MF NJK 2022 16 en 18 finaledag 2022DSC00115

Zusjes Stoyanov winnen dubbelspel in Den Haag

Op de Holiday Inn ITF J60 Leeuwenbergh 2023 hebben Sophie en Antonia Stoyanov voor het eerst samen een internationaal toernooi gewonnen. In het enkelspel werden ze beide gestuit door een Française.

De zusjes Sophie (17) en Antonia (13) Stoyanov waren voor het tweede toernooi (op rij) zij-aan-zij actief in het dubbelspel. Op de ITF J100 in Leeuwenbergh sneuvelden ze nog in de eerste ronde, maar drie weken later was het op de ITF J60 op dezelfde locatie raak. In de finale klopten ze Charlotte Pikkaart en Safien Boulonois met 7-5, 6-1. De meeste moeite hadden ze in de kwartfinales met een jong duo. Tegen de veertienjarige Luna Dekker en de vijftienjarige Pleun Splinter werd het 5-7, 6-2, 10-3.

Sophie won onlangs in Hilversum haar tweede enkelspeltitel bij de ITF Junioren, maar kwam in Den Haag niet voorbij de derde ronde. De Française Mathilde Ngijol Carre was met 6-2, 6-3 te sterk. Datzelfde meisje was in de kwartfinales eveneens te sterk voor Antonia, met 6-0, 7-5. Carre verloor uiteindelijk de finale van landgenote Eva Marie Desvignes: 6-3, 6-1.

Van Tennis Europe naar ITF

Antonia maakt een stormachtige ontwikkeling door. Ze speelde tot voor kort nog Tennis Europe-toernooien (onder 14) en was aan het begin van dit jaar actief op het prestigieuze, toonaangevende juniorentoernooi Les Petits As in Frankrijk. Deze week maakt ze haar opwachting op de EK Junioren in Tsjechië, waar ze meedoet aan het onder 14-toernooi. Het toernooi in Leeuwenbergh, Den Haag, was haar vierde op de ITF Junioren-tour. Dit is voor kinderen tot en met achttien jaar. In Nederland is ervoor gekozen om geen TE U16-toernooien meer te organiseren, maar om de talenten eerder te laten proeven van het ITF-juniorentennis.

Schoenmakers bij laatste acht

Net zoals bij de meisjes was ook bij de jongens een kwartfinale het beste Nederlandse resultaat. Hidde Schoenmakers (16) won in de derde ronde knap van de Argentijnse lijstaanvoerder Romeo Arcuschin, maar moest in de kwartfinales buigen voor de latere winnaar Mika Petkovic, met 6-4, 7-6 (13). De Duitser won in de halve finales van Pavlos Tsitsipas, het broertje van, en vervolgens van Rafael Vaksmann uit Duitsland. Het werd 6-3, 6-2 in de finale.

Samen met James Pikkaart pakte Schoenmakers de titel in het dubbelspel. Onze landgenoten stonden de hele week geen set af en klopten in de finale het als tweede geplaatste koppel Ludvig Hede/Filip Kosinski: 6-2, 6-1.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de Holiday Inn ITF J60 Leeuwenbergh 2023.

EK Junioren

Antonia Stoyanov komt vandaag in actie op de 2023 European Junior Championships 14 in het Tsjechische Most, net als Sophie Ray. Bij de jongens doen Stan Put en Wouter Richard van Hilligersberg mee. Stan heeft zijn eerste ronde-partij al gewonnen.

Bij de jongens en meisjes tot en met achttien jaar staan Pieter de Lange, Manvydas Balciunas, Loes Ebeling Koning en Joy de Zeeuw aan de start. Dit toernooi is in Klosters, Zwitserland.

Klik hier voor meer over de EK Junioren.