Advantage

Met tennis word je gelukkiger oud!

Bewegen is gezond! Iedereen weet het. Toch gaan we als we ouder worden steeds minder bewegen. Ons lichaam kan natuurlijk minder dan vroeger, maar regelmatig bewegen is ook als je ouder bent heel belangrijk! Natuurlijk zijn niet alle sporten op latere leeftijd meer te beoefenen, maar tennis is dat wel. Twintig procent van de KNLTB-leden is zelfs ouder dan vijftig. Tennis biedt bovendien nog extra voordelen voor je gezondheid ten opzichte van andere sporten. We noemen er hieronder vier op.

Tennis remt het verouderingsproces

Ons lichaam ondergaat tal van veranderingen naarmate we ouder worden. Onze spiermassa neemt af, onze botten worden brozer en we worden minder lenig. Hierdoor functioneren we op oudere leeftijd minder goed dan toen we nog jong waren. Regelmatig tennissen kan het verouderingsproces flink vertragen. Als jouw conditie en spierkracht goed zijn, vermindert dit de kans op fracturen en lichamelijke beperkingen. En dat biedt een hoop voordelen in je leven naast de tennisbaan.

Tennis traint en onderhoudt je hersenen

Naast lichamelijke effecten heeft tennissen ook een positieve invloed op het verouderingsproces van je hersenen. Tennissen stimuleert namelijk de doorbloeding van het voorste deel van je hersenen en heeft daarmee een positieve invloed op het nemen van ingewikkelde beslissingen, het concentratievermogen, de snelheid waarmee we informatie verwerken en geheugentaken. Tennis is bovendien een tactisch spelletje waardoor jouw hersenen elke keer iets leren als jij de tennisbaan opstapt. Hierdoor blijf je jouw hersenen trainen.

Tennis maakt gelukkiger en meer uitgerust

Bij weinig bewegen hoopt melkzuur in je bloed op. Hierdoor raken je spieren en je lichaam gespannen. Je voelt stress en dat werkt niet slaap bevorderend. Na een potje op de tennisbaan voel je je vaak beter. Je maakt namelijk de stof ‘endorfine’ in je hersenen aan. Dit zorgt ervoor dat je je beter gaat voelen. Je bent meer ontspannen en tevreden. En je slaapt ook nog eens beter! Kortom, tennissen geeft je gewoon een voldaan gevoel.

Meer gezelligheid op en naast de baan

Tennis brengt ook een hoop gezelligheid met zich mee. Tennis doe je namelijk niet alleen. Je doet het samen. Je staat nooit alleen op de baan en er zijn altijd wel mensen op de club te vinden. Bovendien blijkt uit onderzoek dat sporten in groepsverband een positief effect heeft op het plezier dat je eraan beleeft. Het blijkt ook dat wanneer je sport in groepsverband je vaak langer de sport volhoudt dan wanneer je op individuele basis een sport beoefent.

Waar wacht je nog op? Op naar de tennisbaan!

Benieuwd waar je bij jou in de buurt de baan op kunt? Gebruik dan onze verenigingzoeker!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z