Advantage

Waarom tennis zo gezond voor je is: deel 1

Een beter uithoudingsvermogen, een slanker lichaam, een kleinere kans op hart- en vaatziekten, sterke beenspieren en stevige botten..… Wie wil dat niet? Tennissen zorgt daarvoor! Wetenschappelijk onderzoek heeft onomstotelijk bewezen dat tennissen vele gezondheidsvoordelen biedt.

Dat bewegen gezond is, weten we inmiddels allemaal. Keer op keer verschijnen er in de media berichten over onderzoeken die dat bevestigen. Regelmatig matig intensief bewegen gaat gepaard met sterkere botten en een lager risico op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

Onderzoek wijst ook uit dat van alle sporten tennis de meest gezonde keuze is. Niet alleen vanwege de directe gevolgen voor de fysieke en geestelijke gezondheid, maar ook omdat je tennis je leven lang kunt beoefenen. Juist dat maakt dat je optimaal van de gezondheidsvoordelen kunt profiteren.

De voordelen op een rij:

Betere oog-hand coördinatie

Tennis is goed voor je grove en fijne motoriek. Niet alleen de grote spiergroepen, ook de kleine spieren worden aan het werk gezet. Ze worden daardoor niet alleen sterker, maar je lichaam leert ook om de spieren gedoseerd en in samenhang te gebruiken, goed voor je coördinatievermogen dus. Nog specifieker blijkt ook de oog-handcoördinatie door tennis te verbeteren.

Beter cognitief vermogen en minder stress

In gesprekken en artikelen over de gezondheidsvoordelen van sport ligt het accent meestal op de fysieke voordelen. Echter, tennis is ook uitermate goed voor de mentale en emotionele gezondheid. Ook dat heeft de wetenschap inmiddels wel bewezen. Lichaamsbeweging verzacht bijvoorbeeld de symptomen van stress. Maar wist je ook dat intensieve lichaamsbeweging, zoals tennis, ervoor zorgt dat je meer cellen aanmaakt in de hippocampus, een klein gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het leren en het geheugen? Dat kan bijvoorbeeld een verklaring zijn voor de samenhang tussen wiskundeprestaties en de fysieke fitheid bij kinderen.

Beter uithoudingsvermogen

Onderzoek wijst uit dat tennissers gemiddeld een relatief beter uithoudingsvermogen hebben dan niet-sporters. Dat betekent dat je door regelmatig te tennissen steeds beter in staat zult zijn om lichamelijke inspanningen gedurende langere tijd vol te houden. Met andere woorden, je raakt minder snel vermoeid. Juist het typische intervalkarakter van tennis is daarvoor erg gunstig.

Hogere levensverwachting

Tennissers hebben een hogere levensverwachting in vergelijking met mensen die niet sporten of aan een andere sport doen. Onderzoek, onder meer dan 80.000 personen tussen 30 en 98 jaar die meer dan twintig jaar werden gevolgd, laat zien dat het risico om te overlijden tijdens dit onderzoek bij tennissers gemiddeld 56% lager was dan bij niet-sporters, in vergelijking met een 41% lager risico voor zwemmers en 36% voor mensen die aan aerobics doen.

Kortom…

De conclusie mag duidelijk zijn. Tennissen is gezond. Wil je optimaal van de gezondheidsvoordelen profiteren, dan ga je regelmatig de baan op, het liefst je hele leven lang! Benieuwd naar de andere voordelen? Deel 2 vind je hier!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z