Voorbeschouwing Fed Cup: Oranje wacht grote uitdaging

Een Fed Cup verhaal
Fed Cup

Voorbeschouwing Fed Cup: Oranje wacht grote uitdaging

Het TeamNL Fed Cupteam is afgereisd naar Osaka om het op te nemen tegen het Japanse team zonder Osaka, die komt uit Osaka. Dat klinkt verwarrend hè?!

Toch klopt het. Het zit namelijk zo: Nederland neemt het 20 en 21 april in een play-offduel voor lijfsbehoud in Wereldgroep II van de Fed Cup op tegen Japan. Als locatie is gekozen voor Osaka, dat de één na grootste stad van het Aziatische land is. Deze havenstad telt 2,7 miljoen inwoners en is toevalligerwijs ook de geboorteplaats van Naomi Osaka. Echter heeft de tweevoudig grandslamwinnares zich niet beschikbaar gesteld voor deze interland. Net als Kiki Bertens en Arantxa Rus geeft de nummer één van de wereld in deze periode haar individuele carrière voorrang.

Voorbeschouwing Fed Cup: Oranje wacht grote uitdaging 5

Het belang van deze ontmoeting tussen Japan en Nederland is echter groot. Het winnende land blijft namelijk ook volgend jaar bij de beste 16 naties behoren die deel uitmaken van Wereldgroep I en Wereldgroep II. Dit is het niveau waar Nederland sinds 2014 op acteert en van belang is om te blijven, mocht de Fed Cup – net als de Davis Cup dit jaar – volgend seizoen rigoureus worden veranderd van opzet. Dat Oranje uitgerekend in deze periode de lange reis naar Japan moet maken is op zijn zachts gezegd uitdagend.

Captain Paul Haarhuis over de loting: ‘Het is precies de loting geworden die we niet wilden. Japan is een sterk land en om middenin het gravelseizoen dan op hardcourt te moeten spelen is niet gunstig. Bovendien is het een uitwedstrijd. Het wordt dus een zware taak om in de Wereldgroep II te blijven.’

Voorbeschouwing Fed Cup: Oranje wacht grote uitdaging 1

Rond het centre court van het ITC Utsubo Tennis Center is plaats voor 5000 toeschouwers. Het thuispubliek zal hartstochtelijk klappen voor de singelaars Misaki Doi (WTA-104), Noa Hibino (WTA-112) en Kurumi Nara (WTA-169) en in het dubbelspel voor Eri Hozumi (WTA-31) en Shuko Aoyama (WTA-44).

Het Nederlands team dat op de hardcourtbaan in actie komt bestaat uit Bibiane Schoofs (WTA-149), Richel Hogenkamp (WTA-176), Lesley Kerkhove (WTA-187) en dubbelspecialiste Demi Schuurs (WTA-7).

In onderlinge duels leidt Oranje met 4-1. De laatste ontmoeting was vijf jaar geleden in ’s-Hertogenbosch. Op de gravelbaan in de Maaspoort was Nederland in de eerste ronde van Wereldgroep II met 3-2 te sterk voor de Japanse dames. Maar destijds waren Bertens en Rus van de partij om de drie punten binnen te slepen.

Voorbeschouwing Fed Cup: Oranje wacht grote uitdaging 2

Richel Hogenkamp

Het team onder leiding van Haarhuis verloor de laatste drie Fed Cupduels. Vorig jaar was Amerika in de eerste ronde van Wereldgroep I te sterk en was Australië vervolgens in een play-off de betere, waardoor Nederland degradeerde naar Wereldgroep II.

Canada kwam begin februari op bezoek in ’s-Hertogenbosch voor de interland in de eerste ronde van Wereldgroep II en een ontketende Bianca Andreescu leidde de winst voor de bezoekers in de Maaspoort in. Voor Haarhuis de taak om de negatieve reeks te doorbreken met winst op Japan.

En die mogelijkheid is er zeker, want Japan verloor twee maanden geleden ondanks een 2-1 voorsprong met 2-3 op eigen bodem van Spanje. Kansen zijn er ook voor het TeamNL Fed Cupteam, want Spanje beschikte destijds niet over de sterkste opstelling.

Zaterdag 20 april worden vanaf 11.00 uur lokale tijd twee enkelspelen afgewerkt. Een dag later staat eveneens vanaf 11.00 uur twee singels en een dubbel op het programma.

Het tijdverschil met Osaka is zeven uur. Dat betekent dat de wedstrijden vanaf 04.00 uur Nederlandse tijd te volgen zijn via een livestream op Tennis.nl en op televisie via ZiggoSport.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken / uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Klik hier voor meer informatie over het gebruik van cookies.z