Advantage

Tips voor het spelen op een indoorbaan

De omschakeling van de buitenbaan naar een indoorbaan is voor elke speler wennen. De bal stuitert vaak wat lager, het lichtperspectief verschilt, maar de omstandigheden zijn daarentegen voor iedereen gelijk. Bas Coulier, bondscoach van het nationaal trainingscentrum (NTC), geeft je tips over het spelen in de hal.

 

 

Snellere voorbereiding

Als eerste begint Coulier met wat algemene informatie over het spelen op een indoorbaan. “Als we van een snelle tapijtbaan uitgaan, is het belangrijk dat de voorbereiding sneller is. Daarmee bedoel ik dat je voetenwerk actief is en dat je sneller indraait met je schouders. Dat is qua techniek het belangrijkst. Op een snelle baan is het namelijk van belang dat je goed laag zit en je voeten wat sneller achter of zijwaarts van de bal zet. Verder kan het zinvol zijn dat je een compactere achterzwaai in je forehand en backhand maakt.

Service

“In de hal is het slim om vaker een sliceservice te spelen. Die draait mooi weg. Een sliceservice op het lichaam of naar buiten werkt vaak wel goed. Wat ik ook zou aanraden is om op een snellere baan als variatie serve & volley te spelen. Op die manier breng je je tegenstander toch wat in de problemen.”

Return

“Omdat de bal wat sneller stuitert, gaat de bal jou meer opzoeken. Je zou geneigd zijn om dan naar achteren te stappen, maar dat kun je beter niet doen. Als je naar achteren stapt, komt de bal alleen maar sneller aan. Je kunt het beter neutraliseren door wat meer naar de zijkant te stappen en de snelheid over te nemen. Als je de bal opzoekt met je lichaamszwaartepunt naar voren, haal je de snelheid eruit. Dit geldt dus onder meer voor de return op de eerste service van je tegenstander.

De tweede service van de tegenstander moet je aanpakken daar waar het kan. Het kan slim zijn om na de return meteen door te lopen naar het net om je tegenstander onder druk te zetten. Dat kan met een harde bal, maar ook met een slice. Je moet de bal dan wel snel nemen.”

Backhandslice & dropshot

“Een backhandslice is in de hal ideaal om te spelen. De bal blijft laag en haalt het ritme uit de slag van de tegenstander. Zoals hiervoor al gezegd kun je met een lage slice meteen doorlopen naar het net. Over het algemeen is het spelen van een dropshot moeilijker op een snelle indoorbaan. Maar als je tijd hebt om een dropshot te slaan en je tegenstander staat wat verder achter de baseline kan het natuurlijk wel gewoon.”

Dubbelspel

“In het dubbelspel geldt eigenlijk hetzelfde als voor het enkelspel. De enige tip die ik je hierbij extra kan geven, is om nog vaker serve & volley te spelen. Omdat er al iemand aan het net staat, moet de return cross en is de kans groter dat je het punt pakt. Zeker als je minder tijd hebt als tegenstander, is dit een goede tactiek.”

Oefenen

“Het is altijd goed om een aantal keer op een indoorbaan te spelen voordat je een echte wedstrijd speelt, zodat je went aan de baan. Minimaal één keer trainen is al lekker, maar het meest ideale zou zijn als je drie keer op een baan hebt gespeeld voordat je een echte wedstrijd gaat spelen. Dit geldt op alle niveaus.”

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z