Advantage

Wat kun je leren van het kijken naar tennis?

Als tennis- of sportliefhebber is het leuk om een tenniswedstrijd te bezoeken. Of je nu wel of niet tennist, het is voor iedereen een leuk uitje met het gezin, je sportbuddy of met je vriend of vriendin. De keiharde services, de mooie rally’s en de spannende gamepoints laten je vaak op het puntje van je stoel zitten. Maar ook als je niet in de gelegenheid bent om naar een wedstrijd te gaan, is het kijken van een wedstrijd op televisie ook een leuke en leerzame ervaring!

WTA Finals: Preview Bertens - Stephens 3

Geen enkele tenniswedstrijd is hetzelfde en dat komt voornamelijk door de verschillende speelstijlen van de tennissers. Zowel bij de topsporters als bij de recreanten kan je vier speltypes onderscheiden:

  1. De dwingende baseliner: Hij of zij gaat voor de harde klappen om zo snel mogelijk een punt te pakken. Lange rally’s zal je niet veel zien, maar juist wel hele goede services. Dit is een wedstrijd waarin veel risico’s worden genomen!
  2. De voorwaartse speler: Deze tennisser gaat zo snel mogelijk naar het net om een punt te pakken via een volley. Vooral gras is een ondergrond, vanwege zijn snelheid, waarop je het gebruik van serve-and-volley vaker ziet.
  3. De afwachtende baseliner: Deze speler vindt het fijn om mee te gaan met het tempo van de tegenstander om zo niet veel risico te hoeven nemen. Het is vaak loeren op een kans en pas naar voren komen als je wilt versnellen of verrassen. Rafael Nadal komt strategisch gezien het dichtst in de buurt van een afwachtende baseliner.
  4. De allrounder: Een echte allrounder is Roger Federer. Hij is een combinatie van alle drie hierboven: een fenomeen in het gevarieerd spelen. Hij kan verrassen, vertragen en versnellen. Niet voor niets wordt hij als één van de beste tennisspelers alle tijden gezien, gezien zijn 20 (!) Grand Slam overwinningen.
10/12 - 16/12: Nederlandse Loterij NK Tennis 4

Van het kijken naar een wedstrijd, of het nu in het echt is of op tv, kan je natuurlijk ook veel leren als je zelf eens de baan op gaat. Kijk bijvoorbeeld goed hoe je tegenspeler zijn punten opbouwt en waar hij mee scoort. Welke speeltype heeft hij? En in welk speeltype herken je jezelf? Probeer dit uit als je een balletje gaat slaan! De rustpauzes tussen de punten door zijn geschikte momenten om je eigen spel en dat van je tegenspeler te analyseren. Wil je eerst zelf nog eens wat voorbeeldslagen zien? Bekijk dan onze how-to video’s!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z