Davis Cup

Davis Cup Finals: Dit zijn onze tegenstanders

De eerste editie van de Davis Cup Finals in Madrid belooft een spektakel te worden. 18 landen strijden vanaf maandag 18 november in een week tijd om eeuwige roem en de kolossale Davis Cup beker.

Voordat de kwartfinales van start kunnen gaan, wordt er in zes poules van drie landen uitgevochten welke natie er naar de laatste acht mag. Nederland speelt in de groepsfase tegen Kazachstan en Groot-Brittannië. Maar wie spelen daar eigenlijk? Een kennismaking.

Alexander Bublik

Alexander Bublik

Kazachstan
Tot 1995 bestond het Davis Cupteam van Kazachstan niet. Spelers kwamen voor die tijd uit voor de Sovjet-Unie. Zes jaar na de eerste deelname wist Kazachstan op te klimmen naar de Wereldgroep. In 2011 reikte het team tot de kwartfinale en deed dat vervolgens nog een keer in 2013, 2014, 2015 en 2018.

Van de 72 interlands wist Kazachstan er 43 te winnen. Met name in eigen huis lijken ze onklopbaar. Zo hebben de Kazachen 11 van de laatste 12 thuiswedstrijden gewonnen, waaronder dit jaar tegen Portugal. In de Davis Cup Qualifiers werden de Zuid-Europeanen met 3-1 verslagen en plaatste Kazachstan, dat plek 12 van de mondiale ranglijst inneemt, zich zodoende voor de Davis Cup Finals.

De 22-jarige Alexander Bublik is op dit moment de hoogst genoteerde speler. In een jaar tijd wist hij zich van plaats 165 op te werken naar de 48ste positie op de wereldranglijst. De geboren Rus hanteert een opvallend en afwisselende speelstijl. Tweede services van 200 kilometer per uur worden afgewisseld met subtiele dropshots. De goedlachse Bublik is een entertainer en wil niet alleen het publiek vermaken, maar ook zichzelf. Bij zijn debuut dit jaar in de Davis Cup wist hij zijn single te winnen.

Tweede man is de ervaren Mikhail Kukushkin. De in Volgograd (Rusland) geboren speler bezet de 67ste plaats om de ATP-ranking, maar bereikte eerder dit jaar zijn persoonlijk hoogste notering van 39.

Sinds 2008 is de 31-jarige Kukushkin een vaste waarde in het Davis Cupteam. Maar liefst 22 caps staan achter zijn naam. Zijn winst-verlies ratio in het enkelspel is 25 tegen 13. De schaker op de baan wist één ATP-titel te veroveren. In 2010 was hij bij het ATP 250-toernooi van Sint-Petersburg de beste.

Het team dat het opneemt tegen Nederland bestaat naast Bublik en Kukushkin verder uit Dmitry Popko (ATP-189), Aleksandr Nedovyesov (ATP-247) en Andrey Golubev (ATP-749). Captain is Dias Doskarayev.

Andy Murray

Andy Murray

Groot-Brittannië
Tien keer wist Groot-Brittannië de Davis Cup te winnen. Voor het laatst gebeurde dat in 2015 toen België met 3-1 gedesillusioneerd achterbleef op het gravel van Gent. Wie anders dan kopman Andy Murray zorgde hoogstpersoonlijk voor de drie punten door zijn beiden singles en het dubbelspel met zijn broer Jamie te winnen.

Enkele maanden later werd Murray ook individueel de beste van de wereld toen hij de koppositie van de ranglijst veroverde. Hoe anders ziet de status van Sir Andy er op dit moment uit.

Na de Australian Open in januari van dit jaar werd door de tenniswereld afscheid genomen van de nu 32-jarige Schot. Een versleten heup weerhield hem ervan om zijn sokken aan te trekken, met zijn kinderen te voetballen of in een vliegtuig te zitten. Laat staan een tenniswedstrijd te spelen.

Hij ging onder het mes en kreeg een metalen kop en kom in het gewricht geschroefd. Amper vijf maanden later stuntte hij door bij zijn rentree de dubbelspeltitel op Queens’ te winnen. Ook in het enkelspel ging het stap voor stap beter en hij voltooide zijn indrukwekkende comeback door in oktober bij de European Open in Antwerpen de eindzege te grijpen. Wilskracht en onverzettelijkheid doet niet alleen zijn spel omschrijven, maar ook zijn karakter. Murray is de eerste speler ooit die met een metalen heup op topniveau in het enkelspel is teruggekeerd.

Door alle misère is Murray in Madrid op papier niet de kopman van het Britse team. Daniel Evans is met zijn ranking van 42 de hoogstgeplaatste speler. Gevolgd door nummer 67 Kyle Edmund.

Net als Murray is ook Evans een tijdje van het tennistoneel verdwenen geweest. Alleen om heel andere redenen. De 29-jarige speler uit Birmingham werd halverwege het jaar 2017 12 maanden geschorst vanwege cocaïne gebruik.

Evans had een aandeel in het laatste Davis Cupduel van Groot-Brittannië tegen Oezbekistan. Hij won het eerste enkelspel tegen Denis Istomin en leidde daarmee de 3-1 zege in, waardoor de Britten in de Wereldgroep bleven. De nummer vijf op de landenlijst ontving vervolgens van de Internationale Tennis Federatie een wildcard om mee te doen aan de Davis Cup Finals.

Het team dat in Madrid in actie komt bestaat naast Murray, Evans en Edmund uit de dubbelspecialisten Jamie Murray en Neal Skupski. Captain is Leon Smith.

Paul Haarhuis

Paul Haarhuis

Nederland
Het TeamNL Davis Cupteam bestaat uit Robin Haase, Tallon Griekspoor, Botic van de Zandschulp, Jean-Julien Rojer en Wesley Koolhof. Captain is Paul Haarhuis.

De wedstrijden uit Groep E zijn als volgt gepland:

Dinsdag 19 november
Start 11.00 uur
Nederland – Kazachstan

Woensdag 20 november
Start 11.00 uur
Nederland – Groot-Brittannië

Donderdag 21 november
Start 11.00 uur
Kazachstan – Groot-Brittannië

De Davis Cup Finals wordt live uitgezonden door ZiggoSport. De wedstrijden van Nederland zijn ook via een livestream op Tennis.nl te bekijken.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z