Talentstatus en school
Om een professionele tenniscarrière te kunnen bereiken staan talenten veel uren op de baan. Om sport en school te combineren bestaan er speciale Topsport Talentscholen, maar ook op een reguliere school kan topsport en onderwijs goed gecombineerd worden. Voor het volgen van onderwijs op de Topsport Talentscholen heb je een talentstatus nodig.
Schoolkeuze
De KNLTB adviseert om een school te zoeken die goed onderwijs biedt en waarbij zowel het kind als de ouders een goed gevoel hebben. Bij de schoolkeuze is ook de reistijd (huis-school-training) een belangrijk aspect om rekening mee te houden. De ervaring leert dat goede spelers sport en school meestal goed kunnen combineren zonder heel veel hulp en/of vrijstellingen.
Om sport en school te combineren bestaan er speciale Topsport Talentscholen, maar ook op een reguliere school met een ontheffing voor het kind, kan studie en sport op hoog en intensief niveau tegenwoordig goed worden gecombineerd. Voor het volgen van onderwijs op deze scholen heb je een talentstatus (NOC*NSF-Status/KNVB-beloftestatus) nodig.
Topsport Talentscholen
Op een Topsport Talentschool kun je onderwijs volgen met een aangepast programma. In Nederland zijn er ongeveer dertig Topsport Talentscholen die de combinatie studie en topsport in het voortgezet onderwijs (vmbo, havo en vwo) mogelijk maken. Zij houden rekening met de sportieve ambities van de leerlingen door extra onderwijsvoorzieningen aan te bieden. Hierbij kun je denken aan:
- Een flexibel lesrooster met ruimte voor trainingen en wedstrijden;
- (Gedeeltelijke) vrijstelling van bepaalde vakken;
- Uitstel of vermindering van huiswerk;
- Voorzieningen om achterstanden, veroorzaakt door afwezigheid in verband met trainingen en wedstrijden, weg te werken;
- Uitstel of aanpassing van repetities en/of schoolonderzoeken;
- Begeleiding van een LOOT-begeleider
- Gespreid examen over twee schooljaren.
Reguliere school met ontheffing
Als je ver van een Topsport Talentschool af woont, of als de Topsport Talentschool niet de opleiding aanbiedt die je wilt volgen, dan bestaat sinds 1 augustus 2023 op basis van de gewijzigde beleidsregel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (beleidsregel 'Verstrekking licentie Topsporttalentschool VO 2020') ook de mogelijkheid om op een reguliere school via een maatwerktraject topsport en studie te combineren. Denk hierbij aan speciale faciliteiten zoals bijvoorbeeld ontheffingen van vakken en gespreid examen doen (voorheen kon dit alleen op Topsport Talentscholen). Voor dergelijk maatwerk moet de school ontheffing aanvragen en verkrijgen. Daarnaast is (ook) weer vereist dat de leerling beschikt over een NOC*NSF-status. Voor een maatwerktraject (ontheffingsaanvraag door de school) kan bij de directie van de school een verzoek worden ingediend. De ervaring leert dat scholen dikwijls bereid zijn om hieraan mee te mee te werken. Het is echter geen verplichting van de school om maatwerk te leveren en ontheffing aan te vragen. De speler heeft daar dus geen recht op.
Kijk voor alle informatie over onderwijs en topsport op de website van het Expertisecentrum Voortgezet Onderwijs & Topsport.
Talentstatus
Met een talentstatus kun je voortgezet onderwijs volgen op een Topsport Talentschool. Ook heb je deze status nodig als je via een maatwerktraject op een reguliere school sport en studie wil combineren.
De criteria voor de talentenstatus, het zogenaamde talentenprofiel wordt opgesteld door de KNLTB in overeenstemming met het NOC*NSF. Bekijk hier het talentprofiel 2024/2025. Voor het schooljaar 2024/2025 zijn de criteria voor status (inter)nationaal talent meer in lijn gebracht met criteria Meerjaren Opleidingsplan Tennis.
Ook voor rolstoeltennis is een talentprofiel 2024/2025 opgesteld.
De KNLTB selecteert in augustus na de Nationale Junioren Kampioenschappen de spelers die in aanmerking komen voor de talentenstatus. Als de status is toegekend dan geldt deze voor het komende schooljaar. Talenten die de stap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs maken, ontvangen hun eventuele talentstatus eind februari.
De procedure is als volgt voor de spelers met geboortejaar 2012:
- Spelers met geboortejaar 2012 worden na de Junioren toernooien na week 5 beoordeeld op basis van de criteria.
- Komen deze spelers in aanmerking voor de beloftenstatus, dan ontvangen de spelers daarvan een bericht van de KNLTB en de KNLTB verifieert bij de ouders of deze spelers daadwerkelijk naar het middelbaar onderwijs gaan.
- Bij bevestiging door de ouders, wordt het voorstel van toekenning voorgelegd aan het NOC*NSF. Als het NOC*NSF positief reageert ontvangt de speler van de KNLTB de toekenning van de beloftenstatus.
- De status zal dan gelden vanaf maart van het desbetreffende jaar tot en met september van het jaar daarop volgend.