverde een gloednieuwe hal op die plaats biedt aan vijf banen en daar wordt gretig gebruik van gemaakt door de leden van de tennisvereniging maar ook door mensen die niet lid zijn. De vijf tapijtbanen hebben een betonnen ondergrond met een bovenlaag van tapijt, waardoor de baan zachter is dan hardcourt.

Indoortennis is ideaal in de wintermaanden 6

Tapijt is zeker niet het enige pluspunt van deze meest voorkomende indoor baansoort. Iedere tennishal kan kiezen voor de ondergrond die zij het beste vinden passen. Zo kun je hele snelle binnenbanen treffen, of juist banen met een hele langzame ondergrond. Net als buiten vind je binnen dus veel variatie, wat jouw spel alleen maar ten goede komt. Binnen speel je bovendien in constante omstandigheden waardoor je daar bijvoorbeeld heerlijk en effectief kunt trainen. Maar het grootste voordeel blijft natuurlijk dat je lekker warm en droog jouw geliefde sport het hele jaar door kan blijven beoefenen.

Kortom, ben jij weer klaar voor een potje tennis? Zoek hier een binnenbaan bij jou in de buurt en ga tennissen! Mocht er toch onverwachts geen tennishal in de buurt zijn, weet dat je bij steeds meer clubs ook in de winter terecht kan. Clubs maken steeds meer gebruik van baansoorten, waar regen of vorst geen of minder invloed heeft op de bespeelbaarheid. Aan jou de keus!

Tennis in Nederland

Drenthe in vogelvlucht

Tennis is één van de grootste sporten in ons land, grote kans dat jij ook wel eens getennist hebt. Ruim een miljoen Nederlanders zijn regelmatig op de tennisbaan te vinden. Maar nog veel meer mensen tennissen af en toe voor de fun, zoals op de camping. Doordat het een populaire sport is, telt Nederland ook veel tennisparken. Daarom duiken we dieper in Nederland als tennisland. We reisden dit keer af naar het noordoosten van het land. Op zoek naar de mooiste tennislocaties van Drenthe.

Bij Drenthe denken we al snel aan de 52 hunebedden, veengebieden en het TT Circuit Assen. Assen is de hoofdstad van deze provincie, maar in Emmen wonen de meeste mensen. Veel meer grote steden heeft deze provincie niet. Het landelijke karakter is kenmerkend en dat zien we ook terug bij de ligging van de tennisbanen. Het grootste gedeelte van de tennislocaties ligt namelijk in een prachtige groene omgeving.

Typische Drentse vereniging

’t Kyllot is een tennisvereniging in de dorpskern van Smilde. Met zes strakke buitenbanen is het absoluut geen kleine vereniging. Deze goed verzorgde vereniging is omringd door hoge bomen en weilanden. Via een mooie landweg rij je zo van Smilde naar dit mooie tennispark, groener gaan we het niet vinden.

Kilometers aan weilanden

Iets verderop in Gasselternijveen ligt een uniek tennispark, dat door zijn ligging en knusheid veel charme heeft.  Naast de karakteristieke molen en tussen kilometers weiland vind je bij T.C. Gasselternijveen vier buitenbanen (twee kunstgras en twee gravel) met een knus clubhuis. Veel meer hebben de 36 leden niet nodig om te genieten van de tennissport.

Hertenkamp

Van Gasselternijveen gaan we door A.T.V. de Hertekamp in Assen, de stad waar tennisser Boy Westerhof vandaan komt. Boy Westerhof groeide in de provinciehoofstad  uit tot een professioneel tennisser die met name op de ATP Challenger Tour actief is, het op één na hoogste internationale tennis niveau, en tot dusver acht dubbeltitels won. Opvallend aan A.T.V de Hertekamp is dat deze vereniging enerzijds in de grote stad ligt, maar ook aan de rand van het Asserbos. In deze bosrijke omgeving liggen maar liefst tien buitenbanen en het clubhuis met verhoogd terras waar ruim 500 leden gebruik van maken. Volgens velen staat deze tennislocatie in de top drie van mooiste locaties in Drenthe.

GLUREN BIJ DE BUREN

Niet alle tennisbanen in deze provincie liggen in een landelijke omgeving. Wij ontdekten namelijk Tivoli TC dat een hele bijzondere ligging heeft midden in de stationsbuurt in Meppel, omringd door woningen. Sla niet te hard over het hek, want daar maak je de buren niet zo blij mee. De woningen staan namelijk echt letterlijk aan de vier smashcourt banen, uniek in z’n soort.

In Meppel vond ook afgelopen juni weer het TE toernooi (Meppel Storks Cup) plaats. Deelnemers van over de hele wereld spelen mee in de leeftijdscategorie tot en met 14 jaar. Naast dit prachtige toernooi vond ook de 65editie van het NRT 4* toernooi plaats bij L.T.C. Emmen. Dit toernooi van nationale topklasse is na al die jaren een groot en bekend toernooi geworden, waarvoor spelers uit de Nederlandse top-5o graag naar Emmen afreizen.

Tegen het centrum van Coevorden

Op sportcomplex de Pampert in Coevorden ligt naast de voetbalvelden een mix van smashcourt- en gravelbanen. De redelijk grote tennisvereniging C.T.C. is hier gevestigd. Een prachtige en moderne vereniging waar alle banen zijn voorzien van verlichting. Tot in de late avonduren kan je hier heerlijk tennissen.

Ben je benieuwd naar alle tennislocaties in Drenthe, of dichter bij jou in de buurt? Met de zonnige winterdagen die er aan komen, kan je nog steeds op veel plekken tennissen.  Alle verenigingen en hun informatie vind je dan ook in de verenigingzoeker.

Tennis in Nederland

Overijssel in vogelvlucht

Nederland is een echt tennisland. Bijna alle Nederlanders hebben getennist, of dat nu op de tennisbaan, op de camping, in de tuin of op het strand was. Het is dan ook na voetbal de grootste sport van ons land. Wij reizen alle provincies af op zoek naar de bijzondere locatie, want waar vind je nu de allermooiste tennisbanen in Nederland? Vandaag onze ontdekkingen van Overijssel.

Overijssel is onze meest oostelijke provincie, grenzend aan Duitsland en wordt gekenmerkt door een sterke concentratie van Hanzesteden. Opvallend zijn ook de vele polders, meertjes en riviertjes die overheersen. 32.000 tennissers telt deze provincie en zij zijn niet alleen in de grote steden te vinden, maar juist ook bij de dorpsverenigingen.

Dorpsverenigingen

Broekland, een klein kerkdorpje tussen Zwolle en Deventer, heeft een eigen sportcomplex met twee tennisbanen. T.V. ’t Eierhuisje is dan ook meteen de kleinste vereniging, van de in totaal 129 verenigingen, van Overijssel. De buitenbanen liggen tussen de uitgestrekte weilanden. ATC Wijhe, in de buurt van Zwolle, is ook zo’n gezellige kenmerkende dorpsvereniging. Op de vier verlichte kunstgrasbanen worden met regelmaat activiteiten gehouden.

 

Eén van de oudste tennisvereniging

Aan de rand van de stad Almelo ligt één van de oudste tennisverenigingen van Nederland. A.T.V. Luctor et Emergo is in 1898 opgericht en is binnen de gemeente Almelo zelfs de op één na oudste sportvereniging. De vereniging ligt dan ook op een prachtige locatie met haar banen op ‘Het Groenendal’. Gelukkig heeft de vereniging al die jaren deze locatie weten te behouden. De 8 gravelbanen liggen dus enerzijds aan de rand van de stad en anderzijds in een bosrijke omgeving.

Uit Almelo komt ook Nederlands tennisspeelster Kea Bouman. Zij was de eerste Nederlandse winnaar van een Grandslamtoernooi – en nog steeds de enige vrouw – doordat ze in 1927 Roland Garros op haar naam schreef. Naast de Olympische Spelen in 1924, waarop ze met Henk Timmer brons in het gemengd dubbelspel won, is dit het hoogtepunt uit haar carrière.

T.C. Hattem en T.C. de Mors

Als je echt op zoek bent naar een bosrijke omgeving of het tennissen wil combineren met een potje golf ben je bij T.C. Hattem op het goede adres. Zes gravelbanen, drie kunstgrasbanen, een miniveld en twee oefenkooien (en dan hebben we het nog niet eens over de grootste vereniging), liggen verscholen tussen de bomen. Voor de nazomeravonden kan je hier nog nagenieten op het terras en van de winter ga je gezellig naar de kantine met openhaard. Eén van de modernste verenigingen in Overijssel, met padel, is T.C. de Mors in Rijssen.

 

Grote opkomst padel

De sport padel is in opkomst en in Overijssel spelen steeds meer liefhebbers het spelletje. Het groeit enorm in deze provincie. Sinds een paar jaar zijn in Enschede, Almelo, Deventer, Rijssen, Zwolle, Oldenzaal en Hardenberg al speelvelden te vinden. En vele andere tennisverenigingen zijn bezig met het creëren van padelmogelijkheden.

Overijssel heeft dus veel verschillende tennislocaties, maar kenmerkend zijn toch de gezellige dorpsverenigingen in de groenrijke omgevingen. En nog even de grote indoortenniscompetitie van de FTO gaat weer van start! Hier zijn maar liefst 20 tennishallen bij aangesloten.

Ben je benieuwd naar alle tennislocaties in Overijssel, of dichter bij jou in de buurt? Alle verenigingen vind je in de verenigingzoeker.

 

Tennis in Nederland

Limburg in vogelvlucht

Tennissen kan overal in ons land op diverse tennisbanen. De ruime variatie van de tennislocaties verschilt niet alleen van grootte en soort ondergrond van de tennisbanen, maar vooral ook qua omgeving. Maar waar tennissen die ruim 1 miljoen Nederlanders? Wij reizen door heel Nederland om de mooiste en meest bijzondere locaties van ons tennisland te vinden. Dit keer hebben we de auto gepakt naar het zuiden van het land: Limburg.

Limburg is de provincie die bij veel Nederlanders als vakantieprovincie aanvoelt vanwege de mooie fietsroutes, kastelen, de ruime mogelijkheid aan culturele uitstapjes en outdoor activiteiten en niet te vergeten het Bourgondische leven. Tussen alle natuurlandschappen en de hoogteverschillen liggen 144 tennisclubs verscholen. Tennisbanen waar de recreanten een balletje slaan, maar waar ook toptennis wordt gespeeld.

Maastricht

De hoofdstad van Limburg kennen we als een gezellige stad, leuk voor een weekendje weg en van de Sint Pietersberg. Aan de rand van deze heuvel, in het Jekerdal, ligt de grootste tennis- en padelclub van Maastricht: Kimbria Tennis. Voor deze bijzondere locatie wil je hier zeker eens tennissen.

Ten oosten van Maastricht vind je TPV de Dassenburcht in Hulsberg. Dit park is in 2017 helemaal opgeknapt na een fusie van drie clubs. Deze moderne vereniging heeft tien tennisbanen en een padelcourt die grenzen aan een voetbalveld én weilanden.

Het groen van Venlo

Tennis je liever tussen de bomen en in een prachtig aangelegd park, dan moet je zeker naar Tennisclub Venlo. Zodra je het hoofdpad op wandelt naar één van de 13 banen heb je het gevoel alsof je in een Botanische tuin of op een landgoed bent beland. Een tweede vereniging in Venlo is V.T.C. Casino. De drie banen liggen ook in een prachtige groene omgeving en naast een historisch, verlaten pand.

Dorpsvereniging

Aan de rand van het dorp Klimmen, met de prachtige kerk, heeft T.V. Klimmen haar zes tennisbanen. De kleine hoogteverschillen tussen de tennisbanen maken het een speels, maar natuurlijk ogend park. Vergelijkbaar met de verenigingen in Venlo, is ook T.V. Klimmen weer prachtig groen!

Demi Schuurs

Zoals in de intro al kort benoemd, zijn in Limburg veel toptennissers geboren en getogen. Zo komt dubbelspeelster Demi Schuurs uit Limburg. Afgelopen week stond ze nog met haar dubbelpartner en beste vriendin Elise Mertens in de halve finale van het WTA-toernooi in Peking en onlangs won ze haar zevende dubbelspeltitel van het jaar. Dit tennisduo is gekwalificeerd voor de WTA Finals in Singapore, waar de acht beste tenniskoppels van 2018 vertegenwoordigd zijn. De succesvolle carrière van Demi Schuurs begon allemaal als klein meisje bij TC Born. Daarna koos ze ervoor om bij de Limburgse Tennis Academie in Bree te trainen, waar ze nog altijd tennist.

Naast Demi Schuurs komen nog meer toptennissers uit Limburg, zoals oud-topspeler Sjeng Schalken, rolstoeltennisser Sharon Walraven met zilver op de Paralympische Zomerspelen en de talentvolle rolstoeltennisser Sam Schröder die droomt van de Paralympics in Tokyo.

Nieuwsgierig geworden? Alle tennisparken in deze provincie, maar ook bij jou in de buurt vind je in de verenigingzoeker

Tennis in Nederland

Utrecht in vogelvlucht

Tennis is een geliefde sport in Nederland. Ruim 1 miljoen mensen pakken regelmatig hun racket om een balletje te slaan op de tennisbaan. In ons land zijn dan ook veel verschillende tennisverenigingen te vinden. Wij bezoeken de 12 provincies om de mooiste en meest bijzondere tennislocaties voor jullie te zoeken. Dit keer zijn we naar het centrum van het land afgereisd: Utrecht.

Utrecht is de allerkleinste provincie van Nederland. Van de ruim 1,2 miljoen mensen in deze dichtbevolkte provincie zijn ruim 70.000 mensen lid van een tennisclub. Een mooie prestatie om als kleinste provincie de meeste tennisleden te hebben. Dit is dus een echt tennisgebied. Een tennisgebied waar de variatie qua locaties groot is. Utrecht behoort namelijk tot de Randstad, maar heeft daarnaast veel groene gebieden, zoals de Utrechtse Heuvelrug, de Loosdrechtse Plassen en het Poldergebied.

Tennissen naast een fort

Tennissen met uitzicht op Fort Jutphaas en kasteel Rijnhuizen kan in Nieuwegein. Via een mooie route langs het water kom je bij tennisvereniging T.V. Rijnhuyse. Tussen de twee historische gebouwen liggen zeven prachtige smashcourtbanen. Een andere tennisvereniging tussen de gebouwen is L.T.C. Volta in Amersfoort. Omringd en beschut door de woonhuizen. Vanwege de woonwijk hebben de banen ook geen verlichting.

Utrecht tennisstad

In de stad Utrecht zijn 21 tennisverenigingen. ULTC Iduna is één van de grootste verenigingen met ruim 1500 leden. In de Voorveldsepolder hebben zij maar liefst 9 gravelbanen, 5 smashcourtbanen, 1 padelbaan, een mini tennisveld en een oefenmuur. Drie keer op rij heeft in de stad de Utrechtse Tenniskampioenschappen (UTK) plaatsgevonden. Iedereen die lid is van een Utrechtse tennisvereniging of in de gemeente Utrecht woont en KNLTB-lid is mag deelnemen. De wedstrijden worden bij 15 verschillende verenigingen in Utrecht gespeeld.

 

Landgoed & natuurreservaat

Op de rand van de stad kan je tennissen midden op het landgoed Rhijnauwen bij U.L.T.V. Rhijnauwen. Of bij T.C. Bilthoven dat uniek gelegen is aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug. De rust komt je tegemoet in deze natuurgebieden. Dit zijn de perfecte locaties voor de stadsmensen, die af en toe de natuur in willen. De rust vind je ook bij het kleinschalige T.V. Nigtevecht. Zoals de naam al zegt liggen de twee tennisbanen aan de Vecht. Wil je graag tennissen middenin het bos? Dan moet je zeker eens naar BLTC Baarn. Een club die voorheen gevestigd was in de paleistuinen van Soestdijk.

Net over de grens bij Utrecht ligt het fraaie park van H.L.T.C. De Kuil, midden in het Goois Natuurreservaat. Aan ruimte geen gebrek, want je kunt kiezen uit maar liefst 12 banen inclusief twee minibanen. Het ecoduct verbindt dit natuurreservaat met de Utrechtse Heuvelrug, zodat een aaneengesloten bos- en heidegebied van Nederland is ontstaan. Kan je gelijk als warming-up voor of cooling down na je tennispartijtje een wandeling maken. Wil je vaker de oversteek maken naar Noord-Holland? Zie hier de mooiste tennislocaties.

Meer tennislocaties in Utrecht, maar ook bij jou in de buurt vind je in de verenigingzoeker.

 

Tennis in Nederland

Ontdek de zomer vol tennis

Zin om deze zomer lekker te bewegen? Ga eens tennissen! Je denkt vanzelfsprekend als eerste aan een tennisbaan, die je kan huren bij een vereniging bij jou in de buurt, en ook op de camping, het vakantiepark of bij het hotel is er zelfs vaak een tennisbaan waar je gemakkelijk een balletje kan slaan. Maar er zijn nog veel meer varianten waar je geen baan voor nodig hebt. Wat dacht je van beachtennis of padel?

Ontdek de zomer vol tennis 1

Beachtennis

Het woord zegt het al, maar beachtennis is heerlijk op het strand. En wat is er leuker dan in de zon, met je blote voeten in het zand, actief te zijn? Kijk eens rond op het strand en je ziet vast mensen met twee houten rackets een balletje slaan of misschien doe je dat zelf ook wel eens. Dat is beachtennis! Wellicht heb je het vooral vroeger gedaan, maar het is ook een echte professionele sport geworden, vergelijkbaar met beachvolleybal op een klein veld met een net waarbij je in koppels speelt. Dit zie je steeds meer op de stranden. Het zal even wennen zijn, om überhaupt (snel) vooruit te komen in het strand en de bal natuurlijk niet te laten stuiteren, maar met beachtennis heb je gegarandeerd een hoop plezier. Durf jij een duik in het zand te maken?

Een mooie gelegenheid om beachtennis te ervaren en gelijk zelf een balletje te slaan is het NK Beachtennis, van 26 augustus t/m 2 september in Scheveningen! Je kunt je ook als recreatieve speler inschrijven door dit toernooi. En een weekendje strand is natuurlijk nooit verkeerd.

Ontdek de zomer vol tennis

Padel

Wat ook heel leuk is: padel. Het speelveld van padel is te vergelijken met een tennisbaan, maar dan kleiner en met een omheining van glas en hekwerk. Het wordt wel eens een combinatie tussen tennis en squash genoemd. Het grote verschil met tennis is dat je de bal na de stuit tegen de wand mag laten komen en dan hoef je pas weer terug te slaan. De muur kan voor zeer verrassende elementen zorgen. Het is niet voor niets al jaren één van de grootste sporten in de Zuid-Europese landen! In Nederland groeit de sport enorm hard en vind je steeds meer padelbanen. Alle locaties in Nederland vind je hier.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Tennis, beachtennis of padel? Wij zeggen: ga deze zomer nog snel een balletje slaan en ontdek hoe gevarieerd je kan tennissen in de zomer!

Tennis in Nederland

Zuid-Holland in vogelvlucht

Ruim 1 miljoen mensen gaan met regelmaat naar de tennisbaan om een balletje te slaan. Dat is ook niet zo gek, want tennis is na voetbal de populairste sport in Nederland. Dat betekent dat er ook heel veel en vooral diverse tennisbanen in Nederland te vinden zijn. Wij bezoeken de 12 provincies om de mooiste en meest bijzondere tennislocaties van Nederland te vinden. Dit keer hebben we een rondje gemaakt door Zuid-Holland.

Zuid-Holland is de bevolkingsrijkste provincie van het land. Het is een bijzondere provincie met de duinen aan de Noordzeekust, de randstad in het westen, het Groene hart in het oosten en de Zuid-Hollandse eilanden in het zuiden.

In de duinen

Laten we eerst afreizen naar de duinen, want achter de boulevard en op een steenworp afstand van het strand van Katwijk ligt L.T.C. Zee en Duin. De 9 gravelbanen liggen op loopafstand van het strand. Een hele unieke locatie, want tijdens het tennissen ruik je de zee en hoor je de golven. Een andere prachtige tennisvereniging in de duinen is T.C. West Voorne in Rockanje. De 7 tennisbanen liggen verscholen tussen de bomen. Jaarlijks organiseren zij ook het toepasselijke Badgasten toernooi.

Monumentaal pand

In de hoofdstad vond vorige week The Hague Open plaats bij HLTC de Metselaars, de beroemde Mets banen. Het internationale tennistoernooi is het derde grootste tennisevenement van Nederland. Maar Den Haag telt nog veel meer tennisverenigingen waaronder HLTC Marlot dat middenin de bossen van landgoed Marlot ligt. Het park met 13 gravelbanen en 2 indoorbanen is een rijksmonument en wat meteen in het oog springt is het karakteristieke clubhuis.

In het oude centrum van Voorburg vind je de zes smashcourt banen van V.L.T.C. Sobri. Het clubhuis is gevestigd in de voormalige plantenkas uit 1928. De smeedijzeren spanten en glasroeden zijn nog steeds zichtbaar en daarom is de kantine uitgeroepen tot monument. En dit in het park van Voorburg!

In het groen

Welke tennisparken ook verscholen liggen in het groen zijn het Hillegomse T.C. met maar liefst 19 banen, T.V. De Boekhorst in Noordwijkerhout en C.C. in Dordrecht en aan de rand van het Biesbosch. Dit laatste tennispark is zo enorm groen en mooi aangelegd dat het al prachtig is om van baan naar baan te lopen. Het houten clubhuis is ook helemaal in stijl en valt bijna weg in het groen.

Omringd door water

Dan sluiten we af in de grootste stad van Zuid-Holland: Rotterdam. R.L.T.C. Lommerijk ligt wel op een hele bijzondere plek aan de Bergse Achterplas. Omringd door het water vind je vier gravelbanen met een clubhuis inclusief ruim terras aan het water. Je speelt nog net niet op een eilandje!

Meer tennislocaties in Zuid-Holland, maar ook bij jou in de buurt vind je in de verenigingzoeker.

Tennis in Nederland

Noord-Brabant in vogelvlucht

Ruim 1 miljoen Nederlanders tennist regelmatig bij één van de vele tennisverenigingen in ons land. De diversiteit aan de tennisbanen is groot, sommige banen liggen in de bossen terwijl andere midden in de stad zijn gelegen. Van grote tot kleine verenigingen en van modern tot authentiek. Om al deze verschillen in beeld te brengen bezoeken wij de 12 provincies om de mooiste en meest bijzondere tennislocaties te ontdekken. Dit keer zijn we naar het zuiden van het land gereden om te ontdekken hoe tennissend Noord-Brabant eruit ziet.

Bij Noord-Brabant denken wij al snel aan de grote steden, zoals Eindhoven, Tilburg en hoofdstad Den Bosch met als contrast de groene weilanden. Dat het zo groen is, blijkt wel, want 60% van de totale oppervlakte is voor de landbouw. Waar gaan we de tennisbanen tegenkomen? Is dat voornamelijk tussen het groen en de koeien of ook in de drukte van de stad?

Tennis in Nederland: Noord-Brabant

Brabantse toptennissers

Eén van de oudste tennisverenigingen van Eindhoven en zelfs van zuid Nederland is E.L.T.V. Deze vereniging is in 1929 opgericht en heeft een rijke historie en verschillende tenniskampioenen voortgebracht op nationaal en internationaal niveau. Een bekende toptennisser is bijvoorbeeld Paul Haarhuis. Hij stond samen met Jacco Eltingh in de jaren ’90 bovenaan de wereldranglijst dubbelspel en inmiddels is hij bondscoach en teamcaptain van de Davis Cup- en Fed Cup-teams. Naast de successen is het tennispark van E.L.T.V. ook prachtig en authentiek. De 11 tennisbanen liggen verscholen tussen de bomen en de bloemen, die tijdens ons bezoek prachtig in bloei stonden. Aan de unieke vegetatie heeft erevoorzitter Frits Philips een grote rol gespeeld, want op zijn buitenlandse reizen nam hij stekjes van bomen en planten mee voor het park. Dit is nog steeds terug te zien!

Van 12 tot 1480 leden

Eindhoven beschikt bovendien over de grootste vereniging van de provincie, namelijk Genneper Parken Tennis. De 18 banen liggen gelegen in een sport- en recreatiegebied, de Genneper Parken. Opvallend aan deze vereniging is de combinatie van gravel en smashcourt, maar ook het prachtige nieuwe clubhuis. De 1480 leden kunnen hier een drankje doen op het grote terras met loungesets. Een groot verschil is de allerkleinste vereniging, T.C. St. Hubert, met 2 banen en 12 leden.

Wie ook een gloednieuw en modern tennispark heeft, is T.C. Gilze. Sinds 2015 hebben zij dit park in gebruik en kunnen de ruim 500 leden tennissen op de 8 kunstgrasbanen of op de padelbanen. Padel is een opkomende sport in Nederland en is een combinatie tussen tennis en squash, met veel snelle en explosieve rally’s. Het park wordt strak onderhouden en ziet er fantastisch uit. Gelegen aan het meer Water aan de Warande en in een open groene omgeving, met een grote speelruimte. Wel vlakbij de snelweg, zodat het gemakkelijk te bereiken is.

Tennissen in de bossen

Noord-Brabant kent vele tennisverenigingen in de bossen, zoals T.O.S. dat gelegen is in de bossen van Kempen. Ulvenhoutse T.V. ligt aan de rand van, niet geheel toevallig, de Ulvenhoutse bossen. Ook deze vereniging heeft naast de tennisbanen 2 padelbanen, welke binnenkort worden uitgebreid naar 4. T.O.S. en Ulvenhoutse T.V. zijn echt twee prachtige locaties in de bossen.

Tennis kijken op internationaal niveau

Tot slot kennen we Noord-Brabant natuurlijk van het internationale tennistoernooi Libéma Open in Rosmalen. Afgelopen week vertegenwoordigden onder andere Kiki Bertens en Robin Haase ons land, maar waar zij helaas niet tot de finale reikten, pakte Demi Schuurs met haar Belgische dubbelpartner Elise Mertens de hoofdprijs in de dubbel. Een succesvol tennistoernooi waar je op hoog niveau tennis kan kijken, en ook nog eens op gras.

Noord-Brabant heeft een grote variatie in tennislocaties. Inderdaad tussen het groen, maar ook in de grote steden. Waar wil jij het liefste tennissen? Is dat in de natuur of in de stad? Meer tennislocaties in Noord-Brabant, maar ook bij jou in de buurt vind je in de verenigingzoeker.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z